MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт за результатами моніторингу якості призову (осінь 2005 р.)

04.07.2006   
Майя Крюкова, Марія Шутальова, м.Харків
Харківська обласна спілка солдатських матерів (підрозділ правового захисту) шість років поспіль проводить анкетування в військових частинах, де проходять службу військовослужбовці – харків’яни.

Харківська обласна спілка солдатських матерів (підрозділ правового захисту) шість років поспіль проводить анкетування в військових частинах, де проходять службу військовослужбовці – харків’яни.

Всього були направлені 60 листів-запитів, отримано 22 відповіді, 2 листи повернуті.

В чотирьох військових частинах, де проходять службу 73 харків’янина, за час проходження служби військовослужбовцями-харків’янами суттєвих проблемних питань не виникало. Але це тільки 13 % від загальної кількості харків’ян, про які ми маємо дані. Ми маємо відомості про 563 військовослужбовця із 2192 юнаків, які були направлені до Збройних Сил України з Харкова та Харківської області (25,68 % ).

В перші дні служби до шпиталю за станом здоров’я (з різних причин) було направлені 47 військовослужбовців (8,34 %).

З них: Г.А. (Лозівський РВК) – призов 14.10.05, звернувся за медичною допомогою 18.10.05, госпіталізований з діагнозом туберкульоз (з 25.10.2005р. по січень 2006р.) першого-другого сегменту правої легені (вогнищевий, фаза розсмоктування та ущільнення). На підставі ст.2-в графи II Наказу МО України 2-94р. та № 207 –99р. признаний непридатним рішенням штатної ВЛК вч А1065 від 03.02.2006р (листи командира в/ч А0281 від 24.01.06 за № 110 та №708 від 12.05.2006 р.). Звільнений за станом здоров’я.

Ч.А.А. (Харківський РВК) – потрапив до шпиталю в перші дні після прибуття до вч, був обстежений у Вінницькому ВМУПС ЗС України, був комісований з діагнозом «виразкова хвороба 12-палої кишки» (лист командира вч А3769 від 29.12.05 р. за № 1314). Цей же командир пише про недоліки по оформленню особових справ призовників:

·  Відсутні картки професійно – психологічного відбору,

·  Не в повному обсязі надані довідки про перебування призовників на обліку в МВС України,

·  Відсутні довідки про склад сім’ї призовника.

М.О.М. (Зміївський РВК ) – призваний 19.09.05, звільнений 17.11.05 р. за ст. 67-Б графи розкладу хвороб наказу №2 від 04.01.94 р, діагноз – «Поширена хронічна часто рецидивуюча екзема – стадія неповної ремісії» (листи командира вч А4591 за №172 від 24.02.06 та за № 274 від 21.03.06р.)

Б.М.В. (Вовчансько-Великобурлуцький РВК) – потрапив до шпиталю у місячний термін після прибуття до міста проходження служби, має відхилення норм поведінки, звільнений з лав Збройних Сил України за станом здоров’я. Діагноз – транзиторні розлади особистості за нестійким типом (лист начальника інституту танкових військ від 04.01.06 р. за №34)

М.С.Ю.(Вовчансько-Великобурлуцький РВК) – потрапив до шпиталю 21.12.2005р, знаходився на обстеженні та лікуванні по лютий 2006р з діагнозом: ревматизм першого ступеню активності, в фазі наступившої ремісії. Стан після перенесеного первинного ревмокардиту, поліартриту. На підставі ст.38-в графи II Розкладу хвороб та Таблиці додаткових вимог до Положення, введеного в дію Наказом МО України №2-94р, № 207-99р. визнаний непридатним рішенням штатної ВЛК вч А 1065 від 03.03.2006р. (лист командира вч А0281 за № 708 від 12.05.2006р.)

І.Є.М. (Вовчанський РВК ) – у двохмісячний термін після прибуття до місця служби проходження служби потрапив до шпиталю, приховав хронічну хворобу від медичної комісії, був комісований через невиявлені під час призову хронічні хвороби (лист командира вч А 1225 від 13.01.06 за № 46)

М. В.П. – був комісований через невиявлені під час призову хронічні хвороби (лист командира вч А4596 від 11.01.06 р. за № 1852-115). Був призваний 22.04.2005р. Жовтневим РВК; комісований 28.10.2005р. на підставі ст.71в графи II розкладу хвороб наказу МО України № 2 від 1994 року та № 207 від 1999 р. Діагноз: остеохондроз поперекового відділу хребта з явищами його нестійкості у вигляді спонділолістезу III поперекового хребця, спонділогенним синдромом люмбалгії та незначним порушенням функції

С.К.О. – призваний Лозівським РВК, звільнений з військової служби за станом здоров’я (свідоцтво про хворобу № 40п від 26.01.06 року, видано ВЛК ГВКГ психоневрологічного профілю). Наказом начальника військового інституту № 26 виключений із списків військового інституту. (Лист начальника військового інституту за № 10887 від 06.05.2006 р ) та направлений для зарахування на військовий облік у Лозівський РВК.

Крім того, за даними командирів військових частин:

До групи посиленої психологічної уваги віднесено 2 військовослужбовця: Чугуївський РВК – 1; Лозівський – 1.

Віднесено до групи ризику – 2 військовослужбовця: Лозовський – 1; Дергачівсько-Золочівський – 1.

Мають високу схильність до суїциду – 6 військовослужбовців: Харківський – 1; Вовчансько-В.Бурлуцький – 2; Дергачівсько-Золочівський – 1;; Богодухівський – 1; Зміївський – 1.

Мають відхилення норм поведінки – 7 військовослужбовців: Лозовський – 1; Вовчансько-В Бурлуцький – 3; Барвенківський – 1; Куп’янсько-Шевченківський – 1, Київський – 1

Вживали наркотики – 3 військовослужбовця: Лозовський – 1, Куп’янсько-Шевченківський – 1, Вовчансько – В.Бурлуцький – 1.

Мали приводи в міліцію за бійку – 2 військовослужбовця: Харківський – 1, Куп’янсько-Шевченківський – 1.

Суттєвий дефіцит ваги – 4 військовослужбовця: Чугуїв – 1, Фрунзенський РВК – 1; Харківський РВК – 1; Комінтернівський РВК – 1;

Спроба втечи – 1 військовослужбовець Московський РВК.

Аналіз отриманих матеріалів надає можливості зробити слідуючи висновки:

більшість хвороб, за якими були комісовані військовослужбовці з Харківської області, це психічні розлади, якщо ще прийняти до уваги кількість військовослужбовців, які потребують посиленої уваги офіцерів частини (групи ризику, висока схильність до суїциду, тощо). Зрозуміло, що в умовах фізичних та психологічних навантажень під час служби психічні розлади загострюються. Але наслідки призову до армії юнаків з розладами психіки бувають жахливими.

Командир військової частини А3769 звертає увагу на недоліки, які були виявлені стосовно оформлення особових справ призовників:

·  відсутні картки професійно-психологічного відбору;

·  не в повному обсязі надані довідки про перебування призовників на обліку в МВС України;

·  відсутні довідки про склад сім’ї призовника

Командир військової частини А0222 доповідає про труднощі, з якими зіткнувся старший команди у Харківському ОВК:

·  довідки про склад сім’ї та її матеріальне становище фіктивні;

·  довідки з органів МВС складені формально;

·  випадки приховування медичними працівниками фактів хвороб, фізичних вад, скарг призовників на стан свого здоров’я;

·  факти безпідставного завищення ступеню придатності по стану здоров’я призовників;

·  надання неправдивої інформації про умови проходження служби в частині, не доведення до призовників високих вимог, жорсткої військової дисципліни, обмежень, труднощів, що виникають при проходженні служби.

Також командир цієї ж частини зазначає, що, порівняно з військовослужбовцями, які були призвані з інших регіонів України, представники Харківської області мають низьку оцінку підготовки до військової служби як у фізичній, психологічній підготовці та у патріотичному вихованні.  

Від редакції «ПЛ»: Харківська обласна спілка солдатських матерів (підрозділ правового захисту) зробила черговий звіт моніторингу якості призову. Цього разу більшість військовослужбовців, які були комісовані,  мають психоневрологічну патологію.

Наявність юнаків з такими захворюваннями в армії при умові непоінформованості призовників щодо дійсних труднощів військової служби є вкрай небезпечним не тільки для самих юнаків, а  й для всіх тих, хто перебуває з ними в одній частині.

За нашими спостереженнями саме психічно хворі або військовослужбовці з відхиленням норм поведінки стають в першу чергу об’єктами нестатутних відносин, кінчають життя самогубством, спричиняють тілесні пошкодження іншим військовослужбовцям, мають загострення хвороб, що в умовах, звичайних для них, медики можуть не помічати.  Тому саме психіатрія є чи не найголовнішою у вирішенні питання  придатності.

У Харкові і області складається ситуація, коли медичні комісії РВК не мають постійних спеціалістів-психіатрів. Ситуація ускладнюється тим, що лікар – психіатр, якщо працює в РВК декілька місяців, не отримує надбавки за шкідливість, яка передбачена для лікарів психіатричних закладів.

Не можна не брати до уваги те, що дуже часто юнаки з психіатричними захворюваннями приховують свій справжній стан здоров’я, бо психіатрична стаття у військовому квітку унеможливлює в майбутньому працевлаштування.

Враховуючи досвід багаторічного проведення моніторингу якості призову, знову пропонуємо те, що вже пропонували і два, і три  роки тому:

Найбільш ретельно обстежувати саме психіатрами ОВК і РВК тих призовників, які самі просять призвати їх до лав Збройних Сил.

Виходячи з того, що 24-е відділення лікарні № 3 майже не має повернень за психіатричними статтями, направляти на обстеження в це відділення призовників–мешканців Харківської області. Це можливо, за свідченням лікарів 24-ого відділення, якщо їм додати дві ставки медсестер і однієї санітарки. Однією з причин є відсутність грошей у батьків, щоб їздити  до Стрілечого ( обласна психіатрична лікарня).

Перейняти досвід медичної комісії Вовчанського РВК, де психіатри працюють 2 рази на тиждень, таким чином, місяць, за який лікарі отримують надбавку, зберігається.

 Поділитися