MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Будування інститутів демократії - приклади з Чеської республіки

05.12.2006   
Юрій Чумак, ХПГ
Так називався цикл лекцій, який прочитали у Харкові спеціалісти Центру з вивчення демократії і культури з м. Брно. Семінар був організований магістратом міста Брно, Центром з вивчення демократії і культури Брно за участю Міністерства закордонних справ Чеської Республіки і університету ім. Т. Масарика.

Протягом тижня, з 27 листопада до 2 грудня включно, викладачі університету ім. Т.Масарика та фахівці Центру з вивчення демократії і культури читали лекції про позитивний і негативний досвід переходу до демократії в Чеській Республіці. Семінар передбачав обговорення на лише політичних аспектів, але й демократичних процесів у судовій системі, суспільстві, ЗМІ, армії, правоохоронних органах. Лекції були розраховані на досить широкий спектр слухачів: студентів, викладачів вузів, соціологів, політологів, представників органів місцевого самоврядування і неурядових організацій, депутатів, юристів, які представляли не лише Харків, а й Дніпропетровськ, Донецьк, Суми, Полтаву. Наприкінці кожної лекції викладачі влаштовували зворотній зв’язок з аудиторією, відповідаючи на всі запитання слухачів.

У відкритті семінару взяв участь заступник міського голови – директор Департаменту з гуманітарних питань Харківського міськвиконкому Вадим Ландсман. Він зазначив, що семінар приречений на успіх та заявив: «Чехія та Україна більше за демократію боролися, ніж в умовах демократії жили. Відтепер, здобувши демократію, необхідно будувати комфортабельне життя в наших країнах».

Гості висловили подяку Харківської мерії за організацію цього семінару. Чеська сторона висловила надію на взаємообмін досвідом. Ще одна мета цього проекту – надання допомоги українським студентам, які хочуть навчатися в Чеській Республіці.

Найактивніші учасники семінару по його закінченні одержали сертифікат, який є посвідченням про закінчення курсу в рамках програми освіти дорослих з акредитацією Міністерства освіти, молоді та фізичної культури Чеської Республіки. Також всі учасники отримали книгу «Перехід до демократії: чеський досвід», авторами якої є викладачі вищезазначеного лекційного курсу.

Наступного року аналогічний семінар планується провести у Львові.

 Поділитися