MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Про хитрі комунальні схеми і гроші, вкрадені з кишені…Миколаївський суд всупереч законам України визнав припинення послуги у зв’язку з наявністю боргу в її оплатіПрава людини в Україні 2011. V. ПРАВО НА СПРАВЕДЛИВИЙ СУД (Порушення прав громадян при видачі судових наказів за заявами підприємств всіх форм власності, що надають житлово-комунальні послуги)Судовий наказ про сплату боргу за послуги: спочатку договір – потім грошіПлани запровадити в Києві плату за медпослуги зустріли критикоюГромадянам радять активніше відстоювати свої інтереси щодо боргівХвиля зниження тарифів на послуги ЖКХ нарешті докотилася й до Харківської областіНадав комунальні послуги - їх обсяг підрахуй!Кризова коаліція в діїБЮТ пропонує законодавчо обмежити підвищення тарифів на постачання житлово-комунальних послугСуд відмовився призупинити дію підвищених тарифів на комунальні послуги на час розгляду позовів харків’янПрокуратура Криму встановила, що влада фальсифікує тарифиТільки 30% українців платять за послуги ЖКГ. Влада нагадує досвід ГітлераЯк Мінюст фінансує послуги безкоштовної адвокатської допомогиЯк Солоницівська селищна рада встановила тарифи на житлово-комунальні послуги. І що з цього вийшлоЯкі тарифи в Україні?В Україні поширюються акції масового протестуЧугуївці домоглися того, чого не спромоглися (поки що) харків’яни!Соціальні послуги і децентралізація соціальної сфери – економічні основи громадянського суспільстваДосвід Програми «Гіппократ» на Рівненщині

ГПО «ПОВАГА» ЗАХИЩАЄ ПРАВА СПОЖИВАЧІВ

13.09.2006   
Валерій Гогін

05.06.2006 р. Донецька обласна громадська правозахисна організація «Повага» звернулася до Дебальцівського міського суду Донецької області з позовом в інтересах Чернігів Юрія Михайловича до ВАТ «Донецькобленерго» та ЖКГ Миронівсьої ТЕС про захист прав споживача.

14.02.2005 р. у зв’язку з тим , що з вини ЖЕГ Миронівської ТЕС була  залита квартира, що належить на праві приватної власності Чернігє Юрію Михайловичу, він звернувся до ЖЕГ Миронівської ТЕС з заявою, у якій просив не нараховувати йому плату за комунальні послуги, починаючи з 06.12.2004 р., бо у зв’язку з залиттям згаданої квартири він разом з членами своєї сім’ї вимушений був орендувати житло.

17.04.2006 р. Черніга Юрій Михайлович звернувся до ЖЕГ Миронівської ТЕС з заявою про дозвіл на відключення центрального опалення, оскільки ЖЕГ Миронівської ТЕС припинив надання послуг теплопостачання споживачам.

У ЖЕГ Миронівської ТЕС  Чернігу Юрія Михайловича повідомили, що у нього є заборгованість по оплаті за послуги теплопостачання в сумі  710 грн. (за станом на кінець опалювального сезону).

Таким чином, працівниками ЖЕГ Миронівської ТЕС були порушені права Черніги Ю.М., як споживача житлово-комунальних послуг, а саме – право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та членів його сім’ї, яке передбачено п. 6 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

11.08.2006 р. Дебальцівський міський суд під головуванням судді Кучменко Л.А. постановив рішення у цивільній справі за позовом Донецької обласної громадської правозахисної організації «Повага» в інтересах Черніги Ю.М. до ВАТ «Донецькобленерго» та ЖКГ Миронівської ТЕС про захист прав споживача:

Зобов’язати ЖЕГ Миронівської ТЕС припинити порушення права Черніги Юрія Михайловича, як споживача житлово-комунальних послуг, на несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності його і членів його сім’ї у квартирі, не нараховувати плату за комунальні послуги позивачу, починаючи з 06.12.2004 р. по 11.08.2006 р. та зробити перерахунок, зняти заборгованість за обслуговування будинку і комунальні послуги.

Стягнути з ВАТ «Донецькобленерго» на користь Черніги Юрія Михайловича компенсацію моральної шкоди, завданої йому відповідачами в сумі 100 грн.

Стягнути на користь Черніги Юрія Михайловича 30 грн., сплачених за збори на їнформаційно-технічне обслуговування.

Стягнути з ВАТ «Донецькобленерго» на користь держави державне мито в сумі 51 грн.

Потрібно також відмітити безсторонність та неупередженість при розгляді справи судді Дебальцівського міського суду Донецької області Кучменко Л.А., а також те, що справа була розглянута з дотриманням строку розгляду справи, передбаченого ч. 1 ст.157 ЦПК України.

Але, на превеликий жаль, суди поки що не реагують на порушення прав споживачів при наданні їм житлово-комунальних послуг.

Коментар до ситуації, що склалася з приводу дотримання законодавства, що регулює права споживачів житлово-комунальних послуг.

Можливо виділити декілька причин порушення прав споживачів при наданні їм житлово-комунальних послуг.

Некомпетентність працівників житлово-комунальної сфери, яка проявляється у відсутності елементарних знань нормативних актів, які регулюють відносини між споживачем та виконавцем чи виробником послуг, насамперед це Закону України «Про захист прав споживачів» із змінами, внесеними Законом України від 1 грудня 2005 року N 3161-IV, якими цей Закон викладено у новій редакції; Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Закону України «Про теплопостачання»,  Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. N 630, Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держжитлкомунгоспу від 17.05.2005 № 76 та деякими іншими нормативними актами.

Недотримання з боку працівників житлово-комунальної сфери принципу верховенства права, закріпленого в ст. 8 Конституції України. Це проявляється насамперед у тому, що при наданні житлово-комунальних послуг працівники житлово-комунальної сфери керуються не законами та нормативними актами, а розпорядженнями свого безпосереднього керівництва, нерідко з яких є усними і ніяким чином не відповідають вимогам чинного законодавства.

Прагнення з боку працівників житлово-комунальної сфери отримати від споживачів якомога більше коштів, і з цією метою споживачам нараховується оплата за комунальні послуги, які навіть їм не надавалися або надавалися у меншому обсязі. Слід звернути увагу, що за такі діяння передбачена кримінальна відповідальність за ст. 225 КК України, але, правоохоронні органи у більшості випадків на це не зважають жодної уваги.

Інший бік проблеми полягає в тому, що споживачі не обізнані зі своїми правами і не знають, як можна захистити свої права. Насамперед, споживачам слід знати, що у відповідності до ч. 1 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» при отриманні житлово-комунальних послуг вони мають такі  права:

1) одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг;

2) одержувати в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про перелік житлово-комунальних послуг, їх вартість, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни/тарифу, норми споживання, порядок надання житлово-комунальних послуг, їх споживчі властивості тощо;

3) на відшкодування збитків, завданих його майну та/або приміщенню, шкоди, заподіяної його життю чи здоров’ю внаслідок неналежного надання або ненадання житлово-комунальних послуг.

4) на усунення протягом строку, встановленого договором або законодавством, виявлених недоліків у наданні житлово-комунальних послуг;

5) на зменшення розміру плати за надані послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості в порядку, визначеному договором або законодавством;

6) на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї при відповідному документальному оформленні, а також за період фактичної відсутності житлово-комунальних послуг, визначених договором у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

7) отримувати від виконавця компенсацію в розмірі, визначеному договором, рішенням суду або законодавством, за перевищення нормативних термінів на проведення аварійно-відновлювальних робіт;

8) на перевірку кількості та якості житлово-комунальних послуг у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Окрім того, у відповідності до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору, обов’язок підготувати та укласи який законом покладено на виробника послуг.

Тому, щоб не сплачувати зайві гроші за неякісні або неотримані житлово-комунальні послуги, а у передбачених законом випадках ще й отриамти компенсацію, споживачам слід ознайомитися з нормативними актами, що регулюють надання житлово-комунальних послуг, і у разі порушення прав, звертатися з позовом до суду. Бажано також звернутися до адвоката, фахівця в галузі права чи до правозахисної організації, щоб отримати кваліфіковану правову допомогу.

 

 Поділитися