MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Євросуд зобов’язав Україну виплатити жителю Сімферополя 2,1 тис. євро

13.10.2006    джерело: www.proua.com
Європейський суд з прав людини визнав Україну відповідальною за нелюдське й принизливе поводження під час утримання в слідчому ізоляторі

Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну виплатити жителю Сімферополя Миколі Двойних, 1947 року народження, 2,1 тис. євро за негуманне поводження під час утримання в слідчому ізоляторі. Про це мовиться в повідомленні суду.

Згідно з повідомленням Двойних працював директором компанії, коли його 23 березня 2000 року заарештували за підозрою в крадіжці і зловживанні службовим становищем.

У липні суд визнав його винним і засудив до 4 років тюремного ув’язнення.

1 грудня 2000 року Верховний Суд Криму звільнив його від тюремного ув’язнення, оскільки Двойних страждав хворобою судин і був визнаний безпечним для суспільства.

Двійних звернувся до Європейського суду з прав людини зі скаргою на порушення його прав на гуманне поводження з ув’язненими, а також на порушення його права на ефективний судовий захист.

Позивач стверджував, що його утримували в камері площею близько 14 квадратних метрів, в якій одночасно знаходилося 16-17 ув’знених, при цьому деякі з них були хворі на туберкульоз і СНІД. У камері було недостатньо ліжок, а також світла і свіжого повітря, оскільки вікна були дуже маленькі. Камери у в’язниці були брудними, в них водилися таргани і клопи, гарячої води не було в жодній з камер, а холодна вода доходила тільки до 4 поверху, приміщення не опалювалося.

Позивач також скаржився, що щоденні прогулянки тривали тільки 35-40 хвилин, і проходили вони у дворі, який за розмірами був не більшим за камеру.

У позивача не було можливості купувати їжу і медикаменти в достатній кількості, при цьому та їжа, яка надавалася у в’язниці, була поганої якості.

Європейський суд з прав людини визнав порушення прав позивача і зобов’язав Україну виплатити йому 2 тис. євро за нематеріальний збиток, і 100 євро за витрати.

За матеріалами «Українських новин».

 Поділитися