MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

“Гаряча кава” або 10 ударів по сідницях гумовим кийком, — як у Первомайської виправної колонії №117 зустрічають новоприбулихЗвіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 Звіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської спеціалізованої туберкульозної лікарні №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської багатопрофільної лікарні №4 Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської установи виконання покарань №4 Звіт за результатами моніторингового візиту до Чернігівського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Менської виправної колонії №91Звіт за результатами моніторингового візиту до Сумської виправної колонії №116 Звіт за результатами моніторингового візиту до Сумського слідчого ізолятора Звіт за результатами моніторингового візиту до Роменської виправної колонії №56Звіт за результатами моніторингового візиту до Коломийської виправної колонії №41Звіт за результатами моніторингового візиту до Івано-Франківської установи виконання покарань №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Рівненського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Городищенської виправної колонії № 96Тяжке травмонебезпечне виробництво — моніторинговий візит до Катеринівської виправної колонії №46 ‘Антисанітарія та неякісні харчові продукти’, — моніторинговий візит до Дрогобицької виправної колонії №40 Черговий наступ на права людини: громадянське суспільство можуть відсторонити від моніторингу місць несвободи‘У неволі під обстрілами’, — звіт за результатами моніторингового візиту до Харківської виправної колонії №43

Перевірка на відповідність

17.08.2006    джерело: www.helsinki.org.ua
Проекти нормативно-правових актів перевірятимуть на відповідність Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

Відтепер проекти законів, інших нормативно-правових актів, а також тих, на які поширюється вимога держреєстрації, підлягатимуть експертизі на відповідність Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Відповідні накази підписав Міністр юстиції Роман Зварич. Таку експертизу здійснюватимуть у рамках виконання Закону України „Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" та постанови Кабінету Міністрів про заходи щодо реалізації цього Закону. Про це повідомив сьогодні на нараді за участю представників підрозділів центрального апарату Мін’юсту Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Юрій Зайцев.

За словами Юрія Зайцева, таку експертизу буде здійснювати Національне бюро у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини та територіальні органи Мін’юсту.

Для здійснення цієї експертизи 15 серпня цього року Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини затвердив відповідні методичні рекомендації. Експертиза буде проводитися у два етапи. Перший етап, який називається „перевірка на належність", полягає у перевірці того, чи предмет регулювання нормативного акта стосується прав і свобод людини, гарантованих Конвенцією. Якщо питання, які регулюються документом, стосуються зазначених прав і свобод, то акт проходить другий етап процедури, який називається „перевірка на відповідність". Під час цього етапу фахівці перевірятимуть, чи відповідає нормативний акт положенням Конвенції та практиці Європейського суду з прав людини. Висновок щодо відповідності проекту нормативно–правового акту Конвенції буде включено до Висновку Міністерства юстиції за результатами здійснення правової експертизи.

Урядовий уповноважений наголосив, що Європейський суд все частіше констатує порушення Україною Європейської конвенції з прав людини. Такі порушення, зокрема, пов’язані з тим, що певні національні нормативні акти суперечать вимогам Конвенції і, таким чином, є джерелом її системного порушення. Запобіжним заходом таких порушень покликана стати ця експертиза.

Юрій Зайцев також повідомив, що з вересня цього року буде організоване систематичне навчання працівників центрального апарату і територіальних підрозділів Мін’юсту та інших державних органів щодо перевірки нормативних актів на відповідність Конвенції.
 Поділитися