MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Дмитро Вовк: Чи можна заборонити УПЦ? Пожизненное заключение для коррупционеров и медицинский каннабисВідкрите звернення правозахисних організацій щодо руйнування засад судочинства антикорупційними органамиВищий антикорупційний суд України ухвалив перший вирокРФ: Ресуля Веліліяєва звільнили з московського СІЗОУ Житомирі сміттєпереробний завод будуватиме кіпріотська офшорна компаніяХвиля нападів на храми УПЦ МППродавши квартиру куди варто вкласти кошти – поради мільярдераПерехід парафій УПЦ МП до Православної церкви УкраїниКорупційна доброчесністьБоротьба з корупцією і знецінення УкраїниГромадська організація ініціює створення ради ексертів: "РУХ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ". Прес-релізЗвернення щодо уніфікації практики застосування судами антикорупційного законодавстваБоротьба з корупцією по-українські: нові явищаУкраїнська корупція: пливе, мов айсберг в океані…Боротьба з корупцією по-українськіВсі сили забирають військовий конфлікт і корупція, а права людини потерпаютьВ церквах Московського патріархату вимагають прибирати український прапорПарламентарі прийняли антикорупційний законЯк подолати корупцію в Україні?

Міліція затримала і уже відпустила 27 представників Молодіжного Націоналістичного Конгресу у Чернігові

06.09.2006   

Катерининська церква м. Чернігова знову опинилася у вирі релігійних протистоянь. 5-го вересня, близько сьомої ранку, представники правоохоронних органів та півтора десятка бійців загону «Беркута» затримали 27 активістів Молодіжного Націоналістичного Конгресу.

 Сталося це під час спроби розблокувати церкву і передати її віруючим Української православної церкви Київського патріархату, вхід до якої тривалий час був заблокований прихильниками УПЦ Московського патріархату. Відбулося це на законних умовах, адже був пред’явлений акт прийому-передачі виконаних робіт.

 Із самого ранку підступ до церкви міцно охороняли люди у штатському. При чому згідно чиєї вказівки це сталося невідомо. Після затримання молодих людей і направлення до Чернігівського міського відділу міліції був проведеий обшук мікроавтобусу, на якому вони приїхали. Особисті речі були вилучені без відома затриманих.

 Згідно розпорядження Чернігівської облдерадміністрації церква, в якій до останнього часу був розміщений відділ народного декоративного мистецтва Чернігівського історичного музею ім. Тарновського, ще на початку літа мала бути передана конфесії Київського патріархату. ПСПУ, Партія регіонів незаконно заблокували вхід до Катерининської церкви, поширюючи брудні наклепи на владу і церкву.

 Перший заступник начальника – начальник кримінальної міліції, полковник міліції Катеринчук Іван Петрович під час допиту голови Секретаріату МНК Ярослава Іляша вдався до відкритих погроз, зауваживши, що «ти будеш сідити і дуже довго».

 Під час спроби взяти будь-які коментарі у правоохоронців з приводу затримання, зокрема, у начальника Чернігівського міського відділу міліції Альохіна Едуарда Володимировича, у приймальні зазначили, що він на «терміновій нараді і зараз не може розмовляти». Звернувшись до заступника начальника з громадської безпеки Попсуя Олександра Васильовича, невідомими особами було повідомлено, що «він відмовляється розмовляти».

«Високий Вал» 

 

Центр громадських зв’язків УМВС України в Чернігівській області

ПРЕС – РЕЛІЗ

Провокаційні дії з боку невідомих молодиків, спрямовані на дестабілізацію ситуації навколо Катерининської церкви у Чернігові, були припинені рано-вранці у вівторок, 5 вересня, співробітниками Чернігівської міліції.

Як стало відомо, група молодих людей чисельністю 26 чоловік під’їхала до Катерининської церкви двома мікроавтобусами, «Мерседес-Бенц» та «Фольксваген», за кілька хвилин до сьомої ранку. Біля церкви в цей час знаходилися співробітники відділу охорони громадського порядку міліції м. Чернігова, а також чергові наряди спецпідрозділів міліції «Беркут», «Грифон» та патрульної служби (по двоє правоохоронців з кожного названого підрозділу), і слідчо-оперативна група обласного Управління МВС.

Щойно прибулі молодики спробували силоміць прорватися до споруди. Проте співробітники міліції зуміли припинити протиправні дії на ранній стадії, й викликати підкріплення. Нападників було нейтралізовано. Їхні намагання спровокувати правоохоронців до будь-яких силових дій не мали успіху, дії міліції були виключно коректними та виваженими.

Всю групу молодиків було доставлено для з’ясування підстав та подробиць інциденту до Чернігівського міського відділу УМВС. Встановлено, що частина їх, мікроавтобусом «Мерседес», прибула з м. Суми, звідки вони виїхали близько першої години ночі. Інша частина, які приїхали «Фольксвагеном», прямували з Київської області. Загалом, до Чернігова прибули жителі Сумської, Київської, Вінницької, Рівненської, Харківської та Запорізької областей.

Як пояснив старший представник прибулої групи, вони мали на меті дати можливість представникам УПЦ КП потрапити до приміщення церкви, оскільки вони є законними орендарями цієї споруди, при цьому вони мали намір відсунути вбік намети, що стоять перед входом до церкви.

Триває встановлення повних даних учасників інциденту та докладне з’ясування обставин конфліктної ситуації.

 

 Для довідки:

Конфлікт навколо Свято-Катерининської церкви в м. Чернігові триває від початку липня нинішнього року. Учасники подій пов’язують його з підписанням 5 квітня п.р. розпорядження Чернігівської облдержадміністрації № 151, в якому йшлося про передачу Катерининської церкви в оренду осередку Української православної церкви Київського патріархату. Досі церква містила у своєму приміщенні відділ прикладного мистецтва Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського, частину експонатів якого було вивезено зі споруди, інші продовжують перебувати всередині у спакованому стані. Церква входить, як складова частина, до комплексу споруд Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній» і продовжує перебувати на його балансі.

Рішення про передачу церковної споруди для використання за культовим призначенням осередкові УПЦ КП викликало гостре незадоволення у частини населення, яка підтримує УПЦ МП, підхоплене та використане окремими політичними силами. Від початку липня споруда Катерининської церкви оточена агітаційними наметами, здійснюється цілодобове чергування сил правопорядку.

 

 Поділитися