MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Постанову Шевченківської районної прокуратури про відмову у порушенні кримінальної справи за незаконне перешкоджання проведенню мітингів, демонстрацій скасовано

04.12.2006   
Вперше в Україні показано, що стаття 340 існує не просто на папері, І якщо про її порушення з боку міліції чи місцевої влади звертаються громадяни, то не можна вже буде відписатися.

Лист до редакції «ПЛ»: 29 листопада Шевченківський райсуд Києва (Суддя Павленко Оксана Петрівна) скасував як незаконну постанову Шевченківської райпрокуратури про відмову у порушенні кримінальної справи за статтею 340 КК (незаконне перешкоджання проведенню мітингів, демонстрацій і т.і.). Перешкоджання мало місце 6-го травня цього року під час проведення Маршу Свободи. Суд зобов’язав прокуратуру провести всебічне розслідування справи s, зокрема, допитати у цій справі заст. нач. ГУМВС у Києві полковника Ошовського В.І. Це той, хто говорив, що він прийняв рішення проте, що Маршу не буде. Позов подали організатори Маршу Свободи Ратушний І Безверха за підтримки  Інституту «РеспублІка».

Як на мене, це рішення має важливе значення. Вперше в Україні показано, що стаття 340 існує не просто на папері, І якщо про її порушення з боку міліції чи місцевої влади звертаються громадяни, то не можна вже буде відписатися.

Рішення чудове!

 

З повагою,

Володимир Чемерис.

 

ПОСТАНОВА    №9-1967/06

29 листопада 2006 року Шевченківський районний суд м. Києва  копія

в складі: галопуючого –  судді Павленко О.П.

при секретарях:  Величко 0.0.

Даниленко М.В,

з участю прокурорів:  Шкалєнка С.В.

Шабаліна М.В,

адвоката:  Левицького О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кисні справу за скаргою Ратушного Тараса Юрійовича та Безверхої Анаствсії Олександрівни на постанову помічника прокурора Шевченківського району м. Києва Шкаленка С.В, від 09 жовтня 2006 року про відмову в порушенні кримінальної справи

встановив;

Ратушний Т.Ю. та Безверха А. О., звернулися до суду зі скаргою на постанову помічника прокурора Шевченківського району м. Києва Шкаленка ЄЛ. від 09 жовтня 2006 року про відмову в порушенні кримінальної справи, в якій просять зазначену постанову скасувати як незаконну, винесену без належної, повної та об’єктивної перевірки поданої ними заяви повідомлення про вчинення злочину, передбаченого ст. 340 КК України, за подіями, що мали місце 6 травня 2006 року, з боку відповідальних посадових осіб Київського міського управління міліції та Київської міської державної адміністрації.

Заявники зазначають в своїй скарзі про те, що 16 травня 2006 року на ім’я прокурора м. Києва ними була подана заява-повідомлення про злочин, в якій вони просили порушити кримінальну справу за фактом незаконного перешкоджання організації і проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, що мало місце 6 травня 2006 року на площі Михайлівській в м. Києві (ст. 340 КК України), встановити і притягти до кримінальної відповідальності конкретних посадових осіб міліції та КМДА, винних в організації і керуванні всіма описаними в заяві протиправними ( злочинними) діями проти учасників Маршу Свободи.

9 жовтня 2006 року за наслідками розгляду вищевказаної заяви помічником прокурора Шевченківського району м. Києва Шкаленко С.В. було відмовлено в порушенні кримінальної справи за фактом вчинення злочину, передбаченого ст.ст. 364, 365 КК України в зв’язку з відсутністю складу злочину.

Заявники вважають, що вищевказана постанова не є законною, оскільки в своїй заяві вони інформували прокурора м. Києва про вчинення конкретного злочину, передбаченого ст. 340 КК України, а із постанови вбачається, що прокуратурою була здійснена перевірка лише щодо наявності чи відсутності в діях працівників міліції ознак злочинів, передбачених ст.ст, 364, 365 КК України; жоден із наведених ними в заяві обставин і фактів про подію злочину не знайшов в постанові з’ясування – підтвердження або спростування; не було опитано жодного учасника Маршу Свободи, організаторів та учасників інших акцій, що проводились в той самий час; не встановлено жодної особи, що вчинила фізичне та психічне насильство над учасниками Маршу Свободи.

В судовому засіданні заявники скаргу підтримали та просять скасувати постанову помічника прокурора Шевченківського району М, Києва Шкаленка Є.В. від 09 жовтня 2006 року про відмову в порушенні кримінальної справи, матеріали направити для проведення додаткової перевірки.

Прокурор, заперечуючи проти задоволення скарги, вважає, що прийняте рішення про відмову в порушенні кримінальної справи с законним та обґрунтованим.

Вислухавши заявників, адвоката, думку прокурора, дослідивши матеріали перевірки, на підставі яких було прийнято рішення про відмову и порушенні кримінальної справи суд прийшов до висновку про те, шо постанова помічника прокурора Шевченківського район) м. Києва Шкаленко Є.В. під 9 жовтня 2006 року про відмову в порушенні кримінальної справи за заявою Ратушного Т.Ю. та Безверхої А.О. є незаконною та підлягає скасуванню, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що 16 травня 2006 року на ім’я прокурора м. Києва Ратушним Т.Ю. та Безверхою А.О. була подана заява-повідомлення про злочин, в якій останні просили порушити кримінальну справу за фактом незаконного перешкоджання організації і проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, що мало місце 6 травня 2006 року на площі Михайлівській в м. Києві (ст. 340 КК України) відносно посадових осіб міліції та КМДА, які, на думку заявників, перебуваючи в злочинній змові, порушили невід’ємне та непорушне право громадян на .мирні зібрання.

В заяві Ратушний Т.Ю. та Безверха А.О. зазначали, що 6 травня 2006 року на Михайлівській площі відбувся Марш Свободи – мирне зібрання, організоване ініціативною групою громадян України. Зібрання розпочалося о 13 годині і супроводжувалось контр-демонстраціею, яка проходила з очевидними провокаціями, організованою низкою ультраправих організацій: УНА-УНСО, УПК, УНТП, Ці провокації відбувались за невтручанням правоохоронних органів, які згідно Конституції України повинні були забезпечувати право громадян на вільне висловлювання своїх думок та переконань.

Крім того, в заяві Ратушний Т.Ю. та Безверха Л.О, повідомляли конкретні факти, які, на їх погляд, свідчили про протиправність дій як учасників контр-демонстрацій від «Посольства Божого» і ультраправих об’єднань, так і працівників міліції, які своїми діями га бездіяльністю фактично перешкодили організації і проведенню Маршу Свободи.

19 травня 2006 року вищевказана заява була направлена прокурору Шевченківського району м. Києва для проведення перевірки та прийняття рішення в порядку ст. 97 КПК України.

30.05.2006 року прокуратурою Шевченківського району м. Києва звернення Ратушного Т.Ю. та Безверхої А.О. було направлене заступнику начальника УВБ в м. Києві ДВБ ГУБОЗ МВС України для проведення службової перевірки щодо незаконних дій працівників ГУ МВС України в м. Києві та інших під час проведення 06.05.2006 року на Михайлівській площі Маршу Свободи.

Як вбачається із висновку за результатами розгляду заяви Ратушного Т.Ю. та Безверхої Л.О., затвердженого заступником начальника УВБ в м. Києві ДВБ ГУБОЗ МВС України 19.06.2006 року, в межах проведеного службового розслідування порушень вимог чинного законодавства в діях працівників міліції не встановлено.

9 жовтня 2006 року помічником прокурора Шевченківського району м. Києва Шкаленком Є.В. за результатами розгляду матеріалів службової перевірки за заявами Ратушного Т.Ю. та Безверхої А.О. відмовлено в порушенні кримінальної справи за фактом вчинення злочину, передбаченого ст.ст. 364, 365 КК України у зв’язку з відсутністю складу злочину з посиланням на те, що під час проведення перевірки не здобуто доказів, які б вказували на наявність в діях працівників міліції умислу на вчинення злочинів, передбачених ст. 365, 364 КК України.

Із матеріалів перевірки вбачається, що помічник прокурора Шевченківського району м. Києва Шкаленко Є.В., приймаючи рішення про відмову в порушенні кримінальної справи, обмежився фактично лише матеріалами службової перевірки, проведеної оперуповноваженим в ОВС ЮС УВБ в м. Кієві ДВБ ГУБОЗ МВС України Архипенком 0.І.

Разом з цим, жодний учасник Маршу Свободи, як і учасники контр-демонстрацій опитані не були, не був опитаний і заступник начальника ГУМВС України в м. Києві Ошовський В.Л., який був безпосереднім учасникам усіх подій, що відбувались 6 травня 2006 ріжу на Михайлівський площі під час проведення Маршу Свободи.

В постанові про відмову в порушенні кримінальної справи взагалі не дана правова оцінка в частині наявності або відсутності в діях посадових осіб міліції га КМДА ознак злочину, передбаченого ст. 340 КК України, не дивлячись на те, що заявники в повідомленні про злочин просили порушити кримінальну справу саме за фактом незаконного перешкоджання організації і проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій.

З огляду на викладене, суд і прийшов до висновку, що постанова про відмову в порушенні кримінальної справи є незаконною, оскільки винесена з порушенням норм діючого кримінально-процесуального законодавства України, без повного та всебічного з’ясування обставин, а тому підлягає скасуванню, матеріали по заяві Ратушного Т.Ю. та Безверхої А.О. підлягають поверненню прокурору Шевченківською району м. Києва для проведення додаткової перевірки, під час якої необхідно опитати Ратушного Т.Ю, та Безверху А.О, щодо подій, які відбувались 6 травня 2006 року на Михайлівській площі під час проведення Маршу Свободи, встановити та опитати інших учасників, як Маршу Свободи, так і учасників контр-демонстрації, опитати заступника начальника ГУМВС України в м. Києві Ошовського ВЛ. та в залежності від встановленого дати належну оцінку правомірностіі або неправомірності дій посадових осіб .міліції під час проведення Маршу Свободи 6 травня 2006 року та наявності або відсутності в діях посадових осіб міліції та КМДА ознак злочину, передбаченої о ст. 340 КК України.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 2361. 2362 КПК України, суд

постановив:

Скаргу Ратушного Тараса Юрійовича і а Безверхої Анастасії Олександрівни задовольнити.

Постанову помічника прокурора Шевченківської о району м. Києва Шкаленка Є.В. від 9 жовтня 2006 року про відмову в порушенні кримінальної справи за заявою Ратушного Т.Ю. та Безверхої А.О. – скасувати, повернути матеріали прокурору Шевченківської о району м. Києва для проведення додаткової перевірки.

На постанову протягом семи діб з дня її винесення може бути подана апеляція до Апеляційного суду м, Києва через Шевченківський районний суд м. Києва.

Суддя Павленко О.П.

Секретар Даниленко М.В.

 Поділитися