MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому «пропадають» документи у Мін’юсті?

13.07.2006   
Відкритий лист Міністру юстиції України

Починаючи з 17 січня 1995 р. співробітниками Міністерства юстиції України здійснено низку серйозних порушень законодавства та прав громадян, які є членами Української екологічної Асоціації «Зелений світ». Завдяки незаконним діям або проявам бездіяльності Мінюсту, стороння організація – Партія Зелених України – мала змогу безкарно втручатись у діяльність УЕА «Зелений світ». Організацію представляли і розпоряджались її майном люди, не визнані більшістю місцевих осередків «Зеленого світу».

ці порушення супроводжувались неодноразовими «пропаданнями» (можливо – приховуваннями чи ігноруваннями) в Мінюсті ключових документів, які містили докази нашої правоти та неправоти Мінюсту. Цими маніпуляціями нас постійно пускали по колу. Перелік листування за 11 років нараховує вже біля 100 позицій.

Зокрема, нам неодноразово писали «Дані про погодження зразка печатки Ю.Самойленку в Мінюсті відсутні». Ми неодноразово передавали копію власного листа МЮ від 25.09.95 N16-68-50 за підписом Н.Марченко про факт такого погодження та копію листа ГУ МВС у Києві N 1/2545 від 20.09.97, який теж підтверджував цей факт. Останній раз це було зроблено на особистому прийомі Першого Заступника Міністра МЮ І.Ємельянової 19 липня 2005 року. Але ці документи знову «пропали», і Перший Заступник Міністра П.Крупко у відповіді від 19.12.2005 © 32-1-169 на депутатський запит н.д. Ю. Соломатіна знову написав: «Дані про погодження зразка печатки Ю.Самойленку в Мінюсті відсутні».

Щоразу, «згубивши» ці листи, МЮ писав нам, що «не втручається» у внутрішні питання «Зеленого світу». В згаданому листі п.Марченко це цинічно стверджувалось поруч з повідомленням про факт погодження зразка печатки якомусь загадковому «керівництву» УЕА «ЗС». А в листах Заступника Міністра М.Хандуріна (наприклад, від 13.01.97 N16-1832) стверджувалось, що МЮ «Не може надати відомостей про склад керівництва УЕА «ЗС».

У нетрях МЮ «згубились» листи УЕА «ЗС» від 30.12.93 N 436 та відповідь на нього від 28.01.94 N 11-68-1 заступника начальника УОГ (управління об’єднань громадян) Т.Г.Саєнко, лист УЕА «ЗС» від 17.04.94 N 76 та відповідь на нього від 11.05.94 N 11-531 заступника начальника УОГ М.Харченка. Завдяки «пропажам» пишуть – в МЮ немає даних, що Головою УЕА «ЗС» було обрано Миколу КОРОБКА.

«Пропали» в МЮ також листи Контрольно-Ревізійної Комісії УЕА «Зелений світ» від 9.07.96 N115 (отримано МЮ 10.07.96) та від 01.08.96 N136 (отримано МЮ 01.08.96) про неспростовні факти фальсифікації Партією Зелених з’їзду УЕА «ЗС» 3-4.12.94 у Києві. Спочатку на ці листи відповіли, що ці факти не впливають на оцінку МЮ цього «з’їзду». Порадили звертатись по фактах підробок до прокуратури (знаючи, що там пропонували звертатись до міліції, а в міліції – до МЮ), але ці листи УЕА «ЗС» за приналежністю до прокуратури не переслали. Потім листи ці взагалі «пропали» – нам написали, що дані про фальсифікацію в Мінюсті відсутні. Натомість від нас вимагали «НАЛЕЖНО ОФОРМЛЕНИХ» рішень керівних органів Партії Зелених про втручання в справи «Зеленого світу»!

Тим часом невизнаний більшістю місцевих організацій УЕА «ЗС» Ю.Самойленко здобував перевагу з допомогою ПЗУ. Всюду, де були позапартійні організації УЕА «Зелений світ», тобто такі, що не визнавали Ю.Самойленка Головою УЕА «ЗС», він з будь-кого, але насамперед з осередків ПЗУ (інколи простим перейменуванням) створював паралельні організації «Зеленого світу». Для того, щоб місцеві органи юстиції мали змогу легалізувати ці новоутворення поруч з уже існуючими багато років організаціями «Зеленого світу», Ю.Самойленко давав їм довідки про приналежність новоутворення до УЕА «ЗС». Довідки завірялись печаткою – того самого зразка, який начебто «Не погоджувався» Мінюстом.

У деяких випадках місцеві управління юстиції, розгублені появою «дубля», передавали його документи в Мінюст для консультацій (наприклад Миколаївський облюст на початку 1999 р.). А в Мінюсті, побачивши довідку з відбитком печатки і підписом Самойленка, тут же забували, що «не втручаються», що «не знають, хто є керівництвом в УЕА «ЗС», і що начебто «не погоджували» зразка печатки Ю.Самойленку. І схвалювали легалізацію «дублів», хоча документи, завірені незаконно одержаною печаткою, не є дійсними.

У 1998 році ПЗУ оголосила Юрія Самойленка Головою УЕА «ЗС» в своєму партійному списку на парламентських вибори. А Мінюст продовжував стверджувати, що він не втручається і не знає – хто Голова в УЕА «ЗС». І втручання ПЗУ в справи УЕА «ЗС» продовжував «не вбачати».

Коли ПЗУ потрапила в парламент, а Ю.Самойленко – на посаду Голови комітета ВРУ з екополітики, процес створення клонів «ЗС» з допомогою незаконно одержаної печатки був підсилений. 18-19 грудня 1998 року Ю.Самойленко зібрав «9-й з’їзд УЕА «ЗС», де переважали «дублі». Деякі з них навіть ще не були легалізовані (наприклад, новоутворення з Миколаєва, Вінниці, Черкас). Ще перед цим «з’їздом» заступник Голови УЕА «Зелений світ» О.Багін та член КРК УЕА «ЗС» Р.Сотникова направили Мінюсту лист від 7.12.98 N 452 (вх.N20-32-1080 від 10.12.98) про підміну представництва місцевих організацій УЕА «ЗС». У відповіді від 18.01.99 N20-32-1080 за підписом Заступника Міністра Л.М.Горбунової знову йшлося про «невтручання».

Але і лист УЕА «ЗС», і ця відповідь Горбунової знову «пропали» чи МЮ «забув» про них , коли Ю.Самойленко подав документи про внесення змін до Статуту УЕА «ЗС», начебто схвалених вищезгаданим «з’їздом». МЮ при цьому також «забув», що про зміни в статутних документах організація, відповідно до ст.15 Закону «Про об’єднання громадян», мусить повідомити в 5-денний строк, і прийняв документи через півтора року після «з’їзду», погодив зміни в статуті і цим визнав ю.самойленка головою уеа «зс» де-юре. із зо всім новим складом і суттєво зміненим статутом була фактично зареєстрована нова організація, але зі старою назвою, яка по праву має належати людям і осередкам, які створювали УЕА «ЗС» і входили в неї з самого початку.

Для того, щоб остаточно «узаконитись» в ролі Голови УЕА «ЗС», Ю.Самойленку не вистачало оригіналів статуту та свідоцтва УЕА «ЗС», які перебували і досі перебувають у законного Голови УЕА «ЗС» Миколи Коробка. Ю.Самойленко та А.Босак, знаючи про це з 1994 року, подали в Мінюст неправдиві відомості про те, що оригінали цих документів були начебто «втрачені» і що це виявилось у 2000 році.

Мінюст, знаючи історію конфлікту в УЕА «ЗС», не звернувся до М.І.Коробка для перевірки цих тверджень, не поцікавився навіть – яким же чином Самойленко, не маючи оригіналів Статуту та реєстраційного свідоцтва, п’ять років діяв в ролі «Голови», здійснював зміни у складі організації, проводив «з’їзди»? Дублікати Статуту та реєстраційного Свідоцтва були видані, не дослідивши обставин «пропажі» – що не є дивним після стількох «пропаж» у самому Мінюсті.

Все це було зроблено таємно, не повідомляючи про це більшість організацій УЕА «ЗС». А коли ми звернулись до Мінюсту з запитом – чи повідомляв хто-небудь в Мінюст про начебто втрачені Статут та реєстраційне Свідоцтво, Мінюст взагалі відмовився надавати будь-яку інформацію і запропонував звертатись до Самойленка.

Попри зміни в керівництві країни, Мінюст досі продовжує ганебну лінію брехні та фальсифікацій, вчинених проти Української екологічної асоціації «Зелений світ» в кучмівський час за участі спецслужб та їх штатних провокаторів. Пора вже припинити бездарну брехню з «пропажами» важливих документів.

ВИМАГАЄМО:

1. Скласти повний перелік всіх наявних у Мінюсті документів, які безпосередньо стосуються УЕА «ЗС» станом на 4 липня 2006 р. І надати нам офіційно завірену копію цього переліку

2. Відповідно до ст. 18 Закону «Про звернення громадян» надати можливість представникам УЕА «ЗС» та її місцевих організацій брати участь у перевірці цієї заяви, знайомитися з матеріалами перевірки, бути присутніми при розгляді заяви.

3. Скасувати рішення про погодження 30.03.95 (чи 4.04.95) Мiнюстом зразка печатки Української екологічної асоціації «Зелений світ », як безпідставно видане особі, що не представляла органiзацiю в законному порядку

4. Скасувати рішення про видачу дублікатів реєстраційного свідоцтва №371 від 30.12.92 р та статуту УЕА «ЗС», як таке, що ґрунтувалось на неправдивій інформації про втрату документів.

5. скасувати рішення про внесення змін до статуту УЕА «ЗС», як таке, що прийняте з порушенням вимог ст.7 та ст.15 Закону «про об’єднання громадян»

6. Винести попередження ПЗУ по фактах втручання у справи УЕА «ЗС»

7. Провести службове розслідування та притягти до відповідальності осіб, причетних до посадових підлогів, приховування інформації або знищення документів по справі «Зеленого світу».

За дорученнням Голови УЕА «ЗС» Миколи Коробка та Голови Контрольно-Ревізійної Комісії УЕА «ЗС» Валерія Хмельницького –

Керівник інфоцентру Української екологічної асоціації «Зелений світ», Член Громадської Ради при Мін природи

Сергій Федоринчик

 Поділитися