MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міністерство юстиції виносить на громадське обговорення нову редакцію закону «Про інформацію»

29.12.2006    джерело: minjust.gov.ua

Міністерство юстиції виносить на громадське обговорення нову редакцію проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію».

Як повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, законопроект розроблений Міністерством юстиції України з урахуванням Резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи від 5 жовтня 2005 року, в якій ПАРЄ закликає Україну розсекретити всі офіційні документи, що були закриті для загального доступу з порушенням законодавства. У цій же резолюції ПАРЄ наголошує на необхідності дотримуватися статті 34 Конституції України стосовно свободи інформації.

З урахуванням цього, проект закону містить норму, яка заборонятиме органам державної влади та місцевого самоврядування самостійно визначати режим доступу до інформації, яка їм належить, включаючи режим конфіденційності.

Важливим нововведенням є також спрощення процедури оформлення запитів на інформацію до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Законопроект, зокрема, пропонує чітке врегулювання режиму доступу до інформації.

Чинний закон «Про інформацію», наголосив Міністр юстиції, не дає відповідей на ці питання. Найбільші труднощі на сьогодні виникають у сфері доступу громадян до інформації, якою володіють органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Свідченням цього є скарги громадян на відмову у задоволенні запитів. Недосконалим є також механізм надання інформації за запитами.

Нова редакція закону «Про інформацію» загалом складається з 8 розділів і визначає наступні положення: режим доступу до інформації; порядок отримання інформації за запитами; оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності; питання охорони інформації; відповідальності за порушення законодавства про інформацію тощо.

З текстом законопроекту можна ознайомитися на сайті Міністерства юстиції (www.minjust.gov.ua), в рубриці «Обговорюємо законопроекти».

Коментарі до проекту можна надсилати до 1 лютого 2007 року за електронними адресами: [email protected] або [email protected].

Прес-служба Міністерства юстиції України

 Поділитися