MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Минає сімнадцять років з часу придушення студентських демонстрацій на пекінській площі Тяньаньмен

04.06.2006    джерело: www.5tv.com.ua

Минає сімнадцять років з часу придушення студентських демонстрацій на пекінській площі Тяньаньмень, коли після шести тижнів протестів влада вивела на вулиці армію й танки. Точна кількість загиблих студентів досі невідома. Йдеться про сотні, а можливо й тисячі.

У Пекіні четвертого червня вже традиційно більшає правоохоронців. Під їхньою особливою увагою - увесь центр китайської столиці. Сімнадцять років тут заборонено згадувати про розгін демонстрації на площі Тяньаньмень. "Пекінська весна" 89-го року для тисячох молодих людей обернулася переслідуваннями та арештами. Протестувальники вимагали побороти корупцію у вищих ешелонах влади, припинення тоталітарних методів управління країною, та скасування реформ, які призвели до інфляції та безробіття.  Багато з учасників мітингів дотепер не мають права на роботу. Та й мало хто з молодих людей, які тільки чули про події на Тяньаньмень, наважуються про них говорити.

Доля більшості студентів, як і вояків, що виконали наказ влади стріляти у співгромадян, невідома. Їх і досі охороняють від журналістів. Утім, протести таки мали результат - упевнені правозахисники. Завдяки їм політика Пекіна поступово почала змінюватися.

Дай Кінк, правозахисник:
- Я думаю, влада Китаю має ще зробити три речі - чітко розповісти про те, що сталось насправді, відмовитися від пропагування вигаданих фактів, і зробити систему влади більш прозорою. Тоді ми зможемо попередити подібні речі у майбутньому. Адже й досі жоден політик не згадав про 4 червня.

Кадри розгону демонстрації на Тяньаньмень сімнадцять років тому вперше показали західні телекомпанії. Це відео надовго змінило ставлення європейців та американців до китайської влади. Застороги щодо офіційного Пекіна діють і нині. Захід і досі очікує визнання китайською владою своєї помилки, яка спричинила смерть кількох сотень людей і зламала тисячі доль. 

Ганна Гороженко, 5 канал

 Поділитися