MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Інформація про результати мобільних груп МВС

05.12.2006   
Олег Мартиненко, радник Міністра внутрішніх справ з прав людини
Протягом 2005 р. та 11 місяців 2006 р. мобільні групи з моніторингу дотримання прав людини на чолі з представниками Міністра в областях обстежили понад 90 ізоляторів тимчасового тримання в 14 областях України.

Протягом 2005 р. та 11 місяців 2006 р. мобільні групи з моніторингу  дотримання прав людини на чолі з представниками Міністра в областях обстежили понад 90 ізоляторів тимчасового тримання в 14 областях України. Загалом був обстежений кожен шостий ІТТ від загальної кількості (501). Практично в усіх обстежених спецустановах були виявлені суттєві порушення мінімальних норм міжнародних стандартів щодо утримання затриманих осіб.

Саме тому в березні, липні та вересні 2006 року на колегіях МВС України окремо розглядалося питання забезпечення прав та законних інтересів осіб, які утримуються в ізоляторах тимчасового тримання.

Як результат, тільки упродовж останніх 5 місяців умови тримання покращено у 269 ІТТ (54%), взагалі елементарні побутові умови наразі забезпечено у 406 ізоляторах (81%). У тому числі:

·  установлено вмивальники - у 670 камерах,

·  установлено санітарні вузли - у 545 камерах,

·  обладнано ліжок – 1 100,

·  придбано комплектів постільних речей - 5 000.

Начальниками ГУМВС, УМВС на зазначенні цілі вишукано близько 2 млн. грн., з яких надано територіальними управліннями – 385 тис. грн., за рахунок органів місцевої влади – 500 тис. грн. та 1,1 млн. грн. з інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Так, Овідіопольською районною адміністрацією Одеської області для потреб райвідділу було спрямовано 100 тис. грн., на які в ізоляторі тимчасового тримання замінено каналізаційні труби, встановлено умивальники, санітарні вузли та проведено ремонт службово-господарських приміщень. Керівництвом УМВС України в Чернівецькій області винайдено 120 тис. грн., на які у кожній камері ІТТ проведено водопостачальну та каналізаційну  мережі, обладнано індивідуальні спальні місця, встановлено столи для приймання їжі, лави та полички для продуктів харчування. Збільшено віконні отвори та встановлено металопластикові вікна, проведено заміну  дверей камер і камерних замків, здійснено косметичний ремонт усіх службово-господарських приміщень та перебудову двориків для прогулянок.

Протягом 2006 року побудовано новий ІТТ Покровського РВ УМВС України в Дніпропетровській області. Після проведення масштабних реконструкцій введено в дію ІТТ  Великобурлуцького та Дергачівського РВ ГУМВС України в Харківській та Любешівського РВ УМВС України у Волинській областях.

Повністю завершено ремонтні роботи в ІТТ міста Києва та 8 областей: Вінницької, Волинської, Донецької, Закарпатської, Івано-Франківської, Луганської, Сумської та Чернівецької.

Для проведення капітальних ремонтів та широкомасштабних реконструкцій призупинено функціонування 57 установ. У зв’язку з недоцільністю проведення ремонтно-будівельних робіт в УМВС України в Миколаївській, Кіровоградській, Сумській, Херсонській та Черкаській областях ліквідовано 9 ізоляторів тимчасового тримання.

Відповідно до Програми будівництва, реконструкції, капітальних ремонтів спеціальних установ міліції триває будівництво 22 об’єктів у 16 регіонах, до кінця року планується завершення будівництва 7 нових ізоляторів. Це дасть змогу стовідсотково привести діючі ізолятори тимчасового тримання у відповідність до елементарних побутових умов.

Однак завершення в повному обсязі розпочатих будівельних робіт залежить від своєчасного фінансування. Упродовж цього року на зазначені цілі із загального фонду державного бюджету надійшло лише 9,2 млн. грн. або 30% від запланованої суми (30 млн. грн.).

Департамент внутрішньої безпеки тримає на постійному контролі питання дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ. Протягом 10 місяців 2006 року підрозділами внутрішньої безпеки перевірено  4611 скарг (у 2005 – 3377) щодо порушення працівниками ОВС конституційних прав громадян. Відомості знайшли своє підтвердження у 385 випадках. З них:

- про катування - 23 випадки;

-  про побиття, спричинення тілесних ушкоджень - 152 випадки;

-  про незаконне затримання у підозрі за скоєння злочину -  21 випадок;

-  про незаконне адміністративне затримання та притягнення до адміністративної відповідальності - 36 випадків.

За допущення порушень конституційних прав і свобод громадян до дисциплінарної відповідальності притягнуто  359 працівників органів внутрішніх справ.

У поточному році за матеріалами внутрішньої безпеки порушено 136 кримінальних справ, 87 з яких пов’язані з незаконним затриманням громадян та спричиненням їм тілесних ушкоджень (найбільше в Вінницькій, Донецькій, Закарпатській, Львівській та Одеській областях). Зазначені порушення прав і свобод громадян притаманні перш за все працівникам підрозділів карного розшуку (151), служби дільничних інспекторів  міліції (97),  патрульно-постової  служби (50).

 

 

 

 

 Поділитися