MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Вікторія Івлєва: ‘Я б ніколи не стала захищати Росію’Литва оголосила російського співака Григорія Лепса персоною нон ґратаРФ: Павлу Грибу у судовому засіданні викликали швидкуЧому Ленін досі з намиПрава людини в Україні в 2015: основні тенденціїЦензура заборонена. Запобіжником повинна бути журналістська етикаАльтернативні дороги Євромайдану14. ВРАЗЛИВІ ГРУПИ ЯК ОБ’ЄКТ ДИСКРИМІНАЦІЇ, РАСИЗМУ, КСЕНОФОБІЇ ТА ЗЛОЧИНІВ НА ҐРУНТІ НЕНАВИСТІЗМІ свідомо використовують «мову ворожнечі», тому що це відповідає їхнім цілямСповідь журналістки, яку нібито звільнили через статтю про торезький інтернатВсеволод Речицький. На захист поганого смакуМашина по дискредитации страныЦензура як вона єЦензура в Інтернеті посилюєтьсяМінімальний ступінь захисту від деспотизмуЧому не повинно існувати Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК)Критика цинічного безумуНацкомісія із захисту суспільної моралі номінується на «Будяк року» за цензуруДе хворий?Где больной?

13 вересня розпочалась журналістська ініціатива «Краще не брехати!»

14.09.2006    джерело: www.helsinki.org.ua
Вікторія Онищенко
Ініціатива передбачає проведення спеціальних тренінгів, на яких провідні українські журналісти вчитимуть студентів, як не стати слугами цензури або виконавцями „замовних матеріалів”

Згідно ініціативи передбачається проведення в журналістських вищих навчальних закладах спеціальних тренінгів, на яких провідні українські журналісти вчитимуть студентів, як не стати слугами цензури або виконавцями «замовних матеріалів», коли прийдуть працювати до медіа. 

Тренінги повинні підготувати майбутніх журналістів до зустрічей з цензурою та замовною журналістикою, коли вони почнуть працювати, допомогти їм усвідомити чим це може обернутися для їхніх кар’єр, і навчити протистояти цим викликам.

У прес-конференції прийняли участь Микола Вересень, Єгор Соболєв – «5 канал», Марічка Падалко – 1+1, Іларіон Павлюк – К1,  Ліда Таран – 5 канал,  Наталія Лігачова – «Телекритика» та Михайлина Скорик – лідер Київської незалежної медіа-профспілки.

На запитання журналістів, які ж є методи протистояння цензурі та замовленим матеріалам, Микола Вересень відповів, що власне в нього такі методи є, але натякнув, що він вже може собі це дозволити, і його методи навряд чи підійдуть молодим журналістам. А Наталя Лігачова наївно запропонувала простий рецепт: „Залишайтесь на своїй позиції, чого б це вам не коштувало!”

Іларіон Павлюк звернув увагу на те, що перш за все молодим журналістам треба прищеплювати позиції ідеалізму, адже вони вже в ВУЗі вважають, що зробити синхрон за 500 баксів – це гарна ідея і навіть не уявлять іншої журналістики, крім такої, яка заробляє гроші на замовлених матеріалах. Тож, вважає Павлюк, починати треба зі світогляду, і це і є мета всього проекту.

І тут Микола Вересень зірвався на епатаж, і таки видав один зі своїх рецептів: він запропонував писати син хрони за 1 мільйон! Він вважає, що по-перше, тоді журналіст дійсно буде заробляти, а по-друге – не вистачить мільйонів на всі синхрони і залишиться шанс зробити щось не замовлене.

А ось Лідія Таран дуже засумнівалась стосовно можливості переконати молодих журналістів не співпрацювати в системі, яка вже існує в нашій країні і яка не має шансу змінитися найближчим часом. З нею виникла суперечка у Миколи Вересня, адже він вважає, що проблема не в системі, а власне в самих журналістах, які не хочуть ставати професійними журналістами і робити щось цікаве, а хочуть лише „загрібати бабло”.

Стосовно цього Єгор Соболєв привів приклад становлення як журналіста В’ячеслава Піховшека, який спочатку зробив свій „П’ятий кут”, а вже потім продав своє ім’я кому захотів. Тож Єгор Соболєв призвав нову генерацію журналістів спочатку робити щось для свого ім’я, якісне та цікаве, а вже потім вирішувати, чи то бути незалежними, чи то просто відпрацьовувати замовлені матеріали. Але професіоналізм має стати на перше місце.

Також Єгор Соболєв зауважив, що журналісти ніколи не зможуть захистити себе і свою позицію, якщо в них не буде незалежно мислячого читача, адже на замовлених матеріалах не виховаєш волелюбних людей, які можуть зробити свій власний свобідний вибір. А значить, що коли прийде час журналістам захищати себе – читач не підтримає журналістів та видання. І це теж треба розуміти і пам’ятати під час виконання своїх професійних обов’язків.  

Ініціатива „Краще не брехати" організована громадською організацією „За професійну журналістику" спільно з Незалежною медіа-профспілкою України, Комісією з журналістської етики, „Телекритикою" та Національною асоціацією мовників.

 „Краще не брехати" охопить шість провідних ВУЗів, що навчають журналістів і триватиме впродовж трьох місяців. 

Викладачами стануть кілька десятків найкращих журналістів України.

Вікторія Онищенко,

УГСПЛ

 Поділитися