MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Відпрацювання населеного пункту, чи мєнтовський погром?» АБО МІЛІЦІЯ З НАРОДОМ по-вінницьки

04.09.2006    джерело: www.ria.ua
Купа правоохоронців на таксі «відпрацьовувала» село...

Після залякувань міліцією односельчан депутати Глинської сільради на позачерговій сесії висловили недовіру дільничному інспектору і передали скарги на дії правоохоронців на розгляд районного та обласного міліцейського керівництва

«Я боюся за своїх дітей...»

Юрій Кучевський, механізатор СВК «Родина» с. Глинськ Калинівського району, другого серпня цього року повертався з роботи додому. Біля ставка зупинився подивитися, як хлопці рибалять. Раптом над’їхала міліція, вилучила у рибалок сіті, а тоді звернула увагу і на Кучевського. Після короткої розмови його затримали також. «За що?» – запитав чоловік. – «За те, що ти п’яний», – відповіли йому. У цей час поруч проходив депутат сільради, пенсіонер Андрій Янівський. На його зауваження відпустити чоловіка міліціонери не зреагували. Затриманого завели до контори господарства, склали протокол.

– Я не хотів підписувати, – каже Кучевський, – бо йшов з роботи, а не з гулянки і був тверезий, але мене залякали. Сказали, що завезуть у район, там я все підпишу. Я злякався. У мене п’ятеро дітей. І підписав...

Через кілька днів міліціонери знову навідалися на обійстя до механізатора. «Як тільки вони зайшли на подвір’я, я втік городами і сховався. Але діти перелякалися. Після того я змушений був їх відвести до тещі. Бо не знаю, чи не приїдуть за мною ще раз. Заступник голови кооперативу, який приїжджав із ними, сказав наступного дня, що моє щастя, що я сховався. Бо були б забрали у міліцію».

Про все це Юрій Кучевський розповів на позачерговій сесії сільради. А перед тим написав у скарзі на ім’я сільського голови. Таких скарг після приїзду в село міліції виявилося більше десяти.

«Сім протоколів склали за день роботи 20 міліціонерів»

У Глинськ міліція приїжджала для «відпрацювання» села. Здивовані селяни спершу звернули увагу на кавалькаду автомобілів з шашечками «таксі», а вже потім – на їхніх пасажирів: майже 20 міліціонерів вийшли з машин і «розсипалися» по вулицях. Пенсіонерку Ніну Марчук після відвідин непроханих «гостей» у міліцейських погонах сусіди «відпоювали» ліками. «Ніна Яківна – моя сусідка, – каже депутат сільради, колишня вчителька Валентина Матвійчук. – У селі всі знають, що це дуже порядна жінка. Виховала двох гарних синів. Сама, бо чоловік загинув під час роботи у господарстві. У жінки хворе серце, гіпертонія. Знайшли кого підозрювати...»

Четверо міліціонерів намагалися знайти на обійсті пенсіонерки горілку. Згадуючи той візит, жінка знову плаче.

– Вони все намагалися зайти в хату, – каже Ніна Яківна. – А я ж не знаю, хто вони такі. Себе не назвали, ніякого документа не пред’явили. А в мене звідкись сміливість взялася. Я й кажу: приведіть когось із сільради, тоді впущу у хату. А сама заливаюся слізьми. Кажу, ви що хочете, щоб у мене серце стало? Ви що, не бачите, що я ледве на ногах тримаюся?..»

Результатом такого міліцейського «відпрацювання» стало сім складених протоколів. Усі вони стосуються порушення місця зберігання... піску, глини, каміння. Керівник групи передав їх сільському голові Антоніні Підрезі. Тільки тоді він переступив поріг сільради. До того міліція «господарювала» у селі без керівника громади.

Усіх порушників викликали на засідання адмінкомісії. Воно відбувалося у присутності депутатів сільради. Володимиру Степанюку, наприклад, багато не довелося пояснювати, чому будівельні матеріали лежать не лише на подвір’ї, а й біля воріт на дорозі. «Ви ж знаєте, що у тещі завалилася хата. Відбудовуємо її. А матеріали складаємо там, де є місце. По закінченні будівництва приберемо». У Людмили Пузир мурували паркан із каменю. «Зо дві тачки піску залишилося, от великий злочин!» – каже жінка. Така ж картина в інших, хто будується чи щось ремонтує. Але протоколи про порушення складено не на всіх. «Чому ви обминули будинок голови кооперативу та його родичів? – запитували на сесії «порушники» у присутніх представників міліції. – Адже біля їхніх осель також є і будівельні матеріали, і сміття...»

«Міліція нам робить 37-й рік...»

Подібні міліцейські «гостини» у Глинську почастішали після того, як сільський голова написала листа до начальника райвідділу міліції з проханням звернути увагу на роботу дільничного міліціонера Олександра Душанківського. За словами Антоніни Підрези, сільраду він обминає, прийом громадян у виділеній кімнаті не проводить. Для цього обрав інше місце – контору СВК «Родина». На хуторі Панасівка, де майже всі мешканці – пенсіонери, прийом громадян дільничним взагалі не проводиться. Навесні, коли у господарство прибуло майже сто заробітчан із інших областей, сільський голова просила провести їх тимчасову реєстрацію. Але цього так і не було зроблено. Усе це Антоніна Підреза виклала у листі.

З райвідділу відповіли, що підстав для виявлення недовіри дільничному Олександру Душанківському немає. А невдовзі міліцейські «десанти» почали періодично з’являтися у Глинську. Можливо, тут складна криміногенна ситуація? Насправді, каже Антоніна Підреза, у нас зафіксовано лише три злочини: глум над могилами на сільському кладовищі, крадіжка майна на хуторі Панасівка і... пошкодження паркана автомобілем МАЗ у однієї жительки Глинська. По жодному з фактів порушників не виявлено.

На сесії була зачитана колективна скарга від молоді села щодо брутального поводження працівників міліції з відпочиваючими у кафе «Олімп». У той вечір довелося хлопцям і дівчатам кликати на допомогу сільського голову. Вона у свою чергу повідомила про цей факт у райвідділ міліції. Поки приїхав заступник начальника Калинівського РВВС, п’ятеро міліціонерів, які «наводили лад» у кафе, кудись зникли.

– Ми хочемо знати, що саме шукає міліція в нашому селі? – говорили депутати. – І коли нарешті припиняться міліцейські залякування?

Рівень довіри до міліції низький

Свою думку про ситуацію у Глинську я попросив висловити після сесії заступника голови Калинівської районної ради Сергія Корчака:

– Сесія засвідчила низький рівень довіри жителів Глинська до міліції. І про це ми будемо вести мову в районі. У законі про міліцію записано, що у взаємовідносинах із людьми працівник міліції повинен виявляти високу культуру. На цьому постійно наголошує міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Однак, як ми почули з виступів на сесії, у Глинську міліціонери не продемонстрували цього. Тому й така реакція на їхні дії.

Олександр Щьов, заступник голови Калинівської райдержадміністрації:

– Загалом відпрацювання населених пунктів співробітниками міліції є ефективним заходом, тому вони систематично проводяться у нашому районі. Але у Глинську, як показала сесія, щось не так. Депутати і присутні на сесії жителі села фактично повстали проти міліції. Я б порівняв цю сесію з революцією на Майдані. Одночасно виплило багато інших проблем. Місцевий СВК, з’ясовується, з початку року не сплатив жодної гривні земельного податку, заборгував за електрику і газ...

Заступник начальника Калинівського райвідділу міліції Петро Скічко також переконаний у ефективності методу «відпрацювання» населених пунктів. Він не погодився з депутатами у необхідності заміни дільничного. За його словами, донедавна лейтенант Олександр Душанківський обслуговував аж 17 населених пунктів. Тому, каже Петро Скічко, фізично не міг ефективно працювати у кожному з них. Тепер за ним закріплено лише чотири села. Щодо фактів, викладених у заявах, які оприлюднені на сесії, пообіцяв уважно розібратися. Зате погодився з тим, що не завжди підлеглі тактовно спілкуються з людьми. Свіжий приклад – та ж сама сесія. Присутній на ній дільничний інспектор жодного разу не повернувся обличчям до залу. Говорив і сидячи, і стоячи, повернутий спиною до людей...

 

 

 Поділитися