MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадська кампанія «Захарова – в Омбудсмени!» – ми вже створили світовий прецедент (прес-релиз)

10.01.2007   
І хоча на початку цієї кампанії здавалося неймовірним навіть для більшості учасників кампанії чогось добитися, ми вже створили прецедент, якого ніде в світі ще не було.

Громадська лобістська кампанія «Захарова – в Омбудсмени!» почалася 17 листопада 2006 року з дискусії на Вільному Форумі сайту Майдан з приводу формального припинення повноважень Ніни Карпачової на посаді Омбудсмена. В цій дискусії були сформульовані загальні риси кампанії та вимоги до нового Омбудсмена – позапартійність, незаангажованість, незалежність, неупередженість, досвід правозахисної діяльності.

20 листопада дві громадські організації – ГМ «Опора» та ВГО «Альянс Майдан» виступили із заявами Україні – Уповноваженого з прав людини від громадськості та Євген Захаров має стати Уповноваженим з прав людини!

До цих заяв почали долучатися як громадяни так і громадські організації, включно з найбільшою на пострадянському просторі правозахисною організацією Міжнародним Товариством «Меморіал».

22 листопада на другу річницю першої Помаранчевої Революції активісти Альянсу Майдан вивісили над Майданом Незалежності в Києві банер «Захарова – в Омбудсмени!». Ця акція була помічена ЗМІ і тема вакантної посади Омбудсмена почала з’являтися в новинах.

До акції активно долучилася правозахисна спільнота та громадські організації різноманітних напрямків. Були проведені консультації з депутатами всіх фракцій Верховної Ради, з партійними лідерами, з правозахисниками з інших країн, а також зі ЗМІ. Акція носить мережевий характер, має кілька незалежних центрів координації і фінансується виключно коштами її учасників.

Відповідно до законодавства України право висувати кандидатури на посаду Омбудсмена мають Голова Верховної Ради або не менше 113 народних депутатів.

12 грудня голова Верховної Ради України О.Мороз знов запропонував кандидатом в Омбудсмени Ніну Карпачову, – депутата парламенту, члена фракції правлячої Партії Регіонів.

Цей факт хрестоматійного конфлікту інтересів спрацював каталізатором, і 14 грудня за дві години було зібрано необхідну кількість голосів народних депутатів на підтримку кандидатури Євгена Захарова. Про його підтримку офіційні рішення прийняли парламентські фракції «Наша Україна» та БЮТ.

Свої листи на підтримку Євгена Захарова прислали багато досвідчених правозахисників з різних країн світу, зокрема – голова Фонду Сахарова Єлена Боннер, перший Уповноважений з прав людини Російської Федерації Сергій Ковальов, один з авторів Конституції Польщі, експерт Ради Європи і член комітету ООН з соціальних, економічних і культурних прав професор Анджей Жеплiньскi, голова Московської Гельсінкської Групи Людміла Алексєєва, а також близько 300 українських і міжнародних правозахисних організацій, в тому числі такі всесвітньо відомі, як Міжнародна Гельсінкська Федерація, Human Rights Watch та інші.

20 грудня профільний комітет Верховної Ради офіційно затвердив кандидатуру Євгена Захарова як претендента на посаду Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Голосування в Верховній Раді заплановано на 11 січня. Депутати обиратимуть таємним голосуванням з двох кандидатур – Ніни Карпачової та Євгена Захарова.

Зараз основні зусилля громадських активістів спрямовані на ознайомлення з нашою позицією усіх народних депутатів України.

І хоча на початку це здавалося неймовірним навіть для більшості учасників кампанії, ми вже створили прецедент, якого ніде в світі ще не було. Висунуту громадою кандидатуру на посаду Омбудсмена зареєстровано у Верховній Раді. Ми сподіваємося на «успіх нашої безнадійної справи» і на те, що Євген Захаров стане українським Омбудсменом.

 Поділитися