MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Києві перепоховали останки 817-ти жертв політичних репресій 30-их років

29.10.2006    джерело: www.5tv.com.ua
Понад півстоліття правду про Биківнянські могили приховували. Лише У 91-му на місці захоронень встановили меморіальний камінь жертвам фашистів. І лише за кілька років після того на ньому написали, що тут спочивають жертви політичних репресій.

У заповіднику "Биківнянські могили" відбулася жалобна церемонія перепоховання останків вісімсот сімнадцяти жертв політичних репресій 30-их років. Людські рештки викопали, щоби поховати їх за християнським звичаєм. На жалобну церемонію зібралися близько двохсот людей.

Жовто-блакитною стрічкою або вишитим рушником люди позначають могили своїх загиблих родичів. Тетяна Свистунова лише 3 року тому дізналася, що її дідусь може спочивати на території Биківнянського лісу. І лише сьогодні онука знайшла прізвище родича у списку захоронених у Биківнянських могилах. Згідно запису в книзі її діда розстріляли як петлюрівця. Жінка пригадує розповідь матері про те, що якось їхнім селом дійсно проходили війська Симона Петлюри.
Тетяна Свистунова, онука політрепресованого: "І всіх молодих хлопців забирали з собою, якби мобілізація була. І вони не доїхали навіть до Борисполя, у Борисполі там формувалося, як по дорозі налетіли радянські війська, розбили, всі ці хлопці розбіглися по селах своїх і оце так став мій дідуня петлюрівцем."
У Биківнянських могилах вже перепоховано близько восьми тисяч українців, поляків, росіян та представників інших національностей. Утім достеменна кількість людей, рештки яких лежать на території Биківнянського заповідника невідома. Історики називають цифру -  від 20 до понад ста тисяч осіб знищених радянською владою.
Віталій Казаченко: "Я можу казати тільки про те, що ми достеменно знаємо. ми знаємо, те що звірено з аргівними даними, розсекречено СБУ. У нас є дані, що це 17 тисяч 327 останків. Вони підтверджуються тим, що тут знайдено. про більшу кількість я не можу нічого сказати, адже це нічим не підтверджено."
Понад півстоліття правду про Биківнянські могили приховували. Лише У 91-му на місці захоронень встановили меморіальний камінь жертвам фашистів. І лише за кілька років після того на ньому написали, що тут спочивають жертви політичних репресій. 
Роман Сухан, Ілля Шапоренко, 5 канал

 Поділитися