MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Зруйновані села Дібрівне та Курулька з повітряМілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуВідновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постановуЗвільнення від відбування покарання за станом здоров’яВійна проти пам’яті — як росіяни руйнують пам’ятники та меморіали в Україні В эвакуацию я поехал в одних штанах, сапогах, курточке и с документамиДосягнення цілей — це правильні питанняПолітика надання грошової або гуманітарної допомоги жертвам воєнних злочинів Катування священників, знищення храмівОбіцяв повернути з полону та розшукати зниклих безвісти оборонцівПропутінські заклики та війна проти українського збіжжяСім місяців під землею та півстоліття на повернення викрадених дітей — підсумки тижня Понад 113 тисяч воєнних злочинів від початку повномасштабного вторгнення РФДва роки повномасштабної російсько-української війни: Харківська областьСтроковиків демобілізують — депутати ухвалили законПравоохоронці розслідують 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 українських військовополонених ‘Сосед еще был жив и звонил внучке, чтобы она достала его из-под завалов’, — житель Бородянки Екологічна катастрофа у Харкові, вбивство полонених, ціна відбудови — підсумки тижня Российско-украинская война: что такое фильтрация?

У Харкові відбувся семінар з викладання курсу «Забезпечення прав людини в діяльності ОВС України» в закладах освіти МВС України

29.06.2006   
Ольга Гончарова
24 червня 2006 року Харківський інститут соціальних досліджень та Харківська правозахисна група провели семінар-презентацію комплексу учбово-методичних матеріалів з викладання курсу «Забезпечення прав людини в діяльності ОВС України» в закладах освіти МВС України.

24 червня 2006 року  Харківський інститут соціальних досліджень та Харківська правозахисна група  провели семінар-презентацію комплексу учбово-методичних матеріалів з викладання курсу «Забезпечення прав людини в діяльності ОВС України» в закладах освіти МВС України. Цей семінар був завершальним заходом проекту «Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні». У семінарі взяли участь викладачі вищих навчальних закладів та організацій Міністерства внутрішніх справ з Харкова, Києва, Херсона, Сімферополя, Кіровограда, Одеси та інших міст України.

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров розповів, що ХПГ з 1996 року займається цією проблематикою. За ці роки ХПГ зі своїми партнерами доклала багато зусиль, щоб привернути увагу суспільства до проблеми катувань у країні і домогтися визнання цієї проблеми органами влади. Протягом останніх трьох років (2003-2006) ХПГ за підтримки Європейської Комісії, Інституту Відкритого Суспільства, Національного Фонду підтримки демократії та інших міжнародних донорських інституцій здійснювала загальнонаціональну програму «Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні», у якій акумулювала зусилля багатьох організацій на подолання цього явища.

На семінарі було презентовано навчальний посібник «Права людини у діяльності міліції», який є спільної розробкою авторів Харківського інституту соціальних досліджень, Харківська правозахисна група та національного Університету внутрішніх справ.

Особливість посібника полягає в тому, що це одна з перших спроб розглянути права людини крізь призму діяльності органів внутрішніх справ України. Зміст посібника демонструє, що при виконанні кожної службової функції працівник міліції повинен, з одного боку, діяти максимально ефективно, а з іншого – враховувати необхідність дотримання основних прав і свобод людини. У посібнику досить органічно пов’язані аналіз вітчизняної та міжнародної нормативних баз, які регламентують дотримання прав людини та приклади ситуацій з практичної діяльності, що робить навчальний матеріал ілюстративним та пов’язує викладений матеріал з практикою.

В посібнику розглянуті такі теми:

1. Права людини та рівень їх забезпечення в Україні

2. Діяльність міліції в демократичному суспільстві

3. Забезпечення прав людини на стадії досудового слідства

4. Заборона катувань та жорстокого поводження в діяльності міліції

5. Дотримання прав людини під час затримання й арешту

6. Дотримання прав людини під час застосування сили та огнепальної зброї працівниками міліції

7. Дотримання права на приватність у діяльності міліції

8. Забезпечення прав людини при здійсненні оперативно-розшуковій діяльності

9. Особливості реалізації права на мирні зібрання

10. Ефективне розслідування випадків порушення прав людини

11. Відповідальність керівників міліції за поведінку підлеглих

Також у посібнику викладені деякі судові рішення Європейського суду з прав людини, а також висвітлені ситуації , які ілюструють  проблемні аспекти правоохоронної діяльності.

Посібник призначений для викладачів, тренерів, які проводять навчальні заняття з проблем дотримання прав людини в професійній діяльності міліції, курсантів та слухачів навчальних закладів системи МВС України.

На семінарі виступила з доповіддю Народний депутат України Катерина Левченко, за темою – Національні механізми контролю за дотриманням прав людини в Україні (текст доповіді подається окремо – ред. ПЛ).

Учасники семінару також прослухали виступи авторів усіх розділів посібника, кожен з яких розповів про особливості викладання його теми курсантам інститутів системи МВС України.

Семінар завершився активним обговоренням не тільки вищеназваних доповідей, а і деяких практичних проблем, пов’язаних з даною тематикою.
 Поділитися