MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відтепер громадськість буде залучена до обговорення та здійснення адміністративно-територіальної реформи в Луганській області

30.01.2007   
Юлія Ращупкіна
26 січня в Луганську офіційно стартував проект «Влада та місцеві громади: діалог заради успіху адміністративно-територіальної реформи на Луганщині».

Даний проект здійснює команда громадської організації Східноукраїнський центр громадських ініціатив «Тотальна акція в підтримку прав людини та демократії» (СЦГІ). Проект здійснюється за підтримки Фонду Євразія за рахунок коштів, наданих Агентством США із Міжнародного Розвитку (USAID). 

Мета проекту: на базі 2-х пілотних районів Луганської області реалізувати модель широкого залучення громадськості до розробки та проведення адміністративно-територіальної реформи шляхом інформування, реалізації заходів, що стимулюють збалансовану  дискусію, та надають  можливість місцевим громадам  впливати на хід проведення реформи.

Проект спрямований на роботу з місцевими лідерами 2-х пілотних районів: представниками органів місцевого самоврядування, депутатами, державними службовцями, журналістами, активістами місцевих НДО та партійних організацій, іншими  зацікавленими особами, яких безпосередньо чи опосередковано торкнеться реалізація реформи на місцях  (вчителі сільських шкіл, лікарі, державні службовці).

Проект дозволить представникам цільової аудиторії проекту отримати базові знання та інформацію про причини реалізації, суть та очікувані результати  адміністративно-територіальної реформи. А також на прикладі обговорення адміністративної реформи  будуть апробовані та закладені основи для застосування в подальшому механізмів широкого залучення громадськості до  обговорення найбільш актуальних для громади проблем.

Результати обговорень реформи, здійснені в рамках проекту, будуть подані в профільні комітети Верховної Ради та до Секретаріату КМУ.

У рамках проекту будуть проведені наступні заходи:

1.   Навчальні семінари-дискусії в Антрацитівському та Старобільському районах;

2.   Два 2-денні тренінги «Як громадськості  брати участь у здійсненні Реформи» на території Антрацитівського та Старобільського районів;

3.   Серія тематичних заходів у районах, що стосуються налагодження діалогу місцевих громад з владою в сфері реформи;

4.   Дебати на тему «Адміністративно-територіальна реформа – шанс чи загроза для розвитку місцевих громад» (м. Луганськ).

5.   Донесення позицій місцевих громад-учасників проекту про шляхи реалізації реформи до органів державної влади, відповідальних за її здійснення;

6.   Розробка, видання та розповсюдження брошури «Адміністративно-територіальна  реформа: бачення місцевих громад Луганщини».

Чому потрібна реформа? Проведення реформи є об’єктивною необхідністю. Саме реформа є шансом для подальшого динамічного розвитку України. Однак реформа – це серйозні зміни, які потребують попередньої ґрунтовної підготовки для їх впровадження. У мешканців територіальних громад відсутні знання про суть, основні принципи та мету запланованої реформи. Про реформу в основному проінформовані лише посадові особи місцевого самоврядування, депутати місцевих рад та окремі держслужбовці.

Хоча реформа стосується найбільш важливих аспектів життя людей, громадяни, як правило, не поінформовані про реформу, не долучені до її обговорення та реалізації. Якщо мешканці територіальних громад Луганщини і в подальшому лишатимуться відстороненими від обговорення і здійснення реформи, їм буде важко сприйняти зміни, що відбудуться в її результаті.

 

Управління проектом та контакти:

Керівник проекту: Володимир Щербаченко

E-пошта: [email protected]

Веб: http://totalaction.iatp.org.ua/

Тел.: 38 0642 49-13-74; 38 067 640 94 40.

 Поділитися