MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківські правозахисники назвали причини спроб масових самогубств ув’язнених у Харківському й Львівському СІЗО

18.05.2006    джерело: www.helsinki.org.ua
Харківська правозахисна група вважає акти поневічення ув’язнених у Харкові і Львові слідством жорстокого поводження з ув’язненими з боку адміністрації

Харківська правозахисна група вважає акти поневічення ув’язнених у Харківському і Львівському слідчих ізоляторах слідством жорстокого поводження з ув’язненими з боку адміністрації СІЗО.

Про це говориться в заяві групи, спрямованій спеціальному доповідачеві з катувань Управління верховного комісара з прав людини ООН Манфреда Новака.

У документі сказано, що спроба масового самогубства (за іншими відомостями - масового поневічення), почата 8 травня, за даними правозахисної групи, 21 ув’язненими, була підтримана 13 травня утриманцями Львівської виправної колонії №30 середнього рівня безпеки (колишній суворий режим).

На думку правозахисників, обоє цих випадків були викликані жорстокими обшуками, під час яких ув’язнених били, а їхні запаси продуктів знищувалися.

Незважаючи на заяви адміністрації про те, що ніхто з учасників акції не буде покараний, правозахисники повідомляють, що, за повідомленнями конфіденційних джерел, у Харкові 3 призвідників протесту посаджені в карцер, а у Львові видали розпорядження про передачу учасників акції в інші установи, порушені проти них кримінальних справ і як слідство збільшення строку покарання за рішенням суду.

"Висловлюємо побоювання, що масові спроби покалічення (за іншими джерелами - спроби самогубства) не будуть ефективно розслідувані. Також побоюємося, що ув’язнені, що вдалися до крайньої форми протесту для залучення уваги до свого становища, будуть піддані серйозним покаранням", - говориться в заяві.

Як повідомлялося раніше, 24 травня ув’язнені Львівської виправної колонії №30 вчинили акти покалічення.
У такий спосіб ув’язнені вирішили підтримати ув’язнених, які вчинили спробу самогубства в Харкові, а також хотіли натиснути на адміністрацію колонії.

За даними прес-служби Харківської обласної державної адміністрації, 9 травня 13 ув’язнених Харківського СІЗО вчинили спробу самогубства.

У той же час, за даними прес-служби прокуратури Харківської області, у даній акції взяли участь 21 чоловік з 39, що утримувалися в одній з камер СІЗО.

За даними прокуратури, всі потерпілі не розкривали собі вени, а лише нанесли незначні порізи рук лезами. 

 Поділитися