MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Ліквідація Міжнародного Меморіалу є образою пам’яті жертв ГУЛАГу – Amnesty InternationalПрезентація книги Володимира Бордуна «Харківський ГУЛАГ» (ПРЕС-АНОНС)ГУЛАГ із зимовим садомХПГ презентує книгу Володимира Бордуна «Харківський ГУЛАГ» (ПРЕС-АНОНС)Нацкомісія з реабілітації зняла всі обвинувачення з учасника Норильського повстання в ГУЛАГу 90-річного Івана МиронаПризывы правозащитников не помогли: музей ГУЛАГа "Пермь-36" заявил о самоликвидацииЛаскаво просимо в ГУЛАГ…Український ГУЛАГ, або Сім кіл «Бублика»В Сколково и ГУЛАГ ведут разные дорогиНа сайте «Возвращения» планируется размещение материалов по ГУЛАГуВ интернете представлен «Виртуальный музей ГУЛАГа»Объединенные трагедии: открылась выставка о Голодоморе, Холокосте и ГУЛАГеПутівник імперією зла – довідник сталінських концтаборівПо ту сторону правды«Грязное белье» пенитенциарной системыРозмова з Енн Епплбом, авторкою книги “Історія ГУЛАГу”.Страшні оповідки з київського ГУЛАГУ сьогоденняСТАЛИН! БЕРИЯ! ГУЛАГ!

НКВДисти таки вбивали неповнолітніх дітей

11.10.2006   

Основу сайту складають архівні матеріяли НКВД і КГБ, 12 тонн тек у двух контейнерах. З часом цей ресурс стане найбільшим у світі ресурс-архівом концтабірних фотознімків СССР, кажуть фахівці

В інтернеті з’явився перший сайт фото і кіно-документів "ГУЛАГ – с фотокамерой по лагерям", повідомляє Kasparov.ru. Це перший мережевий ресурс великоруською мовою, в якому вивешено фотоматеріяли про дитячі концтабори в СССР, а також судові розправи над малолітніми. Адреса цього фотобухенвальду - http://gulag.ipvnews.org

На світлині - ворог СССР, школярка Айлі Юргенсон із Таллінна. Вирок сталінського суду - розстріл. Провина естонської дівчинки доведена - вона осквернила монумент визволителям зі сходу. На момент розправи над Юргенсон їй виповнилося 15 років. Рік народження підлітка чітко позначений на світлині архіву НКВД - 1931. (Світлина 1946 року, ERAF - Філія Естонського Державного архіву).

Це лише один фотодокумент із сайту "ГУЛАГ. С фотокамерой по лагерям". Основу сайту складають архівні матеріяли НКВД і КГБ, 12 тонн тек у двух контейнерах. З часом цей ресурс стане найбільшим у світі ресурс-архівом концтабірних фотознімків СССР, кажуть фахівці.

Автор проекту - колишній член правління Совітського фонду культури, а тепер відомий американський фотомитець Сєргєй Мєльніков. Він сам багато років провів у політичних концтаборах СССР - через заклики до міжнародного суду на КПСС.

Цінність сайту - в дитячій тематиці. А саме - фотодокументи з дитячих концтаборів системи ГУЛАГ. Досі ці установи ховали під словосполученням "дитячі розподільники".

У статті Алєксандра Яковлєва "Дитячий ГУЛАГ" вміщено повний текст наказу наркома Єжова по НКВД СССР № 00486 від 15 серпня 1937 року "Про операцію з репресування дружин та дітей зрадників Батьківщини". Цікава інструкція із організації підневільної дитячої праці, фізичної ліквидації малолітніх "антикомуністів". Промовиста деталь: всі діти - в’язні ГУЛАГ - носили на тілогрійках номери, які відповідали номерам їх матерів-зечок.

Із спогадів калмицького письменника Давіда Кугультінова: «Переступив поріг, — діти. Величезна кількість дітей до шести років. У маленьких тілогрієчках, у маленьких ватних штаненятах. І номери — на спині і на грудях. Як у зеків. Це номери їх матерів. Вони звикли бачити коло себе лише жінок, але чули, що є татусі, чоловіки. І от підбігли до мене, голосять: «Папа, папочка». Це найстрашніше - коли діти з номерами".

На світлинах: підліток з депортованої кавказької родини на спецпоселенні.

http://kasparov.ru/material.php?id=45094020BA070

http://gulag.ipvnews.org/article20060911.php

Джерело: UGRAINA.org

 Поділитися