MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадська рада з питань свободи слова та інформації закликає парламент підтримати Євгена Захарова

12.01.2007   
Георгій Кобзар
«Омбудсмен – це громадянська посада, і людина, яка її обіймає, має представляти виключно інтереси народу та суспільства».

Громадська рада, до складу якої входять лідери громадських організацій та експерти у сфері свободи слова та діяльності засобів масової інформації, занепокоєна ситуацією з обранням Уповноваженого.

Нагадаємо, у листопаді 2006 року розпочалася процедура висунення нових кандидатів на цю посаду.

Нині офіційно зареєстровано дві кандидатури: Євгена Захарова (внесена 121 народним депутатом), та Ніни Карпачової (подана головою Верховної Ради Олександром Морозом від імені коаліції депутатських фракцій). Громадська рада з питань свободи слова та інформації оприлюднила заяву про свою підтримку кандидатури співголови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Євген Захаров – відомий український правозахисник, незалежний і незаангажований діяльністю конкретної партії. Загальновідомо, що Уповноважений з прав людини має бути позапартійним, не може належати до парламентської більшості чи опозиції. Це громадянська посада, і людина, яка її обіймає, має представляти виключно інтереси народу та суспільства. Пан Захаров користується повагою серед правозахисників України та інших країн, його вже підтримали чимало громадських організацій, а висунення до Верховної Ради підписали депутати від різних фракцій» – йдеться у заяві.

«Ніна Карпачова, яка обіймала посаду Уповноваженого з прав людини протягом майже 9 років, не відзначилася жодним вагомим здобутком у справі захисту прав людини в Україні. Мусимо констатувати, що останніми роками цей інститут фактично був дискредитований порушенням принципів неупередженості та незалежності».

Скоріше за все, мається на увазі те, що Ніна Карпачова балотувалася на останніх виборах до Верховної Ради за списком Партії регіонів, і зараз є народним депутатом від цієї партії.

«Залишати посадовця працювати на виборній посаді на третій термін можна лише тоді, коли він демонструє видатні результати роботи. Але діяльність пані Карпачової та її апарату постійно зазнавала критики. Відтак, висунення кандидатури Ніни Карпачової є подальшою дискредитацією посади Омбудсмена» – вважають правозахисники та експерти Громадської ради з питань свободи слова та інформації.

 Поділитися