MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Торжество інтересів

08.07.2006    джерело: www.gazeta.lviv.ua
Оксана Форостина
Суд не задовольнив клопотання позивачів до міського голови Львова про забезпечення позову, в якому вони просили призупинити та заборонити всі роботи на площі Ринок, окрім археологічних, до часу розгляду справи по суті.

Учора Галицький районний суд Львова не задовольнив клопотання позивачів до Андрія Садового про забезпечення позову, в якому вони просили суд призупинити та заборонити всі роботи на площі Ринок, окрім археологічних, до часу розгляду справи по суті.

Коли продовжать розгляд справи, ще не відомо. Цю ухвалу позивачі мають намір оскаржувати в Апеляційному суді.

Позивачі у справі проти міського голови Львова Андрія Садового – Алла Тютюнник із міста Херсон, Лариса Заливна з Луганська, Володимир Бондаренко з Києва, Кость Присяжний зі Львова та Євген Захаров із Харкова – вимагають визнати неправомірним і скасувати розпорядження №396 від 27.04.2006 р. львівського міського голови “Про продовження ремонтних робіт на пл. Ринок”. Призупинити роботи на Ринку Володимир Бондаренко просив і в клопотанні для забезпечення позову, мотивуючи це незаконністю робіт, а також численними ризиками, зокрема виключенням Львова зі Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Позивач Володимир Бондаренко (він є керівником секретаріату ГО “Голос громади Києва”) дуже докладно аргументував своє клопотання (зокрема листами Державної служби охорони культурної спадщини, Національної комісії у справах ЮНЕСКО, поданням прокуратури й іншими документами), аж суддя Марія Олексієнко, яка веде цю справу, перервала його та зазначила, що пан Бондаренко має викласти ці аргументи, коли справу розглядатимуть по суті. Але після перерви суддя винесла ухвалу відмовити у клопотанні, оскільки не подано доказів.

Справи всіх п’ятьох позивачів, які подали в суд на міського голову Львова Андрія Садового, суд учора ухвалив об’єднати в одне провадження.

Також суд задовольнив клопотання позивача Володимира Бондаренка витребувати у відповідача проектно-кошторисну документацію, дозволи та погодження центрального органу охорони культурної спадщини на проведення земляних, будівельних, археологічних робіт, реконструкцію будинків на площі Ринок, на момент, коли Андрій Садовий видав розпорядження про відновлення робіт, а також на момент клопотання.

Захисник відповідача під час засідання заперечував проти обох клопотань. Неможливість витребувати документи він мотивував тим, що виконавчий комітет є окремою юридичною особою, міський голова не має стосунку до виконкому, а отримання дозволів є повноваженням зовсім інших органів. Інтереси Андрія Садового в суді представляє Мирослав Гавриляк, заступник начальника юридичного управління Львівської міської ради.

Напередодні позивачі у справі, які прибули до Львова з Києва, Херсона, Луганська, зустрілися з міським головою Андрієм Садовим і його заступниками. На вчорашній прес-конференції вони розповіли і про свої враження від зустрічі. “Ми говорили різними мовами”, – сказала правозахисник Алла Тютюнник. Вона вважає, що міський голова та його заступники не мислять такими категоріями, щоб зрозуміти, чому не можна згрібати бруківку бульдозером. На думку Володимира Бондаренка, міські владоможці говорять одне, а діють по-іншому. “Це не закон, і навіть не революційна доцільність. Це банальний селянський підхід до управління містом”, – сказав Володимир Бондаренко на прес-конференції. Пан Бондаренко вважає незаконним рішення судді, яким вона відхилила клопотання про призупинення робіт, оскільки Кодекс адміністративного судочинства передбачає такий захід, якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень.

 

 Поділитися