MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини має стати однією з візитних карток Харківщини! – Арсен Аваков

11.07.2006    джерело: www.kharkivoda.gov.ua

З 20 листопада по 30 листопада 2006 року у Харківській області відбудеться ІІІ Міжнародний фестиваль «Дні документального кіно про права людини «Український контекст». Відповідне розпорядження про підготовку та проведення Міжнародного фестивалю підписав голова облдержадміністрації Арсен Аваков.

Нагадаємо, що під патронатом Арсена Авакова Дні документального кіно про права людини проходитимуть вже вдруге. «По-перше, я переконаний, що дотримання прав людини, прав всіх, хто живе в Україні – це одне з ключових завдань влади. Саме тому для нас важливий неупереджений погляд з боку документалістів на ці питання. А, по-друге, враховуючи інтелектуальний потенціал області, я думаю нам пора відроджувати документальне кіно і учити молодь дивитися його: думати, вміти робити вибір, ухвалювати рішення і брати на себе відповідальність за те, що відбувається в країні. Признаюся чесно, мені приємно, що минулого року особливий інтерес до фестивалю проявили студенти вищих учбових закладів області, учні технікумів і загальноосвітніх шкіл. Це говорить про те, що у нас є майбутнє, а наша молодь гідна хорошого кіно», – зазначив на Арсен Аваков.

Минулого року заходи фестивалю відбулись у Львові, Києві, Сумах, Донецьку, Севастополі, а у листопаді в Харкові відбулось урочисте закриття «Українського контексту». Перегляди пройшли не тільки в Харкові, але і в містах області, в середніх та вищих навчальних закладах освіти, дитячих інтернатах тощо. Протягом тижня з фільмами фестивалю познайомитися більше 500 студентів Харківської державної академії культури, Харківської державної академії дизайну і мистецтв, Університету внутрішніх справ, Харківського юридичного ліцею, Торговельно-економічного технікуму, середніх шкіл міста.

Вперше до уваги харків’ян був представлений кінематограф, про існування якого багато хто навіть не припускав: нове неігрове кіно, найвідоміші та найскандальніші документальні фільми світу, краща українська та міжнародна арт- документалістика – фільми, більшість з яких ніколи не були представлені на телевізійних екранах або у кінотеатрах. На фестивалі було представлено 57 фільмів, відбулося 55 прем’єр. З них 10 – світових. У тому числі: прем’єри фільмів українських кінематографістів, українська прем’єра стрічки італійського кінодокументаліста Стефано Теалді «Громадянин Берлусконі», яка привернула до себе увагу світової громадськості, ретроспективи кращих робіт, що були представлені на міжнародних кінофестивалях про права людини «Єдиний світ» (One World, Чехія) та Варшавського МКФ «Права людини в фільмі», спеціальні програми: «Демократія –  білоруська версія» та «Демократія – український контекст», «Росія – нова мова».

Як повідомив співголова оргкомітету фестивалю та його головний продюсер, президент Центру сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв Геннадій Кофман, цього року у програмі сімдесят два фільми з 22 країн світу. Всі картини, відібрані в програму, жодною мірою не містять дидактики або пропаганди.

«Відбираючи фільми на фестиваль, ми, перш за все, цікавилися гостротою і актуальністю тематики картин, – адже назва фестивалю – Український контекст» – відображає його концепцію. Навіть якщо фільми з далеких і екзотичних країн, вони розкривають проблеми і досвід, корисний українцям», –  підкреслив Геннадій Кофман.

Обов’язковою умовою для включення фільмів в програму ІІІ Міжнародного фестивалю документального кіно, є також і цікаве художнє рішення. Не випадково, практично всі картин, які зможуть побачити жителі Харківщини, відмічені міжнародними преміями і призами. Хоча в програмі фільми, як дебютантів документалістики, так і визнаних майстрів неігрового кіно.

Як повідомила член оргкомітету фестивалю, заступник голови облдержадміністрації Людмила Бєлова, особлива увага цього року буде приділена показу фільмів з програми фестивалю в учбових закладах. «Зараз створено культурне середовище, яке вороже відноситься до реальності. Завдяки віртуальному хибному світу і хибним образам брехня сприймається гарантом благополуччя. І суспільство не бажає знати правду. А часто, і боїться її. Але миру потрібно дивитися на себе. Документальне кіно про права людини здатне потурбувати світ брехні і міфів», – підкреслила Людмила Бєлова.

Організатори ІІІ Міжнародного фестивалю «Дні документального кіно про права людини» сподіваються, що фільми будуть корисні і для професіоналів телебачення і для тих, хто тільки починає своє знайомство з екранною культурою. Окрім показів оргкомітет планує проведення декількох майстер-класів, а також конкурс проектів документальних фільмів з проблем прав людини в Україні.

Довідково:  Фестиваль організований Українською Гельсінською спілкою з прав людини; громадською організацією «Центр сучасних інформаційних технологій і візуальних мистецтв» за підтримки Національної спілки кінематографістів України і Міністерства культури і туризму України. Фінансова підтримка Міжнародного Фонду «Відродження». Докладніша інформація про кінофестиваль на офіційному веб-сайті: www.docudays.org.ua

Харківська ОДА

2006.07.06

 Поділитися