MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вихователька з відкритою формою туберкульозу працювала в дитячому садку Чернігова

05.12.2006   
В. Остерська, О. Макуха, М. Бондаренко
В дитсадку займалася з дітками фізкультурою і деякий час підміняла виховательку на групі жінка, хвора на туберкульоз.

Майже місяць батькам не повідомляли про загрозу, що нависла над дітьми.

Четвер, 16 листопада. Вечір. Район Рокоссовського. Тут, за колишнім гастрономом «Сіверський» (тепер супермаркет «Союз»), – дитсадок № 39 «Тополенька». В дитсадку займалася з дітками фізкультурою і деякий час підміняла виховательку на групі жінка, хвора на туберкульоз. Хвороба перейшла у відкриту форму. Тобто в ту стадію, коли людина становить загрозу для оточуючих – може заразити...

Батьки відправляють дітей в садочок, щоб вони розвивались, вчилися спілкуватися з однолітками. Не за хворобою, це точно...

...Кабінет завідуючої дитсадком № 39 Валентини Костянтинівни Шатовкіноі відкритий. Ось і вона сама, щось пише на невеликих аркушах. Тут же худа жінка в окулярах, як виявилось, медсестра.

Дізнавшись, що ми журналісти і хочемо поговорити про випадок захворювання туберкульозом, завідувачка і медсестра повелися, м’яко кажучи, несподівано.

– Нічого розповідати не буду! Всі запитання до міського відділу освіти, – заявила Валентина Костянтинівна.

– Ми нічого не знаємо, ми не лікарі! – додала медсестра. І тут же закричала: «Я такого не казала!»

Переповідати наш діалог повністю наразі немає потреби. Він зводився до того, що погані журналісти розповідають жахи про прекрасний дитсадок, де нічого такого не трапилось... Нічого такого, чого не буває в інших...

– Ви знаєте, що після того, як нас «заливали» (проводили дезінфекцію. – Авт.). вони поїхали до поліклініки?! – надривалася медсестра.

Подумалось: якщо так вони пояснюють стан справ і батькам, нічого дивуватись, що родини налякані...

Хто відповідатиме?

– Вас якось покарали? – запитали ми завідуючу і медсестру.

Це викликало в них лише хвилю обурення, мовляв, за що?!!

Батьки на зборах, які все-таки скликали, теж запитували:

– Хто за це буде відповідати? Тобто за те, що з їх дітьми спілкувалась людина з відкритою формою туберкульозу...

Кажуть, завідуюча відповіла з неприхованою злістю:

– Хто-хто... Я буду відповідати!

Жінка працювала у садку з 2001 року.

Про це повідомили в Чернігівському міському управлінні освіти. Ситуація неоднозначна, отож за коментарем звернулася до начальника управління Михайла Рубана.

– Михайле Федоровичу, як довго ходила хвора на туберкульоз жінка на роботу?

– За словами завідуючої, 4-5 днів. У жінки трималася температура, і вона пішла на лікарняний. Обстежилась. Флюорографія нічого не показала.! лише при повторному цифровому обстеженні з’ясувалося, що інструктор по фізкультурі – хвора. Вона охайна, молода, завжди слідкувала за собою.

– Чи будуть покарані медсестра і завідувачка з дитзакладу № 39? Адже саме вони відповідальні за здоров’я дітей І персоналу.

– Суто по-людськи не вбачаю в їх діях, зловживань. Персонал проходить профогляд регулярно. Шкода, що стався такий прикрий випадок. Було проведено службове розслідування. За його результатами вини цих осіб не встановлено. А санстанція, здається, наклала на них стягнення.

– Михайле Федоровичу, а як же здоров’я дітей, з якими контактувала хвора?

– Після виявлення факту кілька тижнів тому ми повторно обстежили всіх працюючих у закладі № 39. А також дітей, які відвідують дитсадок. Нічого не виявлено. Отож питання на сьогодні закрите. До речі, довелося проходити огляд після вихідних, оскільки у медсестри міської дитячої поліклініки № 1 теж виявили туберкульоз, через це там провели дезінфекцію.

– Чи побоюєтеся ви судових позовів про відшкодування моральної шкоди від батьків, діти яких відвідують цей садок, у зв’язку з ситуацією?

– Батькам ми все роз’яснили. З письмовими скаргами з приводу до нас ніхто не звертався. Телефонувала одна жіночка (мати), їй теж все детально роз’яснили.

– Вихователька, у якої виявили туберкульоз, повернеться на роботу?

– Уже майже місяць вона лікується. Потім 10-12 місяців перебуватиме під наглядом медиків, які по закінченню цього терміну і визначать, чи зможе вона працювати.

– Ми говорили вже про два випадки захворювання на туберкульоз осіб, які безпосередньо працюють з дітьми. А як же профогляди для цієї категорії осіб?

– Про своїх підлеглих хочу сказати, що у нас усі регулярно проходять профогляди. Хто прострочує – платить штраф за приписами санстанції. За час мого перебування на посаді начальника Чернігівського міського управління освіти (трохи більше півроку. – Авт.). наскільки пам’ятаю, приписів з приводу пропущений строків медогляду до нас із санстанції не надходило.

«Вона кашляла і ходила на роботу»

Був час, коли батьки якраз забирають дітей з садочка. Ми зійшли з ґанку «Тополеньки» на «нейтральну територію» і запитали батьків про те, що сталося.

– Місяць ніхто не знав, що в неї туберкульоз. Та жінка кашляла і ходила на роботу! – обурюється мама Катерина Черняк. – Хвороба в неї була у розпалі, вона контактувала з усіма дітьми в садку, коли проводила заняття по фізкультурі.

Я вважаю, винна завідуюча. Тільки так. Вона повинна дивитися за підлеглими. І медсестра винна.

Усі батьки чекають, чи не проявиться туберкульоз у дітей, і моляться, щоб цього не трапилось... На тому тижні ми проходили флюорографію. І кров довелося здавати... Ще нам сказали давати Дитині антибіотики. Три місяці! Але я проти – це теж небезпечно.

– Ми були в шоці, – зізналася мама Оксана (прізвище вона вирішила за краще не називати). – Завідуюча збирала нас, батьків, з приводу ремонту садка.

Фізкультурниця на той час уже тижнів три лежала у лікарні. Але завідуюча промовчала, не вживали ніяких заходів: ні садок не обробляли, ні дітей не обстежували. Може, сподівалися, все пройде тихо-мирно?

– Чому ж, на вашу думку, все-таки зізналися?

– Може, тубдиспансер примусив?

Батьки стверджують, що вихователька потрапила в лікарню 3 жовтня. А їм повідомили про її хворобу лише на початку листопада.

– Нам тепер дорога в інший садочок закрита, – впевнена Оксана. – У нас у групі у хлопчика знайшли пневмонію... Дві групи тісно спілкувалися з хворою, вона заміняла виховательку...

– Батьки налякані, співробітники садка також, – говорить бабуся Надія Іванівна Кокоть. – Вихователів же так часто перевіряють – як могли не помітити хворобу? Як могла ходити на роботу людина з кашлем? Це халатність.

А ще батьки кажуть, що рентген був «куплений». За два місяці відкрита форма розвинутись не могла. А так – садок хороший, і вихователі непогані...

«Причина – недогляд лікарів, неякісне медичне обстеження», – вважає провідний спеціаліст з питань дошкільної освіти управління освіти і науки облдержадміністрації Марія Анатоліївна Петренко.

39-й дитсадок Чернігова розрахований на 170 місць. Але ходить до садочка 232 дітей, це 11 груп. Рентген для дітей оплатило міське управління освіти. Його зробили всім, як і аналіз крові. Остаточних результатів перевірки дітей на той день, коли ми побували в дитсадку (16 листопада), батьки ще не знали.

– Валентина Костянтинівна дуже вимоглива, прискіплива, в першу чергу, до себе. У садку завжди чисто. Можливо, вона не повідомляла всього батькам, бо ще не мала на руках офіційних медичних висновків? – припускає Марія Анатоліївна. – До того, як вихователька потрапила в лікарню, у завідуючої і медсестри був висновок профогляду: здорова. На якій підставі відсторонювати жінку від роботи?

– Кашляла.

– Можливо, і треба було сказати – іди на лікарняний. А хто буде заміняти?

– У дитсадках міста є проблеми з кадрами?

– Гострої немає, але... Вихователька сама пішла в лікарню, коли відчула себе погано, їй ставили діагноз – бронхіт. На мою думку, недогляд лікарів, неякісне медичне обстеження стало причиною цієї ситуації. Коли брали кров – не звернули уваги на підвищене РОЕ (що вказує на запальний процес в організмі).

Робили рентген – не встановили наявність хвороби.

23.11.2006

Газета  Вісник Ч. № 47(1071)

 

 

 Поділитися