MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Презентація книги «Довічне ув’язнення: європейські стандарти та українська практика» і результатів анонімного опитування засуджених довічно (прес реліз)Презентація книги «Довічне ув’язнення: європейські стандарти та українська практика» (Анонс)Керівництво Темнівської колонії судитимуть за забруднення річки УдиДовічне ув’язнення: європейські стандарти та українська практикаЗаконопроєкт про СБУ порушує стандарти прав людини та потребує коригування – заява правозахисних організаційЯк дотримувалися виборчі стандарти у місцях несвободиРига планує відмовитися від тролейбусів через «неекологічність»Після нас хоч потоп, або Чому екологічні катастрофи стали в Україні нормою життя?Усі найбільші підприємства Дніпропетровської області порушують екологічні нормиВідсутність нічного освітлення, три пожежі, забруднення атмосфери – сміттєзвалище Івано-ФранківськаЗабруднення довкілля, відсутність документів на право власності, порушення у поводженні з відходами – металургійні підприємства Запорізької областіУкраїнським регіональним ЗМІ слід підвищувати стандарти у висвітленні тематики ВПОРоздержавлення ЗМІ: чи вдасться перебороти нестандартні стандарти місцевої журналістики?19. Екологічні праваСтандарти дотримання прав шукачів притулку в діяльності прикордонної та міграційної служб (прес-реліз)21. ЕКОЛОГІЧНІ ПРАВАПрава людини в Україні 2011. XIX. ЕКОЛОГІЧНІ ПРАВАМіжнародна конференція «Свобода мирних зібрань: європейські стандарти для України»Права людини в Україні 2009–2010. XIX. Екологічні праваРезолюція «Про міжнародні стандарти конфіденційності»

У РІЧНИЦЮ ЧОРНОБИЛЯ РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ НОВИЙ ПРОЕКТ З ДОСТУПУ ДО ЕКОЛОГІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

05.05.2006   
Новий проект «Розбудова місцевої спроможності сприяння вільному доступу до інформації з екологічних питань в Україні» за фінансової підтримки Європейської комісії

З нагоди 20-ї річниці Чорнобильської аварії ЕкоПраво-Київ (Україна) та «СТАТТЯ 19, Всесвітня кампанія з свободи висловлювання» з радістю повідомляють про новий проект «Розбудова місцевої спроможності сприяння вільному доступу до інформації з екологічних питань в Україні» за фінансової підтримки Європейської комісії.

Через 20 років після катастрофи 30-километрова зона лишається одною з найбільш радіоактивно забруднених територій в світі. Радіаційне забруднення за межами зони продовжує впливати майже на два мільйони українців та жителів сусідніх країн, які страждають від захворювань різних органів. Також спостерігається високий рівень материнської та дитячої смертності, все збільшується рівень захворюваності на рак щитовидної залози. Атомна енергетика — лише один з чинників екологічної небезпеки в Україні. Хімічні та металургійні підприємства також продовжують забруднювати повітря, воду та продукти харчування.

За таких обставин доступ громадськості до надійної та точної інформації має першорядне значення. Спроможність органів державної влади забезпечувати дотримання вимог екологічних стандартів обмежена, тому громадянам не надають інформацію про вплив Чорнобильської катастрофи, інших працюючих АЕС, хімічних та металургійних комбінатів на навколишнє середовище та здоров’я. Рівень поінформованості українського населення про небезпечні фактори забруднення навколишнього середовища, що призводять до зараження харчових продуктів та води і таким чином впливають на здоров’я людей, залишається низьким.

Проведення цього спільного проекту надасть громадському суспільству можливість скористатися правом доступу до екологічної інформації на основі норм національного законодавства та міжнародних стандартів щодо вільного доступу до інформації. Діяльність за проектом допоможе розвинути спроможність відповідних установ працювати прозоріше та розповсюджувати екологічну інформацію громадськості Києва, Донецьку та Львівській області. На території України буде проведено інформаційну кампанію та лобіювання з метою вдосконалення режиму вільного доступу до інформації, що існує сьогодні.

Контактні особи з питань інформації про проект:

в Україні: Борис Васильківський, +380 677 100686, [email protected]

у Великобританії: Ануш Бегоян, +44 20 7278 9292, [email protected]

«СТАТТЯ 19» - незалежна неприбуткова організація, що працює у світовому масштабі із захисту та стимулювання розвитку прав свободи висловлювання. Назва організації походить від Статті 19 Декларації прав людини, що гарантує свободу висловлювання.

 Поділитися