MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Наступна буде в твоїй голові’: чугуївському правозахиснику встромили у двері сокиру й залишили поховальний вінокЧугуївська правозахисна група звітувала про правову допомогу селянамЧи доступна безоплатна правова допомога у Чугуївському та Печенізькому районах?Мы не согласны вас «пущать» на согласительный совет!Чугуївські правозахисники припинили правовий «футбол» від апеляційного судуЧугуївська правозахисна група випустила першу в Україні газету, присвячену правам вимушених переселенцівЧугуївські правозахисники допомагають міськраді стати більш відкритоюНа базі «Станції Чугуїв» створена «Станція Права»Мільйон до бюджету не сплатив – місце секретаря міськради посівЧугуївські правозахисники представили результати своєї роботиЧугуївські правозахисники підтримали українських військовихЧугуївська міськрада прийняла рішення, що «заподіяло істотну шкоду громадським інтересам»Соціальні працівники Чугуївщини переглянули документальні фільми про права людиниЧугуївська правозахисна група підготувала правові пам’ятки для населенняЧугуївська правозахисна група уклала з районною владою Меморандум про співпрацюЯкщо внаслідок служби інвалідність настала, виплатити гроші повинна державаЖителям Чугуївщини – документальне кіно про права людиниУгоди зі слідством та з потерпілим – прогрес чи підґрунтя для корупції?У Харківському військовому комісаріаті комісували… пенсіюТой, хто право знає – себе захищає

Громадські ініціативи у Чугуєві втілюються у життя

26.10.2006   
Юрій Чумак
25 жовтня відбулась заключна конференція проекту «Формування моделей ефективної взаємодії місцевої влади і громади у м. Чугуєві Харківської області», що здійснювався ініціативною групою «Громадський центр «ДУМА» за програмою «До добробуту через розвиток громади».

У рамках проекту працював громадський інформаційно-аналітичний центр, що збирав соціально значиму інформацію з найбільш насущних для чугуївської громади проблем. 10 вересня було проведено соціологічне опитування у 4-х різних районах м. Чугуєва: Центр, «Авіатор», «Башкирівка» та «Дружба». 

На загальному засіданні «Громадського центру «ДУМА» за підсумками збору та систематизації інформації з найбільш актуальних для чугуївської громади проблем, визначили по 3 пріоритетні для кожного з 4-х районів питання. На підставі цього було підготовлене колективне звернення до міського виконавчого комітету з проханням сприяти у вирішенні найбільш актуальних для громади проблем.

В отриманій відповіді міститься стисла інформація щодо того, як виконавчий комітет та його відділи намагаються вирішити ці гострі питання. Зокрема, щодо проблем центру Чугуєва, надано такі відомості:

1. Роз’яснено необхідність затвердження економічно обґрунтованих тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які, на думку виконкому, повинні забезпечити досягнення компромісу між виробниками і споживачами послуг.

2. Проблема вуличної торгівлі. Міська рада, виконавчий комітет та робоча група для усунення та запобігання виникнення стихійної торгівлі в місті, продовжують роботу по впровадженню Програми розвитку ринків та ліквідації місць стихійної торгівлі в Чугуєві.

Відділ споживчого ринку виконкому щорічно в серпні, перед початком нового навчального року організовує шкільні базари. Враховуючи розвинуту мережу об’єктів торгівлі в місті, та прийнятті рішення щодо ліквідації вуличної торгівлі, в 2006 році планувалось не організовувати такі базари. Але, на прохання мешканців громади виконком змушений був організовувати такий базар терміном 15 днів на території парку «Комсомольський». В парку «Слави» торгівля здійснюється тільки під час проведення масових міських заходів (9 травня).

3. Транспортне обслуговування по маршруту АС «Чугуїв» – «Харків» здійснює приватний підприємець Сапелкін, який став переможцем конкурсу на перевезення пасажирів в Чугуївській райдержадміністрації. Скарги з приводу якості надаваних послуг на цьому  маршруті передаються для розгляду в Чугуївську райдержадміністрацію…

Зрозуміло, що одними лише колективними зверненнями не можна вирішити нагальних проблем будь-якої місцевості. На сьогодні більшість членів громади ще не знають механізмів впливу на місцеву владу, не знайомі з її структурою й регламентом. Невдоволення владою, яке іноді накопичується в суспільстві, що накладається на невміння громади конструктивно висловлювати свої вимоги, може згодом знаходити форму соціально небезпечних протестів.

Однак, досвід такої конструктивної взаємодії між громадськими активістами та виконавчим органом місцевого самоврядування надає надію на те, що спільними зусиллями влади й громади можна вирішити багато питань. Аби для цього було взаємне прагнення.

Як повідомив на конференції керівник проекту Сергій Рогозін, за підсумками його реалізації видадуть спеціальну брошуру. Вона буде поширена в неурядових організаціях, місцевих органах влади та органах місцевого самоврядування Харківської області та серед громадських активістів.

А сам «Громадський центр «ДУМА» у найближчому майбутньому планується переформувати, перетворивши на неурядову громадську організацію.

 

 Поділитися