MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Нарушения законодательства со стороны УМВД и департамента исполнения наказаний в Винницкой областиЗвіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Чернігівського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Сумського слідчого ізолятора Звіт за результатами моніторингового візиту до Рівненського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Сокирянська виправна колонія №67’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Райківецька виправна колонія №78’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Хмельницький слідчий ізолятор’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Замкова виправна колонія (№58)’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Житомирська виправна колонія (№4)’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Луцький слідчий ізолятор’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Маневицька виправна колонія (№42)’110 днів у катівні — атовець розповідає про тортури в Куп’янському ізоляторі тимчасового триманняМоніторинговий візит до ДУ “Кам’янська виправна колонія №34”Моніторинговий візит до ДУ “Біленьківська виправна колонія №99”Моніторинговий візит до ДУ “Казанківська виправна колонія №93”Моніторинговий візит до ДУ “Петрівська виправна колонія №49”Моніторинговий візит до ДУ “Кропивницький слідчий ізолятор”Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ “Софіївська виправна колонія (№45)” та Софіївської багатопрофільної лікарні №45 філії ДУ “Центр охорони здоров’я ДКВСУ” в Дніпропетровській та Донецькій областяхМоніторинговий візит до ДУ “Cинельниківська виправна колонія (№94)”

Засуджених тримають у переповнених камерах

01.09.2006   

За два роки не пролікували жодного хворого на туберкульоз. Хоча таких – 89 (http://33channel.vinnitsa.com/2006/06-36-20.php)

В Україні знову скандал – 15 засуджених, котрі відбувають покарання в одній з установ Рівненської області, перерізали собі вени. Журналістів у колонію не пустили, а заступник начальника Держдепартаменту з питань виконання покарань сказав, що все це маніпулювання, бо вени вони не різали, а тільки зробили подряпини. А заправляли усім цим троє рецидивістів, які мають по 15 років строку за убивства.

Тільки в цьому році маємо вже четвертий такий скандал – після Харківської тюрми, Львівської колонії (там засуджений зашив собі рот). І, кажуть, таке буде продовжуватись, поки в одній камері утримуються по 50-100 засуджених і коли авторитетніші мають вплив на решту.

Нещодавно Вінницька обласна прокуратура проводила перевірку і встановила суттєві порушення законодавства та міжнародних норм щодо утримання громадян в ізоляторах тимчасового утримання (ІТУ), кімнатах для доставлених у чергових частинах міліції, приймальнику-розподільнику, слідчому ізоляторі (СІЗО) та колоніях управління Держдепартаменту з питань виконання покарань.

– Органи внутрішніх справ не у повній мірі виконують вимоги Європейського комітету з питань запобігання катування чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, – зазначив Геннадій Вівдич, заступник прокурора області. – Майже у всіх цих установах зафіксовані порушення. У кімнатах для доставлених мають місце факти утримання підозрюваних у скоєнні кримінальних злочинів разом із затриманими за адміністративні правопорушення. У слідчому ізоляторі численні випадки утримання разом в одній камері неповнолітніх з дорослими або осіб раніше не судимих з тими, що вже були судимі, і навіть з рецидивістами, що є грубим порушенням закону.

В ІТУ у ряді випадків, замість передбачених законом 3-х або 10-ти діб, затриманих громадян утримують більше місяця. Виявлено, що їм не завжди роз’яснюють їх права, не надаються побачення. Частішають випадки, коли родичам затриманих не повідомляють про їх місце перебування. Затримані не завжди забезпечені умовами для нормального існування – не виводяться на прогулянки, не видається іноді постільна білизна, а в деяких випадках – і матраци. За наявності вільних камер троє чоловік утримувались у камері, розрахованій на дві особи.

Багато порушень з боку міліції та департаменту виконання покарань законодавства щодо затриманих, хворих на туберкульоз. Їх не доставляють на лікування, і це створює передумови для швидкого поширення важкої хвороби. У Вінницькому протитуберкульозному диспансері для лікування затриманих і взятих під варту осіб, хворих на туберкульоз, виділено 2 палати, які функціонують з 2004 року, однак до початку 2006 року хворі туди на лікування не поступали. Хоча у 2005 році в ІТУ органів внутрішніх справ утримувалось 89 осіб, хворих на туберкульоз, із них у 5 була виявлена активна форма туберкульозу. У поточному році таке лікування розпочате, але не всі ще пролікувались: із 21 хворого з активною формою туберкульозу проліковано лише 10.

У слідчому ізоляторі Вінницького УВК №1 не всі взяті під варту особи забезпечуються нормою площі, що становить не менше 2,5 кв.м. У Могилів-Подільській виправній колонії на кожного засудженого припадає по 1,7 кв.м при нормі 3 кв.м.

Внаслідок порушення правил безпеки та охорони праці, відсутності належного контролю з боку адміністрації виправних колоній у минулому році допущено 9 нещасних випадків із засудженими, у тому числі, один із смертельним наслідком. У цьому році сталося вже 6 нещасних випадків. У колоніях також суттєво порушуються права засуджених і інтереси держави щодо їх залучення до праці. Через це вони не відшкодовують збитки, заподіяні злочином, та не сплачують аліменти. Сьогодні із майже 5 тис. працездатних засуджених працевлаштовані близько 1,5 тис. У місцях позбавлення волі утримується більше 6 тисяч осіб.

Ірина Ярошинська,

за матеріалами прес-служби прокуратури Вінницької області

 

 Поділитися