MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Безладдя в Харкові виявилися спланованою провокацієюСБУ встановила 40 ”активістів” харківських заворушень 16 грудняПрокуратура порушила кримінальну справу проти харківських міліціонерівСБУ порушила кримінальну справу за фактом масових заворушень“При побоїщі в Харкові міліція нічого не робила”Пам’ятник УПА знесли на честь Дня чекіста та до дня народження СталінаУ Харкові зруйнували пам’ятний Камінь Українській Повстанській Армії (доповнено)У Харкові вимагають об’єктивного розслідування справ про масове побиття людей у грудні минулого рокуУ Харкові має розпочатися суд за фактом побиття людей на вул. КлочковськійСуд звільнив з-під варти звинувачених у справі побиття людей у ХарковіРосіяни викрали з Енергодара двох братів, що працювали на ЗАЕС, – їх шукають рідніХарківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтвоДва роки повномасштабної російсько-української війни: Харківська областьУ Росії вербують увʼязнених жінок воювати проти України11 депортованих до РФ дітей мають повернутися до України (оновлено)Російські військові розстріляли українських військовополонених у Веселому та в Авдіївці До України евакуювали жінку, якій окупанти не платили пенсію через її український паспорт “Гаряча кава” або 10 ударів по сідницях гумовим кийком, — як у Первомайської виправної колонії №117 зустрічають новоприбулихРосіяни скинули авіабомби на козацькі могилиЗвіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12

Розслідування заворушень у Харкові буксує

24.01.2007    джерело: www.bbc.co.uk
Керівник Харківської обласної держадміністрації, Арсен Аваков скликає Координаційну раду з боротьби зі злочинністю і корупцією для обговорення резонансних справ, що "ганебною плямою лягли на репутацію Харкова останнім часом".

Керівник Харківської обласної держадміністрації, член Ради “Нашої України” Арсен Аваков скликає Координаційну раду з боротьби зі злочинністю і корупцією для обговорення резонансних справ, що "ганебною плямою лягли на репутацію Харкова останнім часом".

У заяві Арсена Авакова з приводу дій міського керівництва Харкова ситуація називається нестерпною:

“Масова бійка в присутності міського голови і секретаря міськради, вибух на одному з центральних проспектів міста, затримка працівника СБУ при виконанні ним службових обов’язків - і скільки ще ми всі разом будемо спостерігати з екранів телевізора за "звичайним життям міста", яким воно стало при новому міському керівництві?».

24 січня в обласній адміністрації збереться Координаційна рада з боротьбі зі злочинністю і корупцією, члени якої будуть вирішувати, «як спільними зусиллями зробити так, щоб Харків нарешті перестав бути центром більшості кримінальних новин держави».

Заява стосується зокрема ролі керівників міста у масовому побиттю охоронців приватного підприємства організованими молодиками, яке відбулося 16 грудня 2006 року.

За словами речниці СБУ Марини Остапенко Служба Безпеки і далі веде розслідування із встановлення організаторів та учасників масових заворушень у Харкові і вважає ситуацію в місті «дуже серйозною».

При цьому СБУ опитала 150 свідків, встановила 70 учасників заворушень і задокументувала 11 томів справи.

Марина Остапенко заявила, що слідство триватиме і «Управління СБУ у Харківській області зробить усе можливе, щоб усі хто організував, чи підбурював заворушення були встановлені та відповіли перед законом не зважаючи, ні на що».

Напередодні керівництво СБУ висловила протест діям охорони секретаря Харківської міської ради Генадія Кернеса, які затримали працівника СБУ і звинуватили його у незаконному спостереженні за урядовцем.

Позиція Харківської прокуратури

Тим часом, прокурор Харківської області Василь Синчук повідомив, що слідство у справі про масові заворушення 16 грудня відкрите СБУ закрите за «відсутністю складу злочину», оскільки правоохоронці не могли довести факт організації заворушень.

Василь Синчук повідомив журналістам у Харкові, що незадоволений тим як розслідує цю справу міліція:

«Коли ми спостерігали ці події по телебаченню, то можна було зробити висновок, що посадові особи міської ради є головними організаторами побиття. Але є презумпція невинності і слід було довести, що саме так і було, а правоохоронні органи цього не зробили».

Позиція міської влади

Раніше, Харківські керівники твердили, що 16 грудня під прапорами "Партії зелених" відбулося знесення огорожі, що закривала паркову зону біля багатоповерхівки по вулиці Клочковській.

Згідно версії місцевої влади, за тимчасовою огорожею планувалося будівництва чергового супермаркету "Таргет", а місцеві жителі, обурені несанкціонованим захопленням паркової зони, зібралися на мітинг.
Мер міста Михайло Добкін і секретар міської ради Геннадій Кернес буцімто підтримали вимоги жителів, а після цієї акції влада організувала суботник по впорядкуванню території.

Харківський міський голова Михайло Добкін ініціюватиме перед Кабінетом міністрів та Секретаріатом Президента розгляд питання про доцільність перебування Арсена Авакова на посаді голови Харківської обласної державної адміністрації.

Про це сказав пан Добкін журналістам, коментуючи заяву пана Авакова про те, що представники «Нашої України» у Харківській міській раді будуть ініціювати відставку секретаря міськради Геннадія Кернеса.

Олександр Гриб
Бі-Бі-Сі

 Поділитися