MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Пермського журналіста заарештували за розголошення інформації про місцеву міліціюЯк досягти балансу дотримання прав людини з урахуванням умов реального військового стануЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 78 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 13.06.2016 – 17.06.2016Не віддавайте Тараса Росії!Звернення Юрія Шухевича, Ігора Калинця, Мирослава Мариновича, Івана Вакарчука, Романа Іваничука, Тараса Возняка, Антіна Борковського, Звенислави Калинець, Наталії ІваничукТарасов против УкраиныАлександр Тарасов: Как «братки» с помощью милиции выселяли многодетную мать…14. ВРАЗЛИВІ ГРУПИ ЯК ОБ’ЄКТ ДИСКРИМІНАЦІЇ, РАСИЗМУ, КСЕНОФОБІЇ ТА ЗЛОЧИНІВ НА ҐРУНТІ НЕНАВИСТІПроект Конституції України (2012) із постатейними коментарямиПрава людини в Україні 2011. XIII. ЗАХИСТ ВІД ДИСКРИМІНАЦІЇ, РАСИЗМУ ТА КСЕНОФОБІЇПроект Конституції України – 2010 (із постатейними коментарями)Проект Конституції України – 2009 (із постатейними коментарями)Тарасенко проти УкраїниПрава людини в Україні - 2006. XII. Деякі аспекти права на захист від дискримінації та нерівностіТараса Зеленяка оштрафували на 4,5 тисячі доларівУ Новосибірську продовжується суд над Тарасом ЗеленякомЗаява Тараса ГаталякаДело Тараса Зеленяка возвращено в прокуратуруТараса Зеленяка будуть судити при всіхДруге засідання суду у справі Тараса Зеленяка в Новосибірську (оновлено)

Звернення до омбудсмена Російської Федерації

19.09.2006    джерело: www.maidan.org.ua
11 вересня 2006 р. в місті Новосибірську розпочато судовий процес над громадянином РФ Тарасом Зеленяком, якого звинувачують у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі в інтернеті.

У Росії судять українця, сина відомого науковця.
Цьому хлопцю приписуються неполіткоректні висловлювання проти братнього російського народу на Інтернет-форумах. Але наш протест стосується в першу чергу незаконних дій російських Інтернет - провайдерів і прокуратури.
Детальніше ознайомитися з ситуацією і залишити свій підпис можна тут: http://petition.org.ua/?action=view&id=21
Підпишись під вимогою до омбудсмена РФ за чесне розслідування цієї справи.
Нам - не байдуже!

Петиція # 21
Статус петиції: Опублікована на сайті

Адресат петиції: Уполномоченный по правам человека в Российской Федерации

О свободе Интернета в России

(версію звернення українською мовою наведено нижче )

Уважаемый господин уполномоченный по правам человека в Российской Федерации!

11 сентября 2006 г. В городе Новосибирске начался судебный процесс над гражданином РФ Тарасом Зеленяком, которого обвиняют в разжигании межнациональной вражды в Интернете.
Мы обращаемся к Вам с просьбой взять дело Тараса Зеленяка под Ваш личный контроль, поскольку считаем, что имеет место грубое нарушение прав человека.
Как нам стало известно из публикаций в прессе, основанием для возбуждения уголовного дела стали комментарии, которые Зеленяк якобы оставлял на одном из Интернет-форумов. Неполиткорретные высказывания, которые прокуратура инкриминирует Зеленяку, к сожалению, являются обычным явлением для свободного виртуального пространства. Существует много людей, которые в дискуссиях не очень деликатно подбирают выражения.
Но в Интернете давно установились свои способы влияния на людей, которые нарушают правила сетевого этикета – например, запрет на участие в обсуждениях, который накладывают администраторы форумов. Никогда еще участие в интернет общении не было и не должно быть предметом разбирательства со стороны спецслужб!

Уважаемый господин Лукин!
Мы не оправдываем и не обвиняем Зеленяка. Нас возмутило то, каким способом следствие получило доказательства по этому делу.
Российская компания “Первая миля” (Интернет-провайдер Зеленяка) тайно, не имея санкции суда, осуществляла мониторинг трафика своего пользователя. Результаты мониторинга позднее были переданы местному подразделению ФСБ и стали основанием для уголовного преследования.
Мы считаем, что компания нарушила ст. 23 Конституции РФ и ст. 19 Всеобщей декларации прав человека. Мониторинг интернет-трафика равносильный несанцкционированному прослушиванию телефонных разговоров или перлюстрации письменной корреспонденции. Ведь кроме сообщений на форумах, провайдер незаконно просматривал абсолютно приватную информацию гражданина Зеленяка, в частности, его электронную переписку.

Уважаемый господин Лукин!
Мы считаем случай Тараса Зеленяка вопиющим фактом нарушения прав человека в Российской Федерации, в частности, права на неприкосновенность личной жизни, права на тайну переписки, права на свободу убеждений, права на свободу получения и распространения информации. Мы расцениваем преследование Тараса Зеленяка как попытку российской государственной машины поставить под контроль свободное пространство интернета – как это уже сделано в Китае, Иране и других недемократических странах.
Просим Вас не оставлять этот случай без Вашего внимания. В связи с большим общественным значением этого вопроса, также просим Вас дать официальный ответ на это обращение.

С уважением,
нижеподписавшиеся

===================================
Шановний пане уповноважений з прав людини у Російській Федеріції!

11 вересня 2006 р. в місті Новосибірську розпочато судовий процес над громадянином РФ Тарасом Зеленяком, якого звинувачують у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі в інтернеті.
Ми звертаємося до Вас з проханням взяти справу Тараса Зеленяка під ваш особистий контроль, оскільки вважаємо, що у цій справі має місце брутальне порушення прав людини.
Як нам стало відомо із публікацій в пресі, підставою для порушення кримінальної справи стали дописи, які Зеленяк ніби-то залишав на одному з інтернет-форумів. Неполіткоректні висловлювання, які прокуратура інкримінує Зеленяку, на жаль, є звичним явищем для вільного віртуального простору. Існує багато людей, які в дискусіях не дуже делікатно добирають слова.
Але в інтернеті давно вироблені свої способи впливу на людей, які порушують правила мережевого етикету – наприкдад, “фізична” заборона на участь в обговореннях, яку накладають адміністратори форумів. Ніколи ще участь в інтернет-спілкуванні не була і не має бути предметом розслідування з боку спецлужб!

Шановний пане Лукін!
Ми не виправдовуємо і не звинувачуємо Зеленяка. Нас обурило те, в який спосіб слідство здобуло докази у цій справі.
Російська компанія “Перша миля” (Інтернет-провайдер Зеленяка) таємно, не маючи санкції суду, здійснювала моніторинг трафіка свого користувача. Результати моніторингу пізніше були передані місцевому підрозділу ФСБ та стали підставою для кримінального переслідування.
Ми вважаємо, що компанія порушила ст.23 Конституції РФ та ст. 19 Загальної декларації прав людини. Моніторинг інтернет-трафіку рівносильний несанкціонованому прослуховуванню телефонних розмов чи перлюстрації письмової кореспонденції. Адже окрім повідомлень на форумах, провайдер незаконно переглядав цілком приватну інформацію громадянина Зеленяка, зокрема його електронне листування.

Шановний пане Лукін!
Ми вважаємо випадок Тараса Зеленяка кричущим фактом порушення прав людини в Російській Федерації, зокрема права на недоторканність приватного життя, права на таємницю листування, права на свободу переконань, права на свободу отримання і поширення інформації. Ми розцінємо переслідування Тараса Зеленяка як спробу російської державної машини поставити під контроль вільний простір інтернету – як це вже зроблено в Китаї, Ірані та інших недемократичних країнах.
Просимо Вас не залишати цей випадок поза Вашою увагою. У зв’язку з великим суспільним значенням цього питання, також просимо Вас дати офіційну відповідь на це звернення.

 

З повагою,
ті, що підписалися нижче.

 Поділитися