MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«5 каналу» не дозволили показувати Януковича наживо

11.08.2006    джерело: www.5tv.com.ua
"5 канал" звертається до керівника прес-служби Прем’єр-міністра з проханням пояснити, на підставі яких нормативних актів чи інших документів телевізійному каналу «5 канал» було відмовлено у прямій трансляції

ЗАЯВА

10 серпня 2006 року, у порушення Законів «Про інформацію» та «Про телебачення і радіомовлення» знімальній групі «5 каналу» було заборонено організацію прямої трансляції прес-конференції Прем’єр-міністра України Віктора Януковича.

У телефонній розмові з генеральним продюсером «5 каналу» Юрієм Стецем речник Прем’єр-міністра України Денис Іванеско зазначив: «Ексклюзивне право на  пряму трансляцію прес-конференції керівника уряду має інший телевізійний канал».

«Мені не зрозуміла така логіка пояснень, - стверджує Ю.Стець, - яка вочевидь суперечить не лише основним принципам демократичного суспільства - прозорості та гласності органів державної влади, до яких належить і керівник українського уряду, а взагалі ставить під сумнів принципи щодо прозорої та публічної діяльності, які постійно декларуються командою нового Прем’єра».

Як зазначив шеф-редактор новин «5 каналу» Михайло Кукін: «Домовленості про трансляцію з НТКУ були досягнуті ще напередодні, однак за декілька годин до самої події НТКУ їх скасувала. «5 канал» був технічно готовий вести пряму трансляцію власними силами, у чому намагався переконати речника Прем’єра майже до самого початку прес-конференції.  Але дозволу на це так і не отримав».

Ми звертаємося до керівника прес-служби Дениса Іванеско з проханням пояснити цей прикрий інцидент і внести ясність - на підставі яких нормативних актів чи інших документів телевізійному каналу «5 канал» було відмовлено у прямій трансляції. Також, ми просимо пояснити, за яким принципом і на якій підставі взагалі телевізійним каналам надається право на пряму трансляцію.
 
 Ми  також хочемо наголосити на тому, що перший інформаційний телевізійний канал, яким є «5 канал» - «канал чесних новин» - занепокоєний тим, що цією відмовою прес-служби Прем’єр-міністра України поставлено під сумнів право наших громадян на суспільно важливу інформацію.

Ми готові надати ефірний час для пояснень і коментарів щодо цього прикрого інциденту.

Віримо, що новий уряд на чолі з Віктором Януковичем є виразником позиції, у якій все ж таки залишається місце для справжньої свободи слова, а такі поняття, як «політична цензура» та «комерційні замовні матеріали» чи «ексклюзивне право на трансляцію» не мають нічого спільного з діяльністю прес-служби керівника українського уряду і остаточно відійшли в минуле ще у 2004 році.

Хочеться вірити, що інцидент з побиттям знімальної групи телеканалу СТБ з боку народного депутата від фракції Партії регіонів О.Калашникова та недопущення «5 каналу» до прес-конференції Прем’єр-міністра України не є цілеспрямованою політикою нового уряду, яка направлена на утиск свободи слова в Україні, а лише прикрий збіг.

Запевняємо вас, що й надалі, уважно, неупереджено і чесно стежитимемо і висвітлюватимемо діяльність Кабінету Міністрів України, оскільки це є наш професійний обов’язок.
 
Прес-служба «5 каналу»

 Поділитися