MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘7 днів, щоб залишити країну’: білоруському подружжю добровольців вдалося подати документи до ДМС після розголосу Нобелівську премію миру отримали український “Центр громадянських свобод”, білоруський правозахисник та російський “Меморіал”Російських та білоруських чиновників не бажають бачити на річниці визволення концтаборів Бухенвальд і Міттельбау-ДораБілоруська карта ПутінаБілорусь – друга в Європі за кількістю в’язнів на 100 тисяч населенняБілорусь: Радіо Свобода визнана «екстремістським формуванням»Білорусь: Колесникову та Знака засудили до 11 та 10 років колоніїБілорусь: Колесниковій та Знаку загрожує 12 років позбавлення воліБілорусь: Верховний суд ліквідував Білоруську асоціацію журналістівБілорусь: ПЦ «Весна» безоплатно допоможе жертвам тортур у рамках універсальної юрисдикціїБілорусь: Слідчий комітет не знайшов порушень у діях силовиківБілорусь: Незалежний телеканал «Белсат» визнано екстремістськимБілорусь: «Ми не припинимо своєї правозахисної діяльності». Заява ПЦ «Весна»Білорусь: Протасевича й Сапегу перевели під домашній арештБілоруські журналістки – лауреатки міжнародної премії за відвагу в журналістиціБілоруського активіста намагаються видворити з України без рішення судуПенсіонерка, свідок Єгови, журналіст – репресії у Криму триваютьБілорусь: Спроба суботнього протесту припинена силовикамиБілорусь: Заарештовано журналіста, який оприлюднив розслідування про «ексберкутівців» у силових структурах РББілорусь: Слідчий комітет порушив справу проти ПЦ «Весна»

Міністерство закордонних справ України засуджує дії Білорусі щодо виключення студентів з вищих навчальних закладів за політичну діяльність

17.05.2006    джерело: www.radiosvoboda.ua
Білоруські опозиціонери не просили політичного притулку у Ющенка. І кажуть, що це провокація спецслужб.

Київ, 16 травня 2006  Білоруські опозиціонери не просили Президента України надати політичний притулок ста білорусам, які брали участь у мітингах після президентських виборів. Вона прагли, щоби Віктор Ющенко надав можливість студентам, яких за політичну діяльність виключили з тамтешніх вузів, продовжити навчання в Україні. Інформація про надання білоруським опозиціонерам політичного притулку в Україні – це провокація, спланована російськими та білоруськими спецслужбами. Таку думку в інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода висловив один з учасників вчорашньої прес-конференції, учасник білоруського “Майдану” Мікола Ільїн:

“Це було вчорашня провокація. Було багато журналістів і відразу після прес-конференції Інтерфакс заявив, що ми просимо політичного притулку в Україні. Насправді справа була інша. У нас було прохання до пана Ющенка лише водному – допомогти білоруським студентам яких виключили з установ у Білорусі допомогти їм з навчанням”.

Окрім цього, за словами Міколи Ільїна, білоруська опозиція хоче, аби Україна визнала персонами нон-грата чиновників Білорусі, які є нев’їздними до країн Євросоюзу.

Міністерство закордонних справ України уже відреагувало на заяву білоруських опозиціонерів. МЗС засудило дії Білорусі щодо виключення студентів з вищих навчальних закладів за політичну діяльність. Наразі українське зовнішньополітичне відомство вивчає можливість навчання білоруських студентах в українських вищих школах. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив речник українського зовнішньополітичного відомства Василь Філіпчук:

“Ми вважаємо такі крокі білоруських властей неприйнятними. Ми послідовно виступаємо за дотримання всіх прав, зокрема і права на політичну діяльність для громадян Білорусі і закликаємо білоруські власті утриматися від таких дій. Українська сторона зараз вивчає можливість для того, щоб відкрити перед білоруськими студентами можливість для навчання в українських ВНЗ”.

Між урядами України та Білорусі діє програма про обмін студентами. Однак виключені білоруські студенти під цю програму не підпадають. Тож Міністерство закордонних України справ та Міністерство освіти намагаються віднайти можливість продовження навчання в Україні для виключених білоруських студентів.

Тетяна Ярмощук 
 Поділитися