MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Ситуація у релігійному середовищі області є стабільною, прогнозованою, кризові та конфліктні явища у гострій формі відсутні»

28.07.2006   
Юрій Чумак, ХПГ

Такий висновок міститься у документі під назвою «Інформація про резонансні події у релігійному житті регіону, що відбулися протягом 21-28 липня 2006 року», підготовленому відділом у справах релігій Харківської облдержадміністрації та розміщеному на офіційному сайті ХОДА 28 липня.

Не знаю, що саме прогнозують спеціалісти облдержадміністрації щодо ситуації у релігійному житті Харківщини у майбутньому, однак те, що відбувалось у Харкові тиждень тому, язик не повертається охарактеризувати як «стабільність та відсутність кризових та конфліктних явищ».

Процитую інформацію з сайту «Релігійно-інформаційної служби України», що постійно займається моніторингом процесів, які відбуваються у релігійному житті країни та займає неупереджену та незаангажовану позицію:

«Беззаконня в Харкові: Місцева єпархія УПЦ МП влаштувала пікетування храмів Київського Патріархату.

22 липня у Харкові місцевою єпархією Московського Патріархату влаштовано пікетування храмів Київського Патріархату – святого апостола Іоанна Богослова та Вишгородської (Володимирської) ікони Божої Матері, а також Харківського єпархіального управління. Пікетники висловлювали свій протест проти самої наявності храмів Київського Патріархату в Харкові та погрожували заблокувати їх з метою не допустити там проведення богослужінь. Але замість того, щоб протистояти беззаконню, місцева влада сама заохочує проведення таких заходів…

На мітингу біля закритого кінотеатру «Юність» (колишній храм преподобного Антонія) виступив голова Харківської облради, представник Партії регіонів В. Салигін. Він пообіцяв, що зробить усе для того, щоб у Харкові діяла «тільки одна законна Церква – Московського Патріархату». Таких самих позицій притримується і його соратник, мер Харкова Михайло Маркович Добкін. Чого ж чекати віруючим Київського Патріархату, коли представники цієї партії прийдуть до влади у масштабі цілої України? Нових гонінь?»

Ці ж події відділ у справах релігій коментує вельми спокійно: «Пікетування відбулося через невдоволення віруючих та священства Української Православної Церкви візитом до м. Харкова Патріарха Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарета. Пікетування відбулося у відповідності до вимог чинного законодавства. У пікетуванні взяло участь до 700 чол. Напередодні відділом у справах релігій проведено профілактичну роботу з організаторами пікету. Під час пікетування органи правопорядку забезпечили порядок. Порушень закону не було».

Цікаво, що насправді візиту Філарета до Харкова того дня не було, його скасували. Проте, до нього готувалися місцеві провідники УПЦ Московського Патріархату, які вважають Харківщину своєю беззаперечною вотчиною. Тому акція, заздалегідь підготовлена, таки відбулася, навіть за відсутності особи, яку планувалося пікетувати. Можливо, прямих порушень законодавства щодо організації та проведення масових громадських акцій і не відбулося (тим більше, що в Україні й досі таке законодавство ВІДСУТНЄ, є тільки норми Конституції). Однак, на мою думку, є певні ознаки порушення ст. 3 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», що містить таку норму: «Не допускається будь-яке примушування при визначенні громадянином свого ставлення до релігії, до сповідання або відмови від сповідання релігії, до участі або неучасті в богослужіннях, релігійних обрядах і церемоніях…» А горе-пікетувальники якраз і намагалися зірвати богослужіння, намагаючись увірватися до храмів УПЦ КП, добре, що хоч правоохоронці не дозволили їм цього зробити.

І, найголовніше, відділ, що повинен спрямовувати свою роботу на запобігання втручанню державних органів та органів місцевого самоврядування у діяльність релігійних організацій та будь-яким проявам релігійної винятковості й нетерпимості, «не помітив» ганебного виступу пана Салигіна. Голова Облради, кабінет якого знаходиться в одному приміщенні з облдержадміністрацією, фактично публічно розпалював релігійну ворожнечу, що, між іншим, прямо заборонено ст. 37 Конституції України. Працівники відділу у справах релігій ХОДА не дали цьому ніякої правової оцінки.

Можливо, бояться, бо влада нині хитка, хто знає, кого зараз можна критикувати, а кого краще не чіпати?

 
Довідка ХПГ:

У Харківській області віруючих – 52-54% населення регіону, що становить близько 1 мільйону 400 тисяч чоловік. Більшість віруючих (приблизно 1 мільйон 300 тисяч чоловік) –  члени громад православних релігійних організацій.

За минулий рік у Харківській області кількість релігійних організацій збільшилась на 3%. Зараз у регіоні нараховується приблизно 740 релігійних організацій різної спрямованості. В Україні ж їхня кількість досягає 30-ти тисяч.

Максимальний приріст кількості релігійних організацій у Харківській області довівся на 2001 рік. Тоді їхнє число збільшилося на 12%. Найбільше представництво в Харківській області в Української православної церкви Московського патріархату: у нашому регіоні існує 265 організацій УПЦ МП.

 Поділитися