MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лист з приводу проведення пікету бія будивлі храму Св. Іоанна Богослова 22 липня

26.07.2006   
Настоятель храму Св. Іоанна Богослова (Харків, вул. Котлова, 105а) о. Віктор Маринчак звернувся 21 липня 2006 р. до місцевих органів влади та управління з вимогою вжити відповідних та адекватних заходів для повернення процесів релігійного життя в Харкові в річище права і законності

Голові Харківської обласної державної адміністрації

Авакову Арсенові Борисовичу

Харківському міському голові
Добкіну Михайлові Марковичу

Прокуророві Харківської області
Синчуку Василеві Людвиговичу

 Начальнику УСБУ в Харківській області, генерал-майорові
Мухатаєву Андрієві Олександровичу
Начальнику обласного управління МВС в Харківській області
Репешку Ігореві Володимировичу

Голові Ленінської районної у м. Харкові ради
Номеровському Анатолієві Івановичу

За 15 років свого існування релігійна громада святого Іоанна Богослова Української Православної Церкви Київського Патріархату показала себе як спільнота віруючих, об’єднаних любов’ю, що несе мир навколишньому світові. Вона жодного разу не брала участі у релігійному чи політичному протистоянні, а тим більше – не ініціювала подібних протистоянь.

Тепер громаді стало відомо, що на 22.07.2006 (з 8.00 до 18.00) готується проведення пікету безпосередньо біля храму як акції протесту проти приїзду до м. Харкова Святішого Патріарха Філарета.

Між тим візит Святішого Патріарха Філарета до громад Української Православної Церкви Київського Патріархату Харкова та області вже відбувся 13.07.2006 в такий термін і в такому форматі, щоб унеможливити порушення спокою в місті і в житті своїх громад через вияви агресії з боку духовенства і віруючих УПЦ Московського патріархату. Візит, який планувався на 22-23.07.2006, скасовано.

Просимо повідомити про це організаторів пікетів і порадити їм  не проводити пікетування.

В будь-якому разі просимо забезпечити громадський порядок навколо храму, враховуючи, що громада категорично заперечує можливість проникнення пікетувальників на територію, що їй належить.

Повідомляємо також, що через агресивні дії, пікетування, погрози з боку людей, які називають себе захисниками православ’я, скасовано і перебування у нашому місті мощей Святої великомучениці Варвари, яке планувалося на 31.07-03.08.2006. Просимо застерегти  наших опонентів від проведення протестних акцій біля нашого храму і в зазначені дні, і в подальшому.

Вважаємо, що взагалі проведення пікетів безпосередньо біля храму порушує права наших парафіян, є виявленням грубого тиску на них та зазіханням на свободу совісті і віровизнання, на вільний вибір кожною людиною конфесії, релігійної громади чи об’єднання, і є по суті вже не розпалюванням, а брутальним виявом міжконфесійної ворожнечі.

Сумуємо, що Харківська влада припускає саму можливість подібних акцій в Харкові, створюючи таким чином прецедент потурання протистоянню на релігійному ґрунті.

Підкреслюємо, що жодна біляцерковна риторика не може виправдати того, що наші опоненти на пресовій конференції 07.07.2006 за участю В.Каурова, представника Харківської єпархії УПЦ МП о. Александра та інших осіб самі назвали релігійною війною, принагідно погрожуючи насильством і не виключаючи навіть кровопролиття та “визволення з полону” мощей святої великомучениці Варвари.

Просимо вжити відповідних та адекватних заходів для повернення процесів релігійного життя в Харкові в річище права і законності.

Настоятель храма Святого Іоанна Богослова

Протоієрей  Віктор Маринчак

 Поділитися