MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Підведено підсумки роботи органів прокуратури за 9 місяців 2006 року

19.10.2006    джерело: www.gpu.gov.ua

Генеральний прокурор України Олександр Медведько і колегія Генеральної прокуратури України з початку 2006 року зорієнтувала підпорядкованих прокурорів на посилення ефективності прокурорського нагляду за додержанням законів в усіх сферах життєдіяльності держави, активізації координаційної діяльності правоохоронних органів у боротьбі із злочинністю, корупцією, в т.ч. організованими її формами. При цьому наголошувалося на оцінці роботи прокурорів саме за реальними результатами їх діяльності, а не штучним нарощуванням показників. 

Як результат, за 9 місяців поточного року за результатами перевірок додержання законів щодо захисту прав і свобод громадян та інтересів держави прокурорами порушено понад 13 тис. кримінальних справ і майже 8,5 тис. з їх числа направлено до суду (64%). Крім того, задоволено 38 тис. прокурорських протестів на незаконні акти та дії посадовців різного рівня. На усунення порушень прокурорами внесено 67 тис. подань і приписів. За результатами розгляду цих документів реагування до різних видів відповідальності притягнуто 92 тис. посадових осіб, відшкодовано більше 2 млрд. грн. збитків (з них до бюджету – 731 млн. грн.)

За фактами порушень при виконанні рішень судів прокурорами порушено 249 кримінальних справ, з яких 139 вже розслідувано і направлено до суду. Крім того у цій сфері нагляду за прокурорського втручання притягнуто до відповідальності понад 500 посадових осіб.

За 9 місяців 2006 року органами прокуратури направлено в суди у інтересах соціально-незахищених верств людей майже 64 тис. позовів на суму 51 млн. грн. З них 39 тис. позовних заяв задоволено та реально стягнуто на користь громадян понад 37 млн. грн. Також у інтересах держави до господарських судів прокурорами пред’явлено 18 тис. позовів на суму понад 500 млн. грн. І вже судами задоволено 10 тис. позовних заяв та реально стягнуто на користь держави 386 млн. грн.

Вже рік діє в Україні адміністративне судочинство і органи прокуратури не стояли осторонь та активно захищали державні інтереси у адміністративних судах. Зокрема у цьому році прокурорами пред’явлено більше 14 тис. позовів у порядку адміністративного судочинства і з них задоволено понад 6 тис. та вже реально виконано на суму майже 70 млн. грн.

Слідчі органів прокуратури за дев’ять місяців поточного року направили до суду понад 16 тис. кримінальних справ. Причому, у строк понад 2 місяці закінчено розслідуванням лише 1225 кримінальних справ. Враховуючи ж той факт, що органи прокуратури розслідують найбільш тяжкі злочини дана цифра свідчить про високу якість слідства. Так, направлено до суду 2,4 тис. кримінальних справ за фактами скоєння навмисного вбивства, 3,5 тис. кримінальних справ за фактами зловживань та перевищення службових повноважень, 1,2 тис. – про злочини з ознаками корупційних діянь, 1,1 тис. – хабарництво. Крім того закінчено розслідуванням 13 кримінальних справ про бандитизм та 84 кримінальних справи про злочини, вчинені організованими групами і злочинними організаціями до яких входило понад 300 осіб. Водночас під час розслідування завдяки професійній роботі слідчих вдалося відшкодувати 195 млн. грн. завданих злочинами збитків. 

Не були сторонніми спостерігачами прокурори і при підтриманні державного обвинувачення у судах. За цей час задоволено 5,7 тис. апеляційних подань на неправосудні судові вироки.

Посилилась і ефективність прокурорського нагляду за додержанням законів при проведенні органами МВС України, СБУ і податкової міліції оперативно-розшукової діяльності, дізнання і досудового слідства. Зокрема, прокурорами було скасовано понад 12 тис. постанов про відмову у порушенні кримінальної справи з одночасним порушенням кримінальної справи, а отже, саме завдяки прокурорському нагляду ці злочини не було приховано і по них проведено розслідування. Більш того, з цього числа кримінальних справ майже 3 тис. розслідувано і направлено в суд.

На усунення різного роду порушень у вказані органи прокурори внесли понад 15 тис. подань (з них 15 тис. у органи внутрішніх справ). За результатами їх розгляду притягнуто до дисциплінарної відповідальності більше 20 тис. працівників (понад 18 тис. – працівники МВС України). Водночас прокурорами порушено понад 500 кримінальних справ стосовно працівників міліції і 182 з них вже направлено в суд.

За результатами прокурорських перевірок додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах порушено 16 кримінальних справ (проти 4 за аналогічний період 2005 року), притягнуто до відповідальності 1,3 тис. працівників, які забезпечують виконання покарань (проти 332 у 2005 році), звільнено 183 незаконно утримуваних осіб.

Вжиття вищевказаних заходів та плідна координація роботи правоохоронних органів стали, в тому числі, одним з факторів зниження загального рівня злочинності у державі. Зокрема, у поточному році зареєстровано 319 тис. злочинів проти 380 тис. у 2005 році, тобто злочинність зменшилася на майже 16 %. Водночас кількість тяжких злочинів у державі скоротилася у порівнянні з 2005 роком на 24 %.

 

Прес-служба Генеральної прокуратури України

 

 Поділитися