MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кримські журналісти відчули свободу слова по-російськи завдяки Лужкову

22.02.2007    джерело: www.unian.net
У Сімферополі сьогодні між прес-службою мера Москви Юрія Лужкова, який прибув з візитом до Криму, і українськими журналістами виникла словесна перепалка через те, що прес-служба спробувала припинити спроби працівників мас-медіа ставити Ю.Лужкову не дуже приємні питання.
Як передає кореспондент УНІАН, перед коротким брифінгом Ю.Лужкова представники його прес-служби поцікавились у журналістів, хто яке запитання ставитиме, і хто яке видання представляє, на що працівники ЗМІ відповіли, що питатимуть те, що їм цікаво.
Зокрема, ряд журналістів заявили в розмові з представниками прес-служби Ю. Лужкова що хотіли б почути думку мера Москви щодо вчорашньої заяви народного депутата з фракції "Нашої України" Лілії Григорович, яка назвала Ю. Лужкова "динозавром" і "птеродактилем". На що представники прес-служби сказали, що брифінг буде коротким - максимум два-три запитання, при цьому питання з приводу висловлювань Л. Григорович ставити не потрібно. Кримські журналісти висловили обурення і вирішили, що тепер принципово поставлять питання з приводу "динозаврів" і "птеродактилів". У свою чергу, представники прес-служби Уряду Москви порадили українським журналістам "трохи навчитися політичної культури".
Крім того, ряд журналістів чули, що представники прес-служби Ю. Лужкова телефонували керівництву телеканалу НТВ, кримський журналіст якого активно хотів дізнатися думку мера Москви щодо висловлювань Л. Григорович на його адресу. У результаті це питання так і не вдалося поставити, замість нього було поставлено питання з приводу того, що Ю.Лужков думає про День рідної мови, який відзначається сьогодні.
У коментарі кореспонденту УНІАН присутній на брифінгу Ю.Лужкова голова Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, журналіст Володимир Притула заявив, що позиція прес-служби мера Москви "просто вражаюча". "Журналісти вже відвикли від таких речей і, якщо навіть бувають боязкі спроби окремих високопоставлених чиновників від прес-служби Президента або прем’єра України розповідати кримським журналістам, які їм питання краще поставити, то це одразу припинялося, а тут настільки нахабно звучали вимоги ставити чи не ставити питання - причому питання зовсім не принципові, не доленосні", - наголосив В.Притула. Він також додав, що його "вражає, що прес-секретар (Ю.Лужкова - УНІАН) телефонує керівникові російського телеканалу, і телеканал різко змінив редакційне завдання і питання відміняє". "Це дійсно нагадало ранні часи останнього прес-секретаря Президента Кучми, тоді ще щось схоже було, - сказав керівник Комітету з моніторингу свободи преси в Криму. - Обійшлося без скандалу, слава Богу, але це такий рецидив. Українські журналісти вже забули такі речі

 Поділитися