MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Якою має бути громадянська журналістика: поради для місцевих ЗМІ

03.08.2006    джерело: УАВПП
Посібник «Громадянська журналістика: місцеве самоврядування, участь громадськості і професійні стандарти ЗМІ» має допомогти журналістам не тільки краще зрозуміти реалії та проблеми місцевого самоврядування в Україні, а й вдосконалити свою професійну майстерність у висвітленні такої тематики.

Посібник «Громадянська журналістика: місцеве самоврядування, участь громадськості і професійні стандарти ЗМІ», який видали в рамках проекту Світового банку/PADCO/МЦПД «Голос громадськості», має допомогти журналістам не тільки краще зрозуміти реалії та проблеми місцевого самоврядування в Україні, а й вдосконалити свою професійну майстерність у висвітленні такої тематики.

Розвиток українського самоврядування залежить не тільки від політичних та економічних процесів, а й від поінформованості та участі в них простого виборця. І тут роль посередника між громадою та владою мають відігравати журналісти.

Суспільство потребує ініціативних, самостійних медійників, які формують власну політику і вміють зацікавити свого читача, слухача чи глядача якісним матеріалом. Журналісти місцевих ЗМІ повинні розповідати своїм аудиторіям речі, які цікавлять їх не просто як громадян України, а і як мешканців певного міста.

Довіра до ЗМІ відчутно зростатиме, якщо журналісти демонструватимуть глибоку обізнаність з реальними механізмами участі громадськості в місцевому самоврядуванні, а також усвідомлюватимуть свою особливу роль у цьому процесі.

Місцеве самоврядування як «криве дзеркало» у ЗМІ. ЗМІ, окрім інформування, забезпечують суспільну комунікацію, формують систему зв’язків між різними суспільними групами та інститутами. Від того, наскільки коректно і повно засоби масової інформації «перепускають» інформацію між цими групами та інститутами, залежить і їхнє взаємне сприйняття. Для місцевих ЗМІ повнота й коректність подання інформації набувають вирішального значення.

Нинішній «вигляд» місцевого самоврядування має багато хиб, передусім через його недосконалість, а також невизначеність з розподілом повноважень внаслідок здійснення політичної реформи. Певних спотворень «вигляду» місцевого самоврядування надають і засоби масової інформації. Такий стан зумовлює, зокрема, надмірна політизація ЗМІ, а отже, і готовність подавати матеріал спрощено, відображаючи позицію певної політичної сили чи політичної персони.

Надто тривалий активний політичний період спричинив до того, що в ЗМІ виробився особливий «слух» на політичні події та гасла, який відповідні замовники заохочують ще й матеріально. За межами політичних дискусій стало важко побачити саму подію, новину чи тенденцію.

Автори посібника переконані, що завдяки відмові ЗМІ від спрощеного підходу до висвітлення міського життя місцева влада матиме привабливіший вигляд в очах громадськості. Адже громада, обізнана з реальною ситуацією, з усією сукупністю проблем і пропозицій щодо їх вирішення, зможе, по-перше, дедалі частіше висувати до влади лише справедливі й обґрунтовані претензії, по-друге, швидше усвідомлювати і свою роль у подоланні цих проблем.

Посібник для місцевих журналістів «Громадянська журналістика: місцеве самоврядування, участь громадськості і професійні стандарти ЗМІ» підготовлено за підсумками двомодульного тренінгового курсу «Громадянська журналістика», який у рамках проекту «Голос громадськості» організували Український освітній центр реформ та Інститут демократії Пилипа Орлика. Виконавці проекту «Голос громадськості» – Світовий банк, компанія PADCО та Міжнародний центр перспективних досліджень. Проект «Голос громадськості», який завершиться 2007 року, працює за фінансової підтримки Канадської агенції міжнародного розвитку (CIDA).

 Поділитися