MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Президент вручив державні нагороди з нагоди 30-ї річниці створення Української Гельсінської групиМирослав Маринович, наймолодший член-засновник Української Гельсінської Групи, ділиться з нами своїми спогадами та думкамиСьогодні відбулась прес-конференція з нагоди 30-ї річниця створення Української Гельсінської ГрупиПравозахисник Василь Овсієнко - гість студії Бі-Бі-СіВерховна Рада прийняла Постанову про відзначення 30-ї річниці створення Української групи сприяння виконанню Гельсінкських угодПро відзначення 30-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінкських угодДо тридцятиріччя Української Гельсінкської ГрупиДекларація етичних засад Харківської правозахисної групиДва роки повномасштабної російсько-української війни: Харківська областьОдин успіх Харківської правозахисної групи у 1991 роціНа захист волонтерського руху, — заява групи ‘Першого Грудня’‘Членові Гельсінської групи на волі бути не можна було: якщо закінчувався термін — йому робили нову справу’, — Василь ОвсієнкоПодяка Форуму Лева Копелєва від Харківської правозахисної групиЗбройні сили РФ використовували сексуальне насильство як зброю проти української націїЧи законно вручати повістку месенджером? Пояснення юриста Харківської правозахисної групиРішення Комітету Міністрів Ради Європи щодо групи справ ‘Пєтухов (№ 2) проти України’Фінансування та звіти про роботу Харківської правозахисної групиРік повномасштабної російсько-української війни: Харківська областьПозиція Харківської правозахисної групи щодо обрання запобіжного заходу ексголові Нацбанку Кирилу ШевченкуХронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 3 лютого 2023 року

Подячне слово після вручення ордену „За мужність” 1 ступеня, 9 листопада 2006 р.

13.11.2006   
Мирослав Маринович
"Ми переконані, що моральні принципи, які покликали нас колись до опору, є надзвичайно важливими і сьогодні. По-перше, це велика любов до України, яка керувала нашими діями. Ми бачимо, як бракує цієї любові сьогодні. По-друге, це любов до правди, яка єдина визволяє. Ця любов до правди згодом зібрала нас на Майдані. По-третє, це любов до Бога, який промовляв до нас у тюрмах і таборах по-різному – до когось релігійною, а до когось і секулярною мовою – і люди відгукувались на цей заклик".

Секретаріат Президента, м. Київ, 9 листопада 2006 року

(запис із пам’яті)

Високоповажний Пане Президенте!

Я маю високу честь сказати подячне слово від імені присутніх тут своїх побратимів, а також родичів тих, хто був невинно убієнний. Ці люди незвично почуваються тут, у приміщенні Секретаріату Президента – їм значно звичніше було б у приймальних відділках міліції та в буцегарнях. Звичайно, кожен з них вірив, що Україна колись вшанує їхню справу, на яку вони пожертвували своє життя. Але ці люди також вміли чекати. Мінялися уряди, парламенти й президенти, але постаті тих державних мужів, від яких вони прийняли б державні відзнаки зі сльозами на очах, щоразу відходили далеко за обрій. Сьогодні ми прийняли ці відзнаки з Ваших рук, Пане Президенте. Але перш ніж говорити про це, дозвольте згадати про наш Парламент, який прийняв Постанову про відзначення ювілею Української Гельсінкської Групи, що виразно конкурує з Вашим Указом.

Ми не можемо прийняти цю Постанову від тих, хто однією рукою вшановує Українську Гельсінкську Групу, а іншою – провалює проект постанови про вшанування 100-літнього ювілею одного з чільних членів цієї групи – генерала Петра Григоренка. Ми не можемо прийняти цю Постанову від Парламенту, більшість якого все ще називає членів ОУН і воїнів УПА „бандитами” і „всякою нечистю”.

Натомість у Вашому випадку, Пане Президенте, ми приймаємо цю відзнаку з рук людини, яка вперше в історії України піднесла вшанування жертв Голодомору на загальнонаціональний рівень і домагається вшанування воїнів УПА. Ми приймаємо цю відзнаку з рук Президента, якого можемо критикувати, а саме в цьому і полягає свобода. Вам можуть дорікати за помилки, але ніхто не може дорікнути Вам за посягання на людську свободу. Для нас, колишніх правозахисників, це має визначальне значення.

Чим ми могли б прислужитися нашому народові сьогодні? У більшості з присутніх на скронях уже сивина, більшість своє уже „відкозакували”. Але ми переконані, що моральні принципи, які покликали нас колись до опору, є надзвичайно важливими і сьогодні. По-перше, це велика любов до України, яка керувала нашими діями. Ми бачимо, як бракує цієї любові сьогодні. По-друге, це любов до правди, яка єдина визволяє. Ця любов до правди згодом зібрала нас на Майдані. По-третє, це любов до Бога, який промовляв до нас у тюрмах і таборах по-різному – до когось релігійною, а до когось і секулярною мовою – і люди відгукувались на цей заклик.

Щиро дякуємо, Пане Президенте, за Вашу високу відзнаку, і хай благословить Господь Ваші добрі задуми і починання! На знак нашої вдячності прошу прийняти два скромні подарунки – пам’ятну медаль, випущену Радіо „Свобода” до 30-річного ювілею Української Гельсінкської Групи, і біографічний слівник дисидентів, випущений до цього ювілею Харківською правозахисною групою.

 

 Поділитися