MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рішення засідання Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України з питань забезпечення прав людини

18.01.2007   

21.12.2006  м. Київ  № 5______

 

 

Про  результати  засідання

Громадської ради при МВС України

з питань забезпечення прав  людини

від 21.12.2006

 

За період від попереднього засідання (08.09.2006) Громадської ради при МВС України (далі – Рада) у галузі забезпечення прав людини відбулося наступне.

З метою приведення діяльності мобільних груп у відповідність до єдиних стандартів, налагодження тісної взаємодії між працівниками ОВС України та представниками правозахисного руху протягом жовтня-листопада 2006 року МВС України спільно з Харківським інститутом соціальних досліджень було реалізовано проект „Впровадження механізму моніторингових інспекцій ІТТ МВС України”. У ході навчальних тренінгів представники громадських правозахисних організацій всіх регіонів України, працівники Департаменту внутрішньої безпеки, а також помічники Міністра внутрішніх справ (представники в ГУМВС, УМВС, УМВСТ) ознайомилися з міжнародною та вітчизняною правовою базою, обмінялися досвідом відвідувань, вивчили оптимальний алгоритм роботи та звітування мобільних груп. Під час фінальної конференції, що відбулася в м. Києві 4 грудня 2006 року, учасниками були обговорені ключові проблеми, які виникають у роботі мобільних груп, питання нормативно-правового забезпечення їх діяльності, розроблено проект Кодексу поведінки учасника мобільної групи.

З 25 листопада до 10 грудня МВС України разом з державними та громадськими організації взяли участь у щорічній Всесвітній акції “16 днів проти гендерного насильства”, метою якої є привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім’ї та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних  структур та громадських організацій щодо запобігання насильству, захисту прав жінок в Україні та формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

З 10 до 17 грудня 2006 року відбувся офіційний візит до України Комісара Ради Європи з прав людини Томаса Хаммарберга. У ході візиту Комісар відвідав райвідділи, ізолятори тимчасового тримання, приймальники-розподільники для неповнолітніх у Київській, Львівській та Одеській областях.

Під час зустрічі з Міністром внутрішніх справ 11 та 16 грудня було обговорено питання дотримання прав людини, протидії нелегальній міграції та домашньому насильству. Комісаром було надано високу оцінку таким позитивним змінам, як підвищення відповідальності та прозорості діяльності МВС України, започаткування і підтримка роботи громадських рад та мобільних груп з моніторингу дотримання прав людини. Т.Хаммарберг також відзначив той факт, що впродовж останніх 5 місяців елементарні побутові умови забезпечено майже у всіх ізоляторах тимчасового тримання (406, або 81% від загальної кількості), а умови тримання покращено у 269 ізоляторах тимчасового тримання (54%).

На сьогодні для МВС України актуальними є питання реалізації рекомендацій парламентських слухань “Подолання гендерного насильства в Україні”, міжпарламентського круглого столу “Роль парламенту в забезпеченні рівних прав і можливостей для жінок та чоловіків”,  вимог Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти тортур, які стосуються вдосконалення відомчої нормативної бази та кадрового менеджменту, забезпечення незалежного цивільного моніторингу умов осіб, які утримуються в спеціальних установах органів внутрішніх справ.

Крім вищезгаданих, набули актуальності проблеми налагодження ефективної координації діяльності Громадської ради при МВС з питань забезпечення прав людини, регіональних громадських рад та мобільних груп з моніторингу дотримання прав та свобод громадян у діяльності ОВС, вивчення стану захищеності основних прав та свобод працівників органів внутрішніх справ України.

  У зв’язку зі зміною керівного складу МВС України виникла необхідність оновити склад Громадської ради при МВС України.

 

ГРОМАДСЬКА РАДА ВИРІШИЛА:

 

1.  Оновити склад Громадської ради при МВС України (додається).

2.  Відповідальним секретарям Громадської ради Мартиненку О.А. та Левицькому О.В. забезпечити остаточне формування громадських рад у регіонах та організувати чітку координацію їх діяльності.

3.  Співголові Громадської ради Захарову Є.Ю., першому заступнику Міністра внутрішніх справ Корнієнку М.В. підготувати пропозиції щодо проведення наприкінці І кварталу 2007 року міжрегіональної конференції, присвяченої діяльності громадських рад та мобільних груп, із залученням начальників ГУМВС, УМВС в областях, членів громадських рад у регіонах, представників правозахисних організацій.

4.  Радникові Міністра внутрішніх справ з прав людини та гендерних питань Мартиненку О.А. протягом лютого-червня 2007 року забезпечити проведення серед особового складу соціологічного дослідження з дотримання прав працівників ОВС України, формування та реалізацію науково-практичних рекомендацій за результатами дослідження.

5.  Визнати діяльність робочих груп з пріоритетних напрямків діяльності Громадської ради задовільною. Доручити Вербенському М.Г. закріпити за кожною робочою групою по одному із заступників Міністра для більш ефективної взаємодії Громадської ради та МВС України.

6.  Керівникам робочих груп з пріоритетних напрямків діяльності Громадської ради підготувати та надати раднику Міністра внутрішніх справ з прав людини та гендерних питань Мартиненку О.А. плани роботи кожної групи на 2007 рік, до яких включити наступні заходи щодо:

протидії рейдерству;

розроблення пропозицій для комітетів Верховної Ради відносно введення обмежень на показ сцен з елементами насильства на загальнонаціональних телеканалах;

організації шефства підрозділів ОВС над дитячими будинками;

удосконалення нормативної бази кримінальної служби у справах неповнолітніх;

сприяння створенню єдиного реєстру нормативної відомчої бази МВС України та забезпечення публічного доступу до цієї бази;

максимальної інформатизації організаційно-управлінської діяльності міністерства;

поширення експерименту з надання безоплатної юридичної допомоги затриманим та заарештованим громадянам на базі райвідділів м. Харкова;

запровадження розробленого фахівцями Харківської правозахисної групи та Харківського інституту соціальних досліджень курсу з прав людини до навчальних програм ВНЗ системи МВС України.

7.  Контроль за виконанням рішення покласти на відповідального секретаря Мартиненка О.А.

 

 

 

Співголова              В.П. Цушко  Співголова              Є.Ю. Захаров

 

 Поділитися