MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прес-реліз. Про відкритість влади та права людини в Харкові і області в 2005-2006 рр.

27.09.2006   
Євген Захаров
27 весреня в Харковсокму прес-клубі пройшла спільна конференція учасників Альянсу Майдан Громадського інофрмаційно-методичного центру "Всесвіт" і Харківської правозхаисної групи. Вона була присвячена Міжнародному дню свободи інформації та результатам проекту "Права людини в Харківській області - 2005"

 

27 вересня учасники Альянсу „Майдан” Харківська правозахисна група (ХПГ) та Громадський інформаційно-методичний центр "Всесвіт" представили журналістам річну доповідь "Права людини у Харківській області - 2005". Робота над нею була розпочата наприкінці 2005 року. Вона була створена завдяки фінансовій підтримці Міжнародного фонду "Відродження" та Посольства США в Україні і нещодавно вийшла в світ у вигляді книги обсягом 224 стор. накладом 500 примірників.

Як і в попередні роки, у 2005-му та першій половині 2006-го року порушення прав людини проявляється найбільш яскраво на регіональному рівні. Особливо це стосується порушень прав людини, що спричинені або пов’язані з діями чи бездіяльністю місцевої влади. В Харківській області спостерігалися наступні порушення прав людини і основних свобод.

Право на захист від катувань та жорстокого поводження та на захист від свавільного арешту

Діяльність МВС стала більш відкритою і прозорою, створені Громадські Ради при МВС і обласних управліннях. Успішним був проект моніторингу прав людини у закладах МВС за участю правозахисних організацій. Проте потік повідомлень про незаконні дії міліції не вщухав, хоча слід зауважити, що кількість покараних збільшилася вчетверо. На жаль, як і раніше, майже повністю закритими залишаються органи прокуратури, а становище в установах виконання покарань навіть погіршилось, про що свідчать численні скарги, як офіційні, так і неофіційні, спроби самогубства і голодівки, свідчення про наявність так званих „прес-хат” тощо. В доповіді наведені відповідні приклади. Слід відзначити велике значення рішення Європейського суду  з прав людини по справі Афанасьєва. Зараз на комунікації з урядом знаходяться 8 справ по скаргам на застосування катувань, ініційованих адвокатами Харківської правозахисної групи

Право на справедливий суд

Скарг на порушенні цього права найбільше, що відображає недосконалість судової системи. Значне збільшення рішень Європейського суду  з прав людини проти України за порушення цього права торкнулося і Харкова. Більше десятка харків’ян отримали борги по заробітній платні і компенсацію за матеріальну і моральну шкоду відповідно до рішень Суду. Великою проблемою також є завеликі терміни судових процесів, які можуть тягнутися роками. ХПГ визначила і обґрунтувала деякі причини судової тяганини.

Право на приватність

Порушення приватності комунікацій та інформаційної приватності відбувалися, як і раніше, внаслідок недосконалого законодавства.

Свобода думки, совісті і віросповідання

Влітку 2006 року зафіксоване неодноразове самоусунення державних органів від забезпечення права на свободу віросповідань у випадках агресивних проявів з боку віруючих однієї конфесії по відношенні до віруючих інших конфесій. Наприклад, так звана „православна общественность Харькова” організувала пікети віруючих УПЦ Московського патріархату біля церков УПЦ Київського патріархату, маючи на меті не дати можливість приїхати до цих церков патріарху УПЦ-КП Філарету при повному потуранні місцевої влади.

Доступ до інформації

Дослідження, яке було проведено, показало, що найбільш закритою структурою як в Харківській області, так і в Україні в цілому є прокуратура, яка не відповідає на інформаційні запити і вкрай погано інформує про свою діяльність. Найбільш відкритою в Україні є Державна судова адміністрація. В Харкові найкраще інформують про свою діяльність ХОДА та обласне УПРІМР, чиї сайти є найбільш інформативними.

Свобода вираження поглядів

Зміни на краще в медійному просторі Харківщини у 2005 році були очевидними. Проте після виборів 2006 року ця свобода знову стала загроженою. 

Свобода мирних зібрань

Як і раніше, зберігаються застарілі внутрішні положення про організацію та проведення мітингів, демонстрацій та інших публічних акцій, які базуються на постановах ще радянського періоду що суперечать Конституції. Вимога подавати заяви на проведення за 10 днів є, очевидно, застарілою. Загалом стан із свободою мирних зібрань покращився у 2005 році, але після виборів 2006 року знову почали з’являтися факти примусового виведення працівників бюджетних установ на зібрання під загрозою звільнення з роботи. Такі порушення свободи мирних зібрань, на нашу думку, ще гірші, ніж заборона їх проведення судом.

Соціально-економічні права

Масово порушувалися статті 11/1 та ст. 12/1b Міжнародного Пакту про економічні, соціальні та культурні права. Отримані численні скарги про суттєве погіршення якості життя, яке викликано ущільнювальною забудовою в різних районах міста. А також про здійснення фізичного та морального тиску на тих, хто захищає свої права в цій галузі.

Є повідомлення про спроби стягнення в тому числі через суд монополістами-постачальниками послуг ЖКГ плати за не надані послуги та здійснення ними фізичного та морального тиску щодо громадян, які захищають свої права.

Свобода підприємницької діяльності

Влітку 2006 року відбулися масові знесення кіосків підприємців представниками органів місцевого самоврядування без пред’явлення жодних правових обґрунтувань таких дій.

 

Робота над річною доповіддю мала також і практичні наслідки. Висвітлення отриманої інформації у місцевих ЗМІ та на сайті "Майдан" дозволила актуалізувати проблему порушення прав людини при здійсненні так званої ущільнювальної забудови, привернути до цієї проблеми увагу громадськості та місцевої влади.

Інформація, отримана Харківської правозахисною групою, відіграла важливу роль при створенні та налагодженні роботи Громадської ради при МВС.

Робота по підготовці доповіді відбувалась у тісній координації з іншими проектами ХПГ та ГІМЦ "Всесвіт", зокрема з проектом "Кампанія проти катувань і жорстокого поводження в Україні" та проектом "Реалізація права на доступ до інформації про діяльність влади".

Аналогічні доповіді були підготовлені зусиллями правозахисних організацій у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Одеській, Рівненській, Херсонській, Чернівецькій, Чернігівській областях та місті Києві. Їхнім узагальненням став національний звіт „Права людини в Україні – 2006. Доповідь правозахисних організацій”. Усі вони доступні на сайті ХПГ

Доповідь буде розповсюджено серед громадських організацій, засобів масової інформації, органів влади і управління, примірники звіту будуть надіслані до Секретаріату Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

 

 Поділитися