MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Ющенко внесе до ВР проект закону про визнання голодомору актом геноцидуЮщенко доручив активізувати роботу щодо визнання Голодомору актом геноцидуРосія критикує Україну за міжнародні зусилля визнати Голодомор геноцидом.Дві третини українців звинувачують у Голодоморі СталінаРосія не вважає геноцидом так званий голодомор в УкраїніПрезидент України доручив керівникам регіонів відзначити 25 листопада День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресійГлави церков просять Верховну Раду визнати Голодомор актом геноцидуРада проігнорувала Ющенка та церковних ієрархівЮщенко пропонує карати за невизнання ГолодоморуПрезидент відкрив пам’ятник жертвам ГолодоморуУкраїна вшановує пам’ять жертв ГолодоморуПрезидент України: Промова з нагоди відзначення Дня жертв ГолодоморівВерховна Рада України прийняла Закон про Голодомор 1932-1933 років в Україні (Інформаційне управління)Заява з приводу відмови встановити у Харкові пам’ятник жертвам голодоморуПро Голодомор 1932 – 1933 років в УкраїніВиступ на вечорі-реквіємі «Народ мій є!», присвяченому Дню пам’яті жертв голодоморів та політичних репресійПольща засуджує режим за ГолодоморЄвропарламент про ГолодоморВідповідальністьУ Києві відкриють офіс МКС, а Ісландія визнала Голодомор геноцидом

Без терміну давності

26.10.2006    джерело: www.bbc.co.uk
Чи проголосує нинішня Верховна Рада за визнання Голодомору актом геноциду, і які правові наслідки цей закон матиме? Про це Бі-Бі-Сі запитало у директора Українського інституту національної пам’яті Ігоря Юхновського.

Президент України Віктор Ющенко має намір найближчим часом внести до парламенту законопроект щодо визнання голодомору 1932 – 1933 років актом геноциду проти українського народу.

За словами президента, він це зробить до 25 листопада – 75 річниці Голодомору, під час якого, за деякими даними, померло понад 10 мільйонів людей.

Голодомор визнали актом геноциду парламенти десяти країн, але в Україні масове винищення українців радянською владою на законодавчому рівні досі не визначено. Чи проголосує нинішня Верховна Рада за визнання Голодомору актом геноциду, і які правові наслідки цей закон матиме?

Про це Бі-Бі-Сі запитало у директора Українського інституту національної пам’яті Ігоря Юхновського.

І.Юхновський: По-перше, цей закон визначає, що Голодомор був. По-друге, закон забороняє публічне заперечення Голодомору. Публічне заперечення карається згідно з законом. Стверджується злочинність влади, яка мала місце під час Голодомору.

Бі-Бі-Сі: Тобто це означає, що хтось має бути покараний. Але хто саме?

І.Юхновський: Покараними у першу чергу мають бути виконавці. Виконавці складаються із тих, хто організовує дану справу, і ті, хто її втілює в життя.

Бі-Бі-Сі: Але ті, хто безпосередньо до цього був причетним, вже померли. То хто має відповідати за ті злочини?

І.Юхновський: Взагалі той злочин, що відноситься до Голодомору, згідно з міжнародними конвенціями, згідно з постановою ООН, не має терміну давності. Тобто він вважатиметься завжди злочином і має бути відповідно покараний. Я думаю, що більшість тих людей, які робили той злочин, повмирали, і ніхто їх шукати не буде. Їх буде засуджено посмертно.

Бі-Бі-Сі: В законопроекті, який президент має подати на розгляд парламенту, йдеться про те, що люди, які постраждали від Голодомору, отримають відшкодування. Мається на увазі матеріальна допомога? І кому?

І.Юхновський: Мова йде безумовно про села, у яких знищений генетичний фонд. Держава має зрозуміти, що селу була завдана страшна рана, і на село мають іти значно більші інвестиції. Для того, щоби, по-перше, село піднялося морально, щоб воно піднялося культурно, і щоб воно піднялося матеріально. Теперішня держава, яка ні в чому не винна, має на себе взяти компенсацію за ту шкоду, яка минула держава завдала селу. І цей закон буде цьому сприяти.

Бі-Бі-Сі: Чи передбачає цей закон відкриття всіх архівів, що стосуються Голодомору?

І.Юхновський: Архіви про Голодомор Служба безпеки вже, фактично, відкрила, і історики можуть туди спокійно дійти. Але Інститут національної пам’яті має оволодіти і зробити відповідну електронну базу всіх архівів, які торкаються цих питань. Там не тільки був Голодомор, там було і виселення і вселення. І от виселенням і вселенням займалося міністерство внутрішніх справ. Тому архіви міністерства внутрішніх справ, які торкаються цього, мають бути і приєднані, і розкриті. В цих архівах всі ті люди, які боролися проти радянської більшовицької влади, названі злочинцями. Завдання полягає в тому, щоб відновити добре ім’я цих людей.

Бі-Бі-Сі: Чи достатньо на сьогодні у Верховній Раді голосів, щоб законодавчо визнати Голодомор геноцидом?

І.Юхновський: З цього приводу я мав розмову із головою фракції Регіонів Раїсою Богатирьовою. Справа в тому, що серед тих українців, що народилися на Донбасі, на Східній Україні, немає майже жодної родини, яка б не постраждала від тих переслідувань. Пані Богатирьова сказала, що дозволить мені зустрітися з фракцією. Хоча вона думає, що не вся фракція прийде, аде прийде, звичайно, значна частина людей тієї фракції, які співчувають українству.

Бі-Бі-Сі: Тобто Ви вважаєте, що до 25 листопада, 75-ої річниці Голодомору, цей закон може бути проголосований у Верховній Раді?

І.Юхновський: Я б дуже хотів, я дуже на те сподіваюся, і докладу всіх зусиль.

 Поділитися