MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Політика надання грошової або гуманітарної допомоги жертвам воєнних злочинів Країна фейків: росіяни вигадують новини про ‘продаж’ українських дітей для надання інтимних послуг та ‘беруть у полон’ українських військових ХПГ направила до Мін’юсту скаргу про ненадання ДКВС контактних данихОсобливості надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особамНенадання медичної допомоги в українських колоніях. Перемога в ЄСПЛ (ВІДЕО)ЄСПЛ передав владі РФ для надання пояснень справу СенцоваОголошення про закупівлю послуг. Запит на надання цінових пропозиційОголошення про закупівлю послуг. Запит на надання цінових пропозиційНенадання медичної допомоги в Дніпропетровській УВП (№4)Право іноземця на належний розгляд заяви про надання статусу біженця відновленоСуд не по кишені: юрист прокоментував підвищення судового збору та прояснив, чи є можливість уникнути сплати судового збору.Надання на Харківщині правової допомоги вимушеним переселенцям, які живуть з ВІЛОголошення про закупівлю послуг. Запит на надання цінових пропозиційОголошено конкурс на посади інтеграторів у місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомогиОголошується відкритий конкурс претендентів на посади директорів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомогиРезультати моніторингу надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам у Харківській областіВсеукраїнська коаліція з надання правової допомоги захищає права переселенцівОголошення про закупівлю послуг. Запит на надання цінових пропозиційОголошення про закупівлю послуг. Запит на надання цінових пропозиційНачальника «Житлокомунсервісу» суд оштрафував за ненадання інформації

Звернення Української Гельсінської спілки з прав людини щодо реформи системи надання субсидій громадянам

29.11.2006    джерело: www.helsinki.org.ua
Без реформи системи надання державних субсидій, підвищення тарифів призведе до збільшення бідного населення серед українців щонайменше на 10-20 %

Прем’єр-міністру Україну В.Януковичу
Голові Верховної Ради України О.Морозу
Головам політичних фракцій
у Верховній Раді України

Звернення Української Гельсінської спілки з прав людини

щодо реформи системи надання субсидій громадянам

УГСПЛ розуміє необхідність підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, хоча й відзначає, що вони формуються не прозоро, а якість цих послуг не відповідає в багатьох містах жодним прийнятним стандартам. При цьому, держава фактично самоусунулася від стимулювання енергозберігаючих технологій.

Одним з аргументів вищих посадових осіб країни стало те, що держава не повинна дотувати заможних українців.

Проте, держава не підготувала необхідний захист для бідних українців, оскільки система надання державних субсидій населенню є не прозорою, не чіткою, не зрозумілою звичайному громадянину, а процедура отримання субсидій принижує людську гідність. Із-за цього, тисячі людей, котрі мали б отримувати субсидії за рівнем своїх фактичних доходів – їх не отримують.

Система субсидій є не прозорою та незрозумілою українцям, тому що:

-  правове регулювання субсидій здійснюється щонайменше 77 правовими актами, при цьому дана процедура не регулюється жодним законом, а лише Постановами Кабінету Міністрів України та іншими підзаконними актами;

-  у законодавстві відсутні чіткі і зрозумілі критерії надання субсидій;

-  виходячи з попереднього, звичайний пересічний українець не розуміє своїх прав і не знає чи має він право на субсидію.

Процедура отримання субсидій є принизливою: від людини вимагають безліч довідок, вона витрачає години в чергах на їхнє отримання. Ситуація ускладнюється необхідністю проходити всю процедуру отримання субсидій щорічно, замість того, щоб впровадити обов’язок повідомляти про зміни у вже поданих даних.

Крім того, насправді тисячі людей мають право на отримання субсидії за рівнем доходів, але позбавлені можливості його реалізувати через нормативні обмеження, що не враховують об’єктивні обставини їхнього життя.

З огляду на це УГСПЛ рекомендує парламенту та Кабінету Міністрів України:

1)  Розпочати розробку та прийняти нормативні документи, що забезпечували б конкурентне середовище в сфері житлово-комунального господарства, створювали би чітку систему ціноутворення, що базується на кількості фактично наданих послуг. При цьому необхідно системно стимулювати впровадження енергозбереження та економію природних ресурсів.

2)  Розробити та прийняти в найкоротші строки єдиний закон, що визначав би підстави та порядок отримання державних субсидій населенню. Субсидія повинна покривати лише життєво необхідний мінімум комунальних послуг та проведення заходів з ресурсозбереження (встановлення лічильників, ремонти-реконструкції).

3)  Спростити процедуру отримання субсидій, зокрема, зменшити перелік необхідних документів, забезпечити систему єдиного вікна та ліквідувати порядок щорічного підтвердження свого права на субсидію принаймні для пенсіонерів та інвалідів 1 та 2 груп.

4)  Збільшити мінімальний розмір доходів, що дозволяє отримання державних субсидій; збільшити щонайменше в двічі мінімальні нормативні стандарти, що дозволяють отримувати субсидії, зокрема, щодо розміру житлової площі на одну особу, володіння земельною ділянкою.

5)  За участю фахівців, науковців, НДО вивчити практику щодо рішень з відмови в отримані субсидій, внести зміни до нормативних актів, розширити права органів місцевого самоуправління щодо вирішення питань надання субсидій у особливих індивідуальних обставинах.

6)  Визначити в якості одного з пріоритетів влади в галузі житлово-комунального господарства кампанію по інформуванню населення щодо права отримувати житлові субсидії.

Без реформи системи надання державних субсидій, підвищення тарифів призведе до збільшення бідного населення серед українців щонайменше на 10-20 %. За даними Держкомстату на кінець минулого року за межею бідності (дохід до 325 гривень на місяць) знаходилося 28 % українців. І як результат, підвищення оплати житлово-комунальних послуг найбільше „вдарить” не по людях, які живуть в достатку, а саме по людях, які знаходяться найближче до межі бідності, тим самим поглиблюючи той розрив між бідними і багатими, що існує в Україні.

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Для інформації:

Євген Захаров, Голова Правління УГСПЛ, тел.. 050 4024064

Володимир Яворський, Виконавчий директор УГСПЛ, тел. 4174118, 066 2926536

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) – всеукраїнська асоціація правозахисних організацій, що об’єднує 23 українські громадські організації. УГСПЛ продовжує діяльність Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінкських угод, що була утворена в листопаді 1976 року. УГСПЛ є членом Міжнародної Гельсінської Федерації за права людини, що об’єднує понад 40 гельсінкських комітетів у Європі.

www.helsinki.org.ua

 Поділитися