MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Хитрі партизани та рейковий опір – дайджест російських протестівГеноцид у Маріуполі. Військові дії Росії в Україні«Меморіал» не можна закрити – це потреба у правді про трагічне минуле: заява українських правозахисних організаційЗаконопроєкт про СБУ порушує стандарти прав людини та потребує коригування – заява правозахисних організаційІмператив толерантності – витоки і становленняРішення ЄСПЛ у справі Сукачов проти УкраїниВкотре про новітній український конституціоналізмПро цензуру (з приводу перевірки на відповідність Конституції України окремих положень законів України «Про кінематографію» та «Про телебачення і радіомовлення»)Statement of NGOs from different countries regarding the possible election of a Russian representative as a President of InterpolЗаява громадських організацій різних країн з приводу можливого обрання представника Росії Президентом ІнтерполуЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 184 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 09.07.2018 – 13.07.2018Звернення Правозахисного порядку денногоВідкрите звернення "Правозахисного порядку денного" з приводу відкриття низки кримінальних проваджень проти громадських організацій та активістів.Евалюатори приступають до оцінки муніципальних проектів Харківщини та Полтавщини«Docudays UA на районі» – у ХарковіVIII. Захист від дискримінаціїКоли Росія стане Занзібаром? У сприйнятті українцівДискриміновані вже від народження2. Захист від катувань та інших видів поганого поводженняПолітичні переслідування

Як я побував у «відкритому космосі»

21.12.2006   
Юрій Чумак, ХПГ
Східноукраїнський центр громадських ініціатив «Тотальна акція на підтримку прав людини та демократії» 16-17 грудня провів у Луганську семінар «Луганська влада – луганська громада: діалог через прозорість, відповідальність, відкритість». Семінар відбувався за методикою Open Space (відкритий простір, дослівно – «відкритий космос).

Східноукраїнський центр громадських ініціатив «Тотальна акція на підтримку прав людини та демократії» 16-17 грудня провів у Луганську семінар «Луганська влада – луганська громада: діалог через прозорість, відповідальність, відкритість». Семінар відбувався за методикою Open Space (відкритий простір, дослівно – «відкритий космос).

Більшість із нас відчуває, що наша робота, громадські організації чи установи, у яких ми працюємо, громади, де ми живемо, країна і навіть весь світ навколо нас змінюються з постійно зростаючою швидкістю.

Щоб ефективно справлятися з новими вимогами, нам необхідно мати підхід, до якого буде залучено всі зацікавлені сторони з притаманними їм розумінням та досвідом. Керуючись цим підходом, ми разом зможемо перетворити організації та громади на місця де продуктивна праця та всі позитивні прояви життя зможуть знайти свою реалізацію.

Технологія «Відкритий простір» і є саме таким підходом.

Він допомагає групам людей, організаціям, громадам, різним за типом та масштабом, розкрити сили для співпраці, взаємодії, творчості та натхнення, необхідних для вирішення нагальних проблем. Він забезпечує механізм, завдяки якому люди самі організовують своє навчання та планування. У межах цієї структури всі працюють над тими завданнями, які їм цікаві, і за які вони готові нести відповідальність.

«Відкритий простір» є найновішою технологією для проведення продуктивних зустрічей. Особливість і унікальність технології полягає в тому, що учасники зустрічі самі формують план роботи та пропонують питання для обговорення, самі ведуть робочі групи й підбивають підсумки. Кожен може бути головним режисером та провідним актором, й має можливість висловлювати думки, організовувати роботу груп чи просто спостерігати за дискусіями. Методика відкритого простору вже довела свою ефективність в різних країнах світу при організації заходів громадських та благодійних організацій, державних структур, приватних підприємств, медичних та освітніх закладів, міжнародних організацій тощо.

«Відкритий простір», що відбувся у Луганську, проходив в рамках проекту «Міський МОНІТОР», що реалізується «Східноукраїнським центром громадських ініціатив» за сприяння Національного фонду підтримки демократії. Цей семінар зібрав близько 50 представників громадських організацій Луганщини, органів самоорганізації населення, ЗМІ, які мають досвід вирішення місцевих проблем та успішної взаємодії з органами місцевого самоврядування міста. До участі у семінарі на запрошення організаторів та ініціаторів Open Space долучилась і міська влада (в особі представника відділу внутрішньої політики). Мені теж пощастило бути присутнім на цьому заході.

Учасники семінару активно й наполегливо працювали протягом двох днів. З огляду на те, що проект «Міський МОНІТОР» має досить широку спрямованість та відритий до аналізу будь-яких проблем, що з ними стикається громада чи влада Луганська, тематичний спектр цього «Відкритого простору» виявився досить широким. Обговорювались проблеми боротьби з корупцією в органах влади, стосунків влади та молоді, забезпечення прозорості та відкритості діяльності влади, зокрема, при формуванні бюджету, питання земельної політики… Всього учасниками заходу у перший день було сформульовано до обговорення 13 тем.

Зрозуміло, що від наповнення кожної групи залежало те, як проходило обговорення. У групі, де визначався певний лідер, який брав на себе функції модератора, керівника, цей процес відбувався успішно й ефективно. А там, де таких людей не знаходилось, нерідко виникала небезпека того, що висловлення особистих думок поведе групу у словесні хащі. Втім, Open Space – школа колективної роботи, і не можна програмувати активність у групах заздалегідь, інакше ініціатива може зійти нанівець.

Протягом другого дня усі зусилля були спрямовано на узагальнення результатів обговорення та вироблення конкретних заходів, що сприятимуть вирішенню акцентованих у ході семінару проблем луганської громади. Результатом семінару стали ряд ідей та проектів, що будуть реалізовані у Луганську протягом найближчого часу. Наприклад, прийнято рішення створити сайт «Луганськ: відкрита влада». Також заплановано створення посібника з питань участі громадськості в прийнятті рішень на місцевому рівні. Учасники семінару висунули й ідею створення Громадської ради з контролю за землевідведенням у місті Луганську та виробили варіант відповідного звернення до міського голови. Цілий комплекс заходів планується провести для підвищення прозорості діяльності влади: підготувати звернення від НУО до органів місцевого самоврядування щодо необхідності впровадження офіційних сайтів, а також зініціювати ряд акцій щодо покращення якості висвітлення подій культурного життя та діяльності влади у ЗМІ.

Цікаво, що були й бажаючі «поліпшити якість роботи» Молодіжної ради міста, що існує при луганському міському голові. Коли ж учасники семінару, у переважній більшості – дівчата, заявили, що вони сподіваються створити альтернативну Молодіжну раду Луганська, представник відділу внутрішньої політики міськвиконкому пожартував, що групі, яка намагається покращити роботу вже існуючого органу, слід задуматись. Гадаю, що необхідно задуматись, в першу чергу, працівникам виконкому, якщо громадсько-активні активісти, які були представлені на «Відкритому просторі», не довіряють дорадчо-консультативному органу при міському голові, що створений немов би для відстоювання інтересів луганської молоді.

В реалізації тих проектів, які народяться за результатами Open Space, організатори семінару гарантують всіляку експертну та інформаційну підтримку. Упевнений, що рано чи пізно, завдяки спільній громадській діяльності, громада Луганська змусить чиновників працювати прозоро, відповідально та відкрито й бути дійсно слугами народу, а не панами.

 Поділитися