MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Закриті політичні процеси стають звичними в Білорусі.

31.10.2006    джерело: www.radiosvoboda.org
Посол Німеччини в Білорусі був дуже здивований, що процес над Зьмітром Дашкєвічем оголошено закритим: “Чому тут не зробили висновків з уроків сталінізму та терористичних процесів, які ми мали в Німеччині?”.

30 жовтня в Білорусі почався черговий судовий процес над одним із лідерів опозиції – головою організації “Молодий Фронт” Зьмітром Дашкєвічем. Його звинувачують у керівництві та активній участі в незареєстрованій організації. Політикові загрожує два роки ув’язнення.

До будинку суду сьогодні прибуло більше сотні прибічників Зьмітра Дашкевіча, правозахисники, політики, західні дипломати, але нікого з них до судової зали не допустили. Процес відбувається за зачиненими дверима, приміщення суду оточене зміцненими міліцейськими силами. Керівництво суду Жовтневого району Мінська адвокатові та рідним нічим не пояснює це рішення. Батько підсудного В’ячеслав Дашкєвіч переконаний у політичному підґрунті процесу:

“Що, людина не може думати так, як хоче думати? Він же нічого кримінального не зробив: не вкрав, не вбив, не образив нікого... Причина в тому, що він має свої думки. Я спочатку не схвалював його дії, але розумію, що він добровільно обрав собі такий шлях”.

24-річний Зьміцєр Дашкєвіч очолює неформальну молодіжну організацію, яка діє 10 років і має відділення по всій Білорусі. Колишній голова цієї організації Павел Севяринец досі відбуває дворічний термін обмеження свободи, багато членів організації пройшли через адміністративні арешти та штрафи. Зміцєр Дашкєвіч був одним з організаторів наметового містечка на центральному майдані Мінська під час протестів опозиції у березні цього року. Говорить лідер білоруської опозиції Аляксандр Мілінкєвіч:

“Ми разом працювали під час виборів, “Молодий фронт” виявив себе дуже активною організацією, він багато зробив для пробудження людей, для подолання страху, мобілізації”.

Пан Мілінкєвич не зміг потрапити до судової зали, він згадує, що за останній рік це вже п’ятий закритий від громадськості процес, який має політичний підтекст. Це свідчить, що влада боїться публічності. Пан Мілінкєвіч чекає, що політичні репресії в Білорусі будуть лише зростати, але впевнений, що це не загальмує громадський спротив.

Посол Німеччини в Білорусі Мартін Хеккер разом з колегами теж не зміг потрапити на процес над Дашкєвічем. Він був дуже здивований, що цей процес оголошено закритим:

“У німців раніше були закриті, секретні процеси... Мільйони людей було замордовано за постановами таких трибуналів. Німці зробили з цього висновки. І ми спробуємо зараз зрозуміти, чому закриті процеси тепер відбуваються в Білорусі. Чому тут не зробили висновків з уроків сталінізму та терористичних процесів, які ми мали в Німеччині”.

Посол Хеккер сказав, що має і особисту причину прибути на цей політичний процес над лідером молодіжної білоруської організації: майже 70 років тому засудили його тітку, яка брала участь у демократичному русі Німеччини часів нацизму.

Валерій Каліновський, Мінськ, 30 жовтня 2006

 Поділитися