MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ВИСНОВОК СПЕЦІАЛІСТА (Amicus Curiae) з питань застосування та тлумачення практики Європейського суду з прав людини в кримінальному провадженні № 52017000000000361Резюме Висновку спеціаліста (Amicus Curiae) з питань застосування та тлумачення практики Європейського суду з прав людини в кримінальному провадженні № 52017000000000361Результати моніторингових візитів в ОРДЛО та «сіру» зону. Прес-релізЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 7 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 26.01.2015 – 31.01.2015Права людини в Україні 2009–2010. XIII. Право громадян на вільні вибори та участь у референдумах45 європейських правозахисних організацій закликали Україну зупинити переслідування та тиск на правозахисників, журналістів та дослідниківПрава людини в Україні - 2007. 13. Право громадян на вільні вибори та участь у референдумахКіровоградська Асоціація “Громадські ініціативи”. Права людини в Кіровоградській області - 2005. Доповідь про виконання проекту “Маю право”. Проект № SUP30005GR281

Уряд хвалить, а недержавні організації критикують

16.10.2006    джерело: www.helsinki.org.ua
Завершилася щорічна нарада ОБСЄ щодо розгляду виконання зобов’язань держав, присвячених людському виміру

У Варшаві 13 жовтня завершилася щорічна нарада ОБСЄ щодо розгляду виконання зобов’язань держав, присвячених людському виміру. В конференції вже традиційно поряд з урядовою делегацією взяли участь представники УГСПЛ, Харківської правозахисної групи та інших українських НУО. На конференції була представлена інформація про дотримання прав людини в Україні.

Участь у подібних конференціях, зазвичай, беруть посли усіх держав-членів ОБСЄ, а також представники численних міжнародних та неурядових організацій. Від УГСПЛ на конференції були Володимир Яворський та максим Щербатюк. ХПГ представляла юрист Оксана Мороз.

Така конференція відбувається щороку і триває два тижні, протягом яких кожного дня учасники розглядають дотримання державами-членами ОБСЄ певних прав і свобод.

У п’ятницю, 6 жовтня, в рамках конференції УГСПЛ, Міжнародний Фонд «Відродження», Національна комісія зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права та Міністерство юстиції України провели круглий стіл «Реформа забезпечення прав людини та судова реформа в Україні». Круглий стіл провели директор програми «Верховенства права» МФ «Відродження» Р.Романов та виконавчий директор УГСПЛ В.Яворський.

У рамках круглого столу була представлена Концепція реформування судівництва, затверджена Національною комісією та президентом України, та проекти законів, спрямованих на її впровадження.

Також було привернуто увагу учасників до низки законопроектів, розроблення котрих зараз завершується в Міністерстві юстиції України. Зокрема, мова йшла про проекти законів про мирні зібрання, про свободу світогляду та релігійні організації, про громадські організації, про захист персональних даних.

Учасники круглого столу отримали переклади Концепції та проектів закону англійською мовою й мали можливість безпосередньо ознайомитися зі змістом реформ.

Крім того, під час Конференції були поширені й письмові документи для усіх учасників.

Від УГСПЛ було поширено (англійською мовою) матеріали:

–  щодо дотримання свободи мирних зібрань (дивіться англійською )

–  щодо забезпечення свободи асоціацій (дивіться англійською )

–  щодо проблем расової, релігійної дискримінації та антисемітизму в Україні (дивіться англійською )

–  щодо свободи слова в Росії на прикладі аналізу справи Зеленяка (дивіться російською pdf-file (238.758 kb) )

–  Право на відповідь в контексті заяви Уряду України про правомірність депортації 11 узбецьких біженців в лютому 2006 року (дивіться англійською )

Харківська правозахисна група поширила інформацію щодо проблеми забезпечення свободи від катувань та жорстокого поводження в Україні (дивіться англійською ). МФ «Відродження» поширив письмовий документ «Судова реформа в Україні: на шляху до права на справедливий суд», що була також окремо представлена на пленарному засіданні в якості окремої доповіді Р.Романовим. (дивіться англійською: pdf-file (30.652 kb) )

З боку уряду був поширений єдиний цікавий документ про попередження торгівлі людьми в кримінальному праві України (дивіться російською pdf-file (220.592 kb) ).

Інший документ Представників МЗС України викликав не розуміння у міжнародної спільноти. На заяву делегації США, Міжнародної Амністії та неурядових організацій Узбекистану щодо незаконності екстрадиції 11 шукачів притулку з України до Узбекистану при наявній достовірній загрозі застосування катування чи іншого жорстокого поводження щодо них, МЗС України поширив заяву, в котрій виправдав дії української влади (дивіться англійською pdf-file (23.831 kb) ).

УГСПЛ у відповідь поширила заяву-відповідь на позицію Уряду України, в котрій черговий раз вказала на численні порушення українського законодавства та міжнародних норм при екстрадиції узбецьких шукачів притулку (дивіться англійською ). Нагадаємо, що влада не тільки не покарала винних у цьому брутальному порушенні прав людини, але й кращих радянських традиціях продовжує відстоювати законність власних дій, не зважаючи на численні аргументи та факти.

Крім того, Міжнародне товариство «Меморіал» поширило своє дослідження «Біженці з Узбекистану в країнах СНД», в котрому фактично підтвердила позицію УГСПЛ (Дивіться дослідження російською).

Усі матеріали конференції доступні на сайті конференції: http://osce.org/conferences/hdim_2006.

Участь представників УСГПЛ та ХПГ у конференції стала можливою завдяки фінансовій підтримці МФ «Відродження» та Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Володимир Яворський,

УГСПЛ

 Поділитися