MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Олексо, ти потрібен Донеччині (прес-анонс)

22.01.2007   
25 січня, о 14.00 у Донецькому прес-клубі реформ відбудеться зустріч із журналістами, присвячена 80-річчю зх дня народження Олекси Тихого.

27 січня 1927 року на хуторі Їжевка Костянтинівського району, неподалік від Дружківки, народилась людина, яка увійшла в пантеон героїв України, яку поруч з Василем Стусом, В’ячеславом Чорноволом, Левком Лук’яненком, Іваном Світличним, Миколою Руденком називають совістю нації.

У листопаді 1989 року домовини Олекси Тихого, Василя Стуса і Юрія Литвина Україна несла на плечах через увесь Київ – у вічність.

У листопаді 2006 року Президент нагородив Тихого (на жаль, посмертно) орденом "За мужність" І ступеня.

Вихідця з Донеччини знають у світі як правозахисника, одного з десятьох засновників Української Гельсінкської групи (1976). Перед тим він написав досі актуальні статті "Думки про рідний донецький край", "Роздуми про долю української мови та культури в Донецькій області", "Вільний час трудящих", низку публіцистичних праць та з педагогіки, уклав посібник для вчителів – збірку висловлювань видатних людей "Мова народу. Народ", словник покручів українських говорів Донбасу.

Але чи знаємо та шануємо Тихого ми, його земляки, що ходимо по тих місцях, де він народився, виріс, навчався, вчителював, де його двічі судили за «антирадянську діяльність» та звідкіля він був висланий на муки і на смерть у мордовські та уральські табори?

Запрошуємо журналістів Донецька й області більше дізнатися про Олексу Тихого в четвер, 25 січня, о 14.00 у Донецькому прес-клубі реформ.

Програма виступів:

1. Член Української Гельсінської групи з 1978 року, колишній політв’язень, правозахисник, публіцист Василь Овсієнко: "Олекса Тихий – громадянин України".

2. Член Спілки журналістів України, редактор та засновник газета "Наша Дружковка", журналу "Неизвестная Дружковка" Євген Фіалко.

3. Автор пам’ятника О.Тихому, підприємець Євген Шаповалов: "Тихий та Дружківка".

4. Директор Еколого-культурного центру "Бахмат", працівник костянтинівської газети "Провінція" Володимир Березін: "Часів Яр, Костянтинівський район пам’ятають Олексу".

Запрошуємо всіх зацікавлених.

 

 Поділитися