MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рада Європи наголошує на необхідності адаптації українського антикорупційного законодавства до європейських стандартів

21.12.2006   

Україна досі практично не виконала рекомендацій Ради Європи щодо внесення змін до законодавства України у відповідність до міжнародних антикорупційних стандартів.

На цьому було наголошено під час 6-ї моніторингової зустрічі групи експертів Організації Економічного Співробітництва і Розвитку (ОЕСР) Ради Європи, яка відбулася у м.Парижі (Франція) минулого тижня. У ході зустрічі було розглянуто реалізацію Стамбульського плану дій по боротьбі з корупцією для Вірменії, Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизької Республіки, Російської Федерації, Таджикистану та України.

Як повідомляє Департамент законодавства про правосуддя, правоохоронну діяльність та боротьбу із злочинністю Міністерства юстиції України, представники якого брали участь у заході, під час зустрічі обговорювалося, зокрема, виконання відповідних рекомендацій Україною.

Загалом, експерти Ради Європи називають близько 10 принципових положень, які мають знайти відображення в українському законодавстві.

Зокрема, Україна має запровадити спеціальні перевірки осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави. В законодавство має бути внесене обмеження щодо прийняття подарунків посадовими особами, а також має бути запроваджено обов’язкове декларування як доходів, так і видатків відповідних осіб. Україні рекомендують запровадити антикорупційну експертизу проектів нормативно-правових актів та встановити відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення.

Серед інших рекомендацій Ради Європи - залучення громадськості до участі у запобіганні корупції та встановлення обов’язку влади інформувати населення щодо антикорупційної політики; диференціація відповідальності за корупцію приватних юридичних осіб та державних органів тощо.

Крім того, експерти Ради Європи наголошують на необхідності прийняття антикорупційного пакету проектів Законів України «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення», «Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення». Це, на думку Ради Європи, сприятиме виконанню переважної частини рекомендацій ОЕСР, які надавались Україні, та покращенню координації діяльності правоохоронних органів, що здійснюють боротьбу із корупцією.

*** Стамбульський план дій був ухвалений у вересні 2003 року в м.Стамбул (Туреччина) та об’єднує Вірменію, Азербайджан, Грузію, Казахстан, Киргизьку Республіку, Російську Федерацію, Таджикистан та Україну.

Реалізація Стамбульського плану дій передбачає кілька етапів, під час яких експерти Організації Економічного Співробітництва і Розвитку Ради Європи проведуть в указаних країнах огляди законодавчо-правової бази для боротьби з корупцією, виконання рекомендацій, ухвалених під час оглядів, а також моніторинг прогресу у виконанні рекомендацій.

Антикорупційний пакет проектів Законів України «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення», «Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення» був ухвалений Верховною Радою України у першому читанні у грудні поточного року.

Прес-служба Міністерства юстиції України

 

 Поділитися