MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

26 червня – Міжнародний день захисту жертв катувань (прес-реліз)

01.07.2006   
Саме в цей день 1987 року набула чинності Конвенція ООН проти катувань.

22 червня цього року сталася визначна подія у системі Організації Об’єднаних Націй – набув чинності Факультативний протокол до цієї Конвенції.

26 червня 2006 року прес-центрі УНІАН Харківська правозахисна група (ХПГ) провела прес-конференцію, присвячену Міжнародному дню захисту жертв катувань.

У прес-конференції взяли участь:

– Євген Захаров, співголова ХПГ, голова правління УГСПЛ, співголова Громадської Ради при МВС з питань забезпечення прав людини,

– Аркадій Бущенко, адвокат, керівник програм ХПГ, член Громадської Ради при МВС з питань забезпечення прав людини,

– Олег Мартиненко, полковник міліції, канд. юрид. наук, професор кафедри кримінального права Харківського національного університету внутрішніх справ, автор монографії «Детермінація та попередження злочинності серед персоналу органів внутрішніх справ України»,

– Іван Юхименко, потерпілий від катувань з боку працівників міліції.

Учасники дали оцінку ситуації у країні та перспективиам подолання катувань та жорстокого поводження в країні.

ХПГ також звітувала про свою роботу із запобігання катуванням та жорстокому поводженню. Вона з 1996 року займається цією проблематикою. За ці роки ХПГ зі своїми партнерами доклала багато зусиль, щоб привернути увагу суспільства до проблеми катувань у країні і домогтися визнання цієї проблеми органами влади. Протягом останніх трьох років (2003-2006) ХПГ за підтримки Європейської Комісії, Інституту Відкритого Суспільства, Національного Фонду підтримки демократії та інших міжнародних донорських інституцій здійснювала загальнонаціональну програму «Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні», у якій акумулювала зусилля багатьох організацій на подолання цього явища.

У виконанні програми брали участь Національний університет внутрішніх справ (м. Харків), Харківський інститут соціологічних досліджень та близько 30 недержавних правозахисних організацій з усіх регіонів України.

Проект передбачав діяльність у кількох взаємо_залежних напрямках:

– Моніторинг ситуації, соціологічні та правові дослід_ження і інформування суспільства щодо поточної ситуації та законопроектна робота

– Проведення стратегічних судових процесів в національних і міжнародних судових інстанціях;

– Проведення навчальних заходів з професіоналами, які задіяні у кримінальному судочинстві (суддями, адвокатами і співробітниками правоохоронних органів), а також працівниками недержавних організацій .

Як повідомили учасники прес-конференції, в ході виконання проекту проведені соціологічні та кримінологічні дослідження щодо причин та масштабів розповсюдження катувань. Проведені дослідження проблеми катувань, які знайшли своє відображення у книгах «Протизаконне насильство в органах внутрішніх справ», «Аналіз відповідності українського законодавства та практики стандартам й рекомендаціям Європейського комітету із запобігання катуванням» та багатьох інших виданнях. Був розроблений навчально-методичний комплекс «Міліція та права людини», який має використовуватися під час навчального процесу в учбових закладах системи МВД.

Під час Кампанії багато зусиль було докладено, аби не допустити прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу, який закріплював правову систему, що сприяє застосуванню катувань. Було розроблено кілька законопроектів, зокрема щодо доступу до інформації, щодо судового розгляду питання про взяття під варту або звільнення. Вдалося домогтися приведення статті 127 Кримінального кодексу України у певну відповідність до статті 1 Конвенції ООН проти катувань.

За допомогою Фонду професійного захисту жертв катувань більш ніж 100 осіб отримали кваліфіковану правову допомогу. За фінансової підтримки Фонду було підготовлено заяви до Європейського суду з прав людини від імені 57 осіб. Протягом проекту в Європейському суді була виграна справа Афанас’єв проти України. У рішенні Суд визнав, що заявник зазнав поганого поводження під час перебування у райвідділі міліції, а також неналежне розслідування його заяв. На цей час ще одна справа щодо катування у міліції визнана прийнятною, а 7 справ знаходяться на стадії комунікації із урядом України.

Під час Кампанії було проведено 10 дводенних семінарів із суддями, 12 дводенних семінарів із правоохоронцями, 12 дводенних тренінгів із адвокатами, протягом яких детально вивчалися європейські та міжнародні стандарти діяльності у сфері кримінального судочинства.

Учасники конференції відзначили, що катування в Україні залишаються поширеним явищем. За висновками досліджень, корені цієї проблеми містяться у багатьох інститутах та традиціях вітчизняного кримінального судочинства. Серед найвиразніших причин є гонитва за показниками розслідуваних справ, відсутність системи ефективного розслідування, велика кількість латентних затримань, поганий доступ до адвоката та відсутність доступу до лікаря тощо.

Учасники відзначили зміни у ставленні державних органів до цих проблем та більшу готовність держави до співпраці у цій сфері. Зокрема зазначалася робота мобільних груп у системі МВС та створення громадських рад при Міністерстві та обласних управліннях МВС.

Але у той же час відзначалися недостатньо системні та систематичні дії, відсутність культури поваги до прав людини у діяльності держави.

Представники ХПГ зазначили, що їхня подальша робота буде спрямована на створення національної системи запобігання катуванням та жорстокому поводженню. Це передбачає створення державної програми, яка передбачить системні заходи для побудови такої системи. З іншого боку, ефективна діяльність такої системи потребує активної участі громадянського суспільства у її побудові та діяльності. Під час прес-конференції зверталась увага на важливе значення Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань для створення ефективної національної системи для запобігання жорстокому поводженню.

Більш докладну інформацію щодо цих проблем можна знайти на сайті ХПГ www.khpg.org

 Поділитися