MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Найбільшою проблемою для регіональних журналістів є закритість чиновників

07.02.2007    джерело: www.imi.org.ua

Основною проблемою при роботі з офіційними джерелами журналісти Донеччини називають «закритість» чиновників. «За словами журналістів посадовці не мають бажання спілкуватися з ними, коментувати свої рішення, відповідати на гострі питання, – сказав Сергій Гузь, голова Медіа-профспілки. – Звісно, що не всі чиновники так себе поводять, але в підсумку бюрократія викликає у журналістів негативне ставлення». До таких висновків медіа-профспілковці прийшли на тренінгу з доступу до офіційної інформації, проведеному у Донецьку і Краматорську першого та другого лютого.
На тренінгах журналісти практикувалися долати такий бюрократичний бар’єр, шукаючи альтернативні джерела інформації, звертаючись до офіційних документів, створюючи мережу «своїх інформаторів». Однак тут діє загальне правило бюрократії: спочатку отримати дозвіл начальства, а потім спілкуватись з пресою. Така практика поширена не тільки в Донецьку чи Краматорську, але й у Львові й Києві.
Проблемним питанням стала технологія роботи з інформацією. «Практика така: прийшов на сесію, послухав виступи депутатів, написав матеріал – журналісти не мають можливості подолати бюрократичні перешкоди за час, який виділяє редакція, – пояснив Сергій Гузь. – В результаті читачі в деталях знайомляться з тим, куди один депутат послав іншого, а справді важливі рішення залишаються поза випусками новин.
Тренінги на Донеччині завершили перший етап вивчення ситуації з доступом журналістів до офіційної інформації та посадових осіб в Донецьку, Львові та Києві. За цей період у трьох містах було опитано близько 60 експертів та 150 журналістів, зібрані документи, що регламентують стосунки з пресою в головних органах влади. Зараз цю інформацію аналізують фахівці та юристи. Результати Медіа-профспілка оприлюднить в березні, під час серії круглих столів за участі журналістських організацій та представників органів влади.
Партнерами Медіа-профспілки в реалізації цієї довгострокової програми стали Інститут масової інформації, ГО „Журналістські ініціативи” (м. Дніпродзержинськ). Міжнародний фонд „Відродження” надав фінансову підтримку реалізації проекту.

Медіа-профспілка

 Поділитися