MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Аляксандр Казулін засуджений до 5-ти з половиною років ув’язнення

14.07.2006   
Вчора близько 20-00 суддя Московського суду Мінська Олексій Рибаков оголосив вирок одному з лідерів білоруської опозиції

Суд Московського району Мінська (суддя Олексій Рибаков) оголосив вирок колишньому кандидату в президенти Білорусії професора Олександра Козуліна.

Екс-ректора університету, екс-кандидата у президенти, доктора наук засудили строком на п’ять з половиною років колонії загального режиму, як одного з організаторів акцій протесту, що відбулися після сфальсифікованих у Білорусії виборів.

При оголошенні вироку із залу суду були вилучені всі присутні, включаючи дипломатів. Так суддя Олексій Рибаков відреагував на оплески на адресу обвинувачуваного й заява Козуліна: «Це не суд, а судилище!».

Сполучені Штати засудили вирок лідерові білоруської опозиції Олександрові Козуліну. Представник держдепартаменту США назвав суд у справі Козуліна політичним, покликаним покарати колишнього кандидата в президенти за вираження своїх поглядів.

Кримінальні справи з обвинуваченням Козуліна в хуліганстві були порушені на початку березня, у розпал передвиборної президентської кампанії. Приводом стали сутички зі співробітниками міліції й спецслужб при спробах кандидата в президенти провести прес-конференцію в приміщенні Національного прес-центру й зареєструватися для участі у Всебілоруських народних зборах, скликаних з ініціативи Олександра Лукашенко.

Під час останнього інциденту професор Козулін був сильно побитий, але, за твердженням співробітників правоохоронних органів, розбив у міліцейській ділянці портрет діючого білоруського президента.

Після виборів, що офіційно закінчилися перемогою А. Лукашенко, Козулін у білоруський День Волі (25 березня) призвав демонстрантів рухатися до спецприемника-розподільника, де тримали арештовані учасники протестного наметового містечка.

Демонстрація була розігнана силами міліції й спецпідрозділів, Олександр Козулін арештований і обвинувачений в організації групових дій, що грубо порушують громадський порядок. До суду політик перебував під арештом у слідчих ізоляторах.

Процес над опозиційним політиком почався 6 липня й був оголошений відкритим. За ходом засідання стежили представники акредитованих у Білорусії дипломатичних місій.

Родичі Казуліна збираються оскаржувати рішення суду першої інстанції, хоча надії на лукашенківське «правосуддя» звичайно, невеликі – допомогти може лише міжнародна підтримка.

14-07-2006

Наш інформ.
 Поділитися