MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Правозахисної групи «Стаття 11» з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією (9 грудня) та Міжнародного дня прав людини (10 грудня)

11.12.2006   

Напевно кожна людина, що намагалася створити нову громадську організацію, стикалася з перешкодами (цензура статутних документів, «поради», відмова в реєстрації, банальне хабарництво, або інше), створеними державними органами реєстрації, що підпорядковані Міністерству юстиції. Держава, яка так багато говорить про розвиток громадянського суспільства, системно придушує його прояви в зародках.

 

Суспільству час усвідомити роль системи легалізації об’єднань громадян як засобу контролю держави над громадянським суспільством. Сьогодні ця система є атавізмом давно минулих часів. Вона може бути використана (і вочевидь використовується) не лише державними, а й тіньовими угрупуваннями для придушення небажаних об’єднань громадян і модифікації громадської активності в суспільстві.

 

Ми звертаємося до всіх, хто постраждав від дій органів державної легалізації:

Ви хотіли створити громадську організацію та підготували необхідні документи для подальшої легалізації?

 

Але в процесі реєстрації Ви зіткнулися з:

  • втручанням в зміст Вашого Статуту?
  • рекомендаціями, з боку реєструючого органу, без урахування яких Вашу організацію "буде неможливо легалізувати"... – на які Ви принципово не могли погодитись?
  • відвертим хабарництвом?
  • будь-якими іншими діями державних органів, які, на Вашу думку, перешкоджали Вашому праву на об’єднання з іншими?

 

Напишіть нам, як саме було порушено Ваші права, вказавши обставини, факти, причини, через які Вам не вдалося створити організацію такою, якою вона мала бути, за адресою [email protected] – і її буде розміщено на сайті www.article11.org.ua у відкритому доступі.

 

По мірі надходження інформації, ми будемо періодично подавати отриману інформацію в Міністерство юстиції, для інформування про стан справ у їхній царині, будемо інформувати засоби масової інформації, інші правозахисні організації, широку громадськість.

11 грудня 2006 року

 

 

Стаття 11 Європейської конвенції з прав людини

 

1. Кожна людина має право на свободу мирних зборів і свободу асоціації з іншими, включаючи право створювати профспілки і вступати до них для захисту своїх інтересів.

 

2. Здійснення цих прав не підлягає ніяким обмеженням, за винятком тих, які встановлені законом і необхідні в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, з метою запобігання заворушенням і злочинам, для захисту здоров’я або моралі чи з метою захисту прав і свобод інших людей. Ця стаття не перешкоджає запровадженню законних обмежень на здійснення цих прав особами, що входять до складу збройних сил, поліції або органів державного управління.

 Поділитися