MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

За рік у ЗСУ загинули 50 військових

16.08.2006   
Про це 15 серпня на брифінгу у Києві розповів начальник військової служби правопорядку у ЗСУ генерал-майор Сергій Глєбов.

Цього року в Збройних силах України загинули 50 військовослужбовців.

Як повідомляє кореспондент, про це сьогодні на брифінгу у Києві розповів начальник військової служби правопорядку у ЗСУ генерал-майор Сергій Глєбов.

Говорячи про статистику загибелі військовослужбовців, він зауважив, що у 2000 році загинули 154 військовослужбовці, у 2001 – 138, у 2002 – 142, у 2003 – 120, у 2004 – 117 і у 2005 – 102 військовослужбовці.

Глєбов наголосив, що, аналізуючи ці дані, можна сказати, що у ЗСУ спостерігається стійка тенденція до зменшення загальної кількості загиблих військовослужбовців з різних причин. За його словами, менша частина військових гине під час виконання службових обов’язків, а переважна більшість – 60% – ідуть з життя через особисту необережність, зловживання спиртними напоями, порушення елементарних правил безпеки в позаслужбовий час і в побуті – в той час, коли командири не мають можливості впливати на перебіг подій і їхні результати. Глєбов зазначив, що ці статистичні дані дають підстави для попередження злочину.

Водночас він наголосив, що наводить ці цифри не для того, щоб виправдатися або запевнити, що в армії все добре, оскільки «для матері, син якої в труні, абсолютно однаково, що минулого року було менше загиблих».

Глєбов також повідомив, що до судової відповідальності у 2006 році було притягнуто 198 військовослужбовців і працівників ЗСУ, з них 49 осіб було звільнено від покарання. Були засуджені до позбавлення волі 5 осіб, до обмеження свободи – 11 осіб, до відбування покарання в дисциплінарному батальйоні – 13 і гауптвахтах – 47 військовослужбовців.

Він повідомив, що при скороченні чисельності армії зменшення смертності серед військовослужбовців обчислюється на коефіцієнт, скільки було загиблих на 1 тис. військовослужбовців. «Цей коефіцієнт постійно зменшується», – зазначив він.

За 7 місяців поточного року в українській армії зафіксовано 33 випадки рукоприкладства командирів, які вдавалися до нестатутних методів впливу на військовослужбовців. Про це на прес-конференції у Києві повідомив генерал-майор Сергій Глєбов, начальник Служби правопорядку в Збройних силах України.

«Дуже часто безпосередньо самі службовці провокують начальників до вживання сили», – зауважив він.

«На жаль, ми повинні визнати, що в армію ідуть люди не з дуже високим інтелектом», – пояснив генерал-майор.

Однак Міноборони України закликає не драматизувати ситуацію в українській армії, оскільки в Росії справи ще гірше.

Так, при чисельності Збройних сил України в 307 тисяч військовослужбовців, а російських – в 1 млн. 200 тис. військовослужбовців, минулого року в українській армії було зареєстровано 1019 правопорушень, а в Росії – 20390 таких випадків.

Також, наголосив Глєбов, у 2005 році кількість загиблих українських військовослужбовців становила 102 особи, а в Росії – 1170 осіб.

 

 Поділитися